
Recensie: Inge Sierens – Suzannes oorlog
Suzannes oorlog is gebaseerd op het waargebeurde verzetsverhaal van de Gentse Carlo en Suzanne Van Meurs. Zes schamele briefjes geschreven in potlood, dat is wat Suzanne nog rest van haar broer Carlo nadat hij in 1943 werd geëxecuteerd als Nacht-und-Nebelveroordeelde.
Veertig jaar later leeft Suzanne na een moeilijke echtscheiding in een mist van onbehagen. Wanneer ze weer contact heeft met de toenmalige verloofde van haar broer, ontrafelt Suzanne langzaam haar eigen leven en dat van Carlo.
ISBN: 9789022341568 – Uitgeverij Manteau – Aantal pagina’s: 208 – Roman
4 van de 5 sterren – Isolde
Recensie in één zin
‘Een boek hoeft niet veel pagina’s te hebben om doordringend te zijn, dat bewijst Suzannes oorlog.’
Hoofdpersonages
Suzannes oorlog vertelt Suzannes verhaal. Haar broer Carlo zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet in Gent. Hij is opgepakt en verdwenen, naar later bleek is hij in Duitsland geëxecuteerd. Alles wat van hem overbleef waren zes handgeschreven briefjes, waarin Carlo – uiteraard, vanwege de censuur – niet zijn hart kon uitstorten.
Inmiddels is het veertig jaar later en Suzanne is pas gescheiden. Ze is de brokstukken daarvan nog bij elkaar aan het rapen als een vriendin van haar zoon vraagt of ze haar mag interviewen over haar broer en haar eigen verzetswerk tijdens de oorlog. Dit maakt veel los bij Suzanne en ze gaat op zoek naar wat er precies is gebeurd met Carlo.
— Isolde
Sfeer
Het boek speelt zich af aan het begin van de jaren ’80 en bevat veel terugblikken naar de Tweede Wereldoorlog. Het is mooi om te lezen hoe nuchter Suzanne is over haar eigen verzetswerk, ze bagatelliseert het bijna, alsof ze er nog steeds niet van overtuigd is hoe belangrijk het werk van de koeriers was.
Suzannes oorlog is een nieuwe getuigenis van de wreedheden van de nazi’s tijdens de oorlog, dit keer in de vorm van het lot van de Nacht und Nebelgevangenen.
— Isolde
Schrijfstijl
De schrijfstijl van Inge Sierens is prettig. Het boek leest snel, de hoofdstukken zijn niet al te lang. Wat me opviel is dat je vaak merkt aan bijvoorbeeld de woordkeus dat je een boek van een Vlaamse auteur leest, maar dat ik dat bij Suzannes oorlog totaal niet heb ervaren. Het enige woord was de 2PK, een auto. Hierbij dacht ik in eerste instantie ‘prima, het zal wel’, tot ik een eindje verderop las over een half opengeklapt raam. Toen ging ik toch even zoeken en de 2PK blijkt dezelfde auto te zijn die in Nederland bekendstaat als de 2CV (liefkozend de ‘eend’, die in België weer het ‘geitje’ wordt genoemd).
Suzannes oorlog is historische fictie. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen en geschreven door de schoondochter van de ‘echte’ Suzanne.
— Isolde
Passage uit het boek
‘Ik vroeg Paul of hij wist wat Nacht und Nebel was.
‘Ik heb erover gehoord,’ zei hij. ‘Hanna had het over een NN-code op het verslag van Carlo’s executie.’
‘Het is wat het zegt. Verdwijnen in nacht en bevel. Niet meer gezien worden en zelf niets meer zien. Sommige gearresteerden hadden dat speciale statuut waarbij ze volledig van de buitenwereld werden afgesneden,’ zei ik. ‘Carlo viel daar als communist onder. Al kort na zijn arrestatie werd zijn NN-statuut bezegeld door bevelhebber von Falkenhausen, al werd hij pas in juli overgebracht naar Duitsland. Maar dat zijn we pas veel later te weten gekomen. Het verklaart achteraf waarom nieuws van en over hem twee maanden na zijn arrestatie opdroogde, al konden we hem in de gevangenis nog één keer bezoeken. Maar genoeg over deze triestige kwestie. Heb jij onthouden wat het dagmenu in de refter was?”
Leesvoorschrift
Je hebt het boek vrij snel uit, maar het verhaal blijft waarschijnlijk nog een poosje doorwerken in je hoofd. Het verhaal vraagt meer dan een paar verloren halve uurtjes tussendoor, maar verdient een volwaardige vrije (mid)dag met een kopje thee en een stuk chocola om je door de moeilijke momenten heen te helpen.
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen