Recensie: Imogen Kealey – Vrijheid

Recensie: Imogen Kealey – Vrijheid


Frankrijk, 1943. Nancy Wake is een van de beste verzetsstrijders die door de Britten achter de frontlinies is gedropt. Geboren in Nieuw-Zeeland, vond ze na haar jeugd haar weg naar Frankrijk. Sinds ze als journaliste eind jaren 30 voor het eerst verslag deed van die kleine Duitse man met zijn opruiende speeches, was ze zich bewust van het gevaar dat deze Hitler vormde voor haar geliefde Frankrijk. Toen de oorlog begon, vluchtte ze in eerste instantie naar Engeland, maar keerde na een training als spion al snel terug om de Duitsers zo veel mogelijk een hak te zetten. Maar nu zit de Gestapo haar op de hielen, en moet ze alles op alles zetten om hen uit handen te blijven…

ISBN: 9789026150289 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 384 – Historische roman


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Vrijheid is de perfecte combinatie van feiten en fictie.’

Hoofdpersonages

*****

Vrijheid is een roman die op historische feiten is gebaseerd. De hoofdpersoon van het boek is Nancy Wake, een grote verzetsheld. Zij komt van origine uit Nieuw-Zeeland, is naar Europa vertrokken en werd daar journalist. Eind jaren ’30 zag ze wat er in Europa gebeurde en hierdoor wilde ze iets doen tegen het Nazi-regime. Ze leerde de rijke Franse zakenman Henri Fiocca kennen en trouwde met hem. Dat gebeurt in het boek al vrij snel aan het begin, in 1943. Henri en Nancy wonen in Marseille en Nancy heeft een belangrijke rol in het verzet. De Duitsers zijn op zoek naar de Witte Muis: Nancy…
Verderop in het boek ontvlucht Nancy Marseille en komt via de Pyreneeën aan in het veilige Spanje. Ze wil echter iets doen en laat zich door de Engelsen weer achter de frontlinies in Frankrijk droppen. Daar komt ze bij een verzetsgroep terecht en werkt mee aan grotere en kleinere daden van verzet. Ze speelt een rol van grote betekenis.
Nancy is een eigenzinnige en zelfstandige vrouw die niet accepteert dat mannen als meer of heldhaftiger of tot meer in staat gezien worden. Nancy staat letterlijk en figuurlijk haar mannetje en is bereid door te gaan tot het bittere eind.
Het boek is gebaseerd op historische feiten, maar is geen exacte weergave van de gebeurtenissen. Misschien ga je tijdens het lezen ook op zoek naar meer achtergrondinformatie. Je zult er dan achter komen dat niet alle situaties en personen in Vrijheid volledig waarheidsgetrouw zijn. Dat is niet erg en in de epiloog verantwoorden de auteurs zich hier keurig over.
— Isolde

Sfeer

*****

Vrijheid is een echte oorlogsroman en voortdurend spannend en intrigerend. Als je meer romans over de Tweede Wereldoorlog hebt gelezen, zullen veel situaties je niet onbekend voorkomen. Toch is ook dit weer een spannend verhaal voor onheilspellende situaties.
Vrijheid werkt niet naar één climax toe, maar kent meer van dit soort momenten. Minstens drie keer werkt Kealey naar een nieuw bloedstollend hoogtepunt, waarna weer blijkt dat het nog erger kan. Het ergste is je te beseffen dat dit soort dingen écht zijn gebeurd.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Vrijheid is geschreven door auteur Imogen Robertson en filmproducer Darby Kealey. Je merkt echter geen moment dat het boek door twee personen is geschreven. De schrijfstijl is consequent, en heel beeldend; situaties, omgevingen, en personen zijn zo beschreven dat je direct een goed beeld hebt.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Dus was de Witte Muis nog steeds op vrije voeten. Hij las de rapporten nog eens door. Een oplettende soldaat had een beweging gezien langs de steile, rotsachtige kust en zijn commandant gewaarschuwd het zoeklicht in te schakelen. Er werd een overdreven aantal vluchtelingen genoemd die ze in hun uitpuilde roeiboot zouden hebben doodgeschoten voordat hun schijnwerper werd uitgeschakeld. Daarna hadden ze de achtervolging ingezet van het team dat de vluchtelingen had geholpen.
En opeens zag hij het, één regeltjes maar in het verslag van de man die Colbert had aangeschoten, waarna de Fransman zelfmoord had gepleegd. Colbert was in het gezelschap geweest van twee andere personen, van wie één – vluchtig waargenomen in de dansende lichtbundel van een zaklantaarn – mogelijk een vrouw.’

Leesvoorschrift

De maanden april en mei zijn natuurlijk uitgelezen maanden voor het lezen van boeken als Vrijheid, hoewel het altijd wat wrang voelt als je in alle vrijheid in het voorjaarszonnetje leest over de gruwelen die meer dan 75 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Verwen je zelf dan ook niet teveel met luxe drankjes en hapjes, maar kies voor een sober kopje koffie of thee met een koekje.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

384 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.