Recensie: Jane Fallon – Oversharing

Recensie: Jane Fallon – Oversharing


Ooit was Iris gelukkig. Ze had een huis, een man, de belofte van een gezin. Nu is ze gescheiden en verhuurt ze haar logeerkamer om rond te komen. Het had erger gekund – maar het ook béter gekund. Als Maddy er niet was geweest. Maddy, de vrouw die haar leven heeft verpest. Influencer Maddy heeft haar merk opgebouwd rondom ‘haar gelukkige gezinnetje’. Ze is beroemd om haar wholesome video’s over het leven met haar man en schattige tweeling. Iris gelooft er geen bal van. En ze gaat bewijzen dat het allemaal nep is…

ISBN: 9789026170034 –Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 318 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘In Oversharing gaan wraak en stalken hand in hand met elkaar.’

Hoofdpersonages

*****

Iris’ relatie is al een tijdje voorbij en ze probeert haar leven op de rit te houden. Ze is nog steeds niet over het liefdesverdriet heen en ze verhuurt een kamer in haar appartement aan iemand die ze eigenlijk ontzettend irritant vindt. Omdat ze haar frustraties en woede niet kan loslaten, besluit ze de vrouw die destijds haar relatie verwoest heeft te gaan stalken. Ze bespiedt Maddy en haar gezin en maakt filmpjes van hen die ze online zet om roddels op gang te brengen. Wanneer Iris de man van Maddy ontmoet, verzamelt ze hét materiaal waarmee ze het leven van het perfecte gezinnetje totaal kan verwoesten. Maar strookt dit wel met haar geweten?

Maddy is een influencer en maakt content samen met haar gezin waar ze riant van kunnen leven. Haar man Lee en haar tweelingdochter Ruby en Rose zijn haar alles. Wanneer er online geruchten en roddels getoond worden, staat hun leven volledig op hun kop. Maddy en Lee proberen zich hier doorheen te slaan, maar dit blijkt lastiger dan gedacht. Kunnen ze hun stalker ontmaskeren?
— Kaylee

Sfeer

*****

Vanaf het begin van het verhaal is het duidelijk dat Iris nog heel veel woede en frustraties heeft rondom het stuklopen van haar relatie. Ze geeft hiervoor één persoon de schuld, namelijk Maddy. Iris besluit dat Maddy haar leven en toekomstbeeld heeft verwoest en dat zij hiervoor moet boeten. Iris gaat zich gedragen als een stalker. De activiteiten die Iris vervolgens onderneemt, zijn typisch de bezigheden van een stalker, en dragen bij aan het gehele verhaal, maar ik vind het persoonlijk een beetje triest. Iris gaat best ver om Maddy te laten boeten.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Net zoals de eerdere boeken van Jane Fallon, namelijk Het perfecte plaatje en Leuke nieuwe buren, leest ook Oversharing heel erg lekker weg. Je zit zo in het verhaal en het kost geen moeite om door te lezen. Zoals hierboven al genoemd vind ik het stalkergehalte van Iris soms wat hoog, wat ik soms storend vind om te lezen.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Ik hoor een kuch. Zak staat in de deuropening.
‘Eh,’ zegt hij, zijn wenkbrauwen zijn zo hoog opgetrokken dat ze bijna in zijn haarlijn verdwijnen. ‘Er is hier iemand die je wil spreken.’
‘O ja?’ zeg ik en trek een gezicht. Ik krijg nooit onverwacht bezoek op mijn werk, dus ik ga ervan uit dat het een klant is die even binnenwipt om iets aan zijn bestelling aan te passen. Met tegenzin hijs ik mezelf overeind.
‘Het is…’ Zak begint hardop te fluisteren als ik dicht bij hem sta, maar hij hoeft me niet te vertellen wie het is, want dat zie ik al over zijn schouder.
Er staat een man in de winkel die zich vooroverbuigt om een aanrechtblad te bekijken. Mijn adem stokt. Lang, mager, hoekig. Lee.
Hij kijkt om en ik zie een lichte blos als hij mij ziet staan. Mijn twee werelden botsen en ik kan de knal bijna horen.
‘Iris,’ zegt hij.’

Leesvoorschrift

Je hebt voor jezelf een goede kop koffie gemaakt en je zit op de bank terwijl er een zacht achtergrondmuziekje klinkt. Je wisselt het lezen van een aantal hoofdstukken af met wat scrollen door je social media.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

60%

40%

Hoe dik is de pil?

318 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.