Recensie: Jen Minkman – Stilte in de storm

Recensie: Jen Minkman – Stilte in de storm


Ivy is op vakantie in Arizona en verblijft twee weken in het reservaat van de Hopi-indianen. Ze werkt samen met haar vriendin deze twee weken aan een maatschappelijk project in het eeuwenoude dorp Walpi. Ze moeten troep opruimen die in de loop van de tijd over de rand van de berg (Walpi is gelegen op een tafelberg) is gegooid. In Walpi ontmoet ze Tyler, een jonge Hopi met een taakstraf. Zijn vader is zes jaar geleden na een ruzie verdwenen en sindsdien neemt Tyler het niet meer zo nauw met de regels. Erg toeschietelijk is hij ook niet.

Al snel leert Ivy hem echter beter kennen en beseft ze dat Tyler een geheim met zich meedraagt. Dit geheim heeft te maken met een griezelige katsina: een natuurgeest. Ivy krijgt bovendien verontrustende dromen, net zoals haar buurmeisje Hannah die tijdens de vorige vakantie geplaagd werd door nachtmerries. Waarom heeft ze steeds visioenen waarin Tyler voorkomt? Kan haar vriend Josh, de jonge medicijnman uit Navajo Nation, Ivy en Tyler helpen met de bovennatuurlijke gebeurtenissen die zich opstapelen?

ISBN: 9789492585448 Dutch Venture Publishing – Aantal pagina’s: 322 – Young adult


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een liefdesverhaal en een kennismaking met een andere cultuur, een boeiend en soms spannend verhaal.’

Hoofdpersonages

*****

De belangrijkste personen in Stilte in de storm zijn Ivy en Tyler. Ivy is een blank Amerikaans meisje, dat vrijwilligerswerk komt doen in een dorpje in een indianenreservaat. Ze is geïnteresseerd in de gewoonten en gebruiken van de Hopi’s en staat open voor hun mystieke cultuur.
Tyler is een jonge Hopi, die over bovennatuurlijke gaven beschikt maar dat ontkent. Tot hij er niet meer onderuit kan en zich wel moet openstellen voor de signalen die hij ontvangt.
Ivy en Tyler zijn jonge, spontane en positief ingestelde mensen van nog geen twintig. Ivy is onderdeel van een hechte vriendengroep die klaar staat als iemand dat nodig heeft. Ook Tyler heeft, al realiseert hij zich dat onvoldoende, genoeg mensen om zich heen die om hem geven en hem willen steunen.
— Isolde

Sfeer

*****

De locatie, Walpi op de First Mesa (een tafelberg in Arizona), en de cultuur van de bewoners van het Hopi-reservaat zijn bepalend voor de sfeer in Stilte in de storm. Het is bijzonder interessant om kennis te maken met de cultuur van de Hopi-indianen en je open te stellen voor de spiritualiteit en de bovennatuurlijke aspecten van een cultuur waarbinnen katsina’s, natuurgeesten, een belangrijke rol spelen.
Daarnaast is het heel warm, in de zomer in Arizona. En worden Ivy en Tyler smoorverliefd op elkaar. Stilte in de storm is best hot.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Stilte in de storm van Jen Minkman leest makkelijk en vlot. Ze gooit er geregeld woorden in de Hopi-taal doorheen, wat het doorlezen soms even doet stokken omdat woorden als sunyanisqatsi domweg niet zo makkelijk lezen als elk ander willekeurig Engels of Spaans woord. Het draagt echter enorm bij aan de sfeer van het verhaal en het inzicht dat je hiermee krijgt in de Hopi-cultuur. (Voor wie het interesseert: sunyanisqatsi betekent een leven in balans en harmonie).
Stilte in de storm is een prettige young adult die een contemporary verhaal heel mooi vermengt met een interessante en voor velen onbekende cultuur. Door de magische aspecten van de Hopi-cultuur krijgt het boek ook nog een fantasy-achtig tintje.
— Isolde

Passage uit het boek

”Sommige dingen moet je alleen doen. En die dingen de ruimte geven om te ademen. Amerikanen willen alles snel oplossen, effectief, geen tijdverspilling. Zo zijn wij niet. Zo denken wij ook niet. Als een Hopi over het verleden praat, gebaren we vooruit en als we over de toekomst praten, wijzen we over onze schouder. Want het verleden kun je zien en ligt voor je. De toekomst is onzichtbaar en nog helemaal maakbaar, als je de tijd neemt om alles te laten stromen. Houd niet alles zo verkrampt onder controle.”]

Leesvoorschrift

De herfst begint, het is buiten donker en grauw, aan het einde van de vrijdagmiddag ligt er een lang vrij weekend voor je. Je hebt nog even tijd voordat je voor het avondeten gaat zorgen. Snel de gordijnen dicht, de verwarming nog wat hoger en verplaats je in gedachten naar een andere wereld.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

322 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.