Recensie: Jo Nesbø – Bloedmaan

Recensie: Jo Nesbø – Bloedmaan


Er zijn sinds een tijdje twee vrouwen vermist. Als het lijk van een van hen gevonden wordt in een afgelegen woud vreest de politie van Oslo dat ook de tweede vrouw vermoord werd. En dit blijkt inderdaad te zijn gebeurd.
De politie vindt geen enkel spoor van de dader. Inspecteur Katrine Bratt, die vroeger samenwerkte met Harry Hole, wil hem graag bij de zaak betrekken omdat hij een expert is in moordzaken. Voor haar chefs is dat uitgesloten.
Intussen verblijft Harry in Los Angeles. Na de dood van zijn vrouw Rakel heeft hij Noorwegen verlaten en nu wil hij niets liever dan zich gewoon dooddrinken. Tot hij een oude dame ontmoet wiens leven in gevaar is. Zij heeft een torenhoge schuld bij een drugskartel en zal gedood worden als ze binnen de tien dagen niet met geld op de proppen komt. Geld dat zij niet heeft.
Alhoewel dit tegen zijn principes is, aanvaardt Harry een opdracht van Markus Røed, de schatrijke hoofdverdachte van de moorden op de twee Zweedse vrouwen. Røed verwacht van Harry dat hij zijn onschuld bewijst. Harry aanvaardt de opdracht om genoeg geld te verdienen om de oude dame haar schulden af te betalen en zo haar leven te redden. Maar tien dagen blijken wel heel kort te zijn…

ISBN: 9789403108810 – Uitgeverij Cargo – Aantal pagina’s: 509 – Thriller


*****

5 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Bloedmaan is een bloedstollende thriller met een verrassend slot.’

Hoofdpersonages

*****

Harry Hole werkte als rechercheur bij de politie van Oslo. Een paar jaar geleden werd zijn vrouw Rakel vermoord. Hij werd een tijdlang verdacht van deze moord die uiteindelijk bleek gepleegd te zijn door zijn beste vriend Bjorn. Hij kan het verlies van Rakel niet verwerken. Harry, die een drankprobleem heeft, ontvlucht Zweden en verhuist naar Los Angeles. Hij zit zodanig aan de grond dat zijn enige doel nog is zich dood te drinken. In een verlopen bar ontmoet hij een oude dame. Als haar leven in gevaar is, werpt Harry zich op als haar redder in nood. Haar leven is in gevaar omdat ze haar schulden aan een drugskartel niet kan betalen. Harry aanvaardt de opdracht om de onschuld van de steenrijke Markus Røed te bewijzen zodat hij genoeg geld bijeenkrijgt om de drugsschulden van de oude dame te betalen. Røed wordt verdacht van de moord op twee vrouwen.
Katrine Bratt is actief als inspecteur bij de politie van Oslo. Als het onderzoek naar een seriemoordenaar komt vast te zitten zou ze graag beroep doen op de deskundigheid van Harry Hole, maar haar chefs staan dit niet toe.
Katrine en Harry werkten in het verleden samen en hadden gevoelens voor elkaar. Toen haar echtgenoot Bjorn Holm dit ontdekte, nam hij wraak op Harry door Rakel te vermoorden. Bjorn was de beste vriend van Harry. Nu is de relatie tussen Katrine en Harry enkel vriendschappelijk alhoewel ze samen een zoontje hebben.
— Marita

Sfeer

*****

Zoals alle andere boeken van Jo Nesbø is Bloedmaan een verhaal dat je in een ruk zou willen uitlezen. Het is een spannend en luguber verhaal. Raden wie de dader is heeft geen zin want Nesbø slaagt er telkens weer in om je op het verkeerde been te zetten. Deze schrijver is er een kei in om je ogenschijnlijk onbelangrijke details mee te geven die uiteindelijk de oplossing van het mysterie bevatten. Aandachtig lezen is dus zeker de boodschap.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Bloedmaan is heel vlot geschreven en gemakkelijk leesbaar. Jo Nesbø slaagt erin om de spanning bladzijde na bladzijde op te bouwen. Daarnaast stelt hij de gevoelens van de hoofdpersonages centraal, wat zeker een belangrijke bijdrage levert aan de betrokkenheid van de lezer bij het verhaal.
— Marita

Passage uit het boek

‘Harry bleef staan. Hij keek naar zijn schoenen die in het gras waren gezakt, het leer was donker geworden omdat het gedronken had van het water. Hij keek op. Naar de kerk, de trap en zag een gedaante die daar stond te kijken. Er was iets bekends aan de gedaante en Harry vond dat hij eruitzag als een priester. Hij leek nu in Harry’s richting te kijken.
Zijn mobiel trilde. Het was Johan Krohn.
‘Zeg het eens,’ zei Harry.
‘Ik en zojuist gebeld en bel je direct maar even. Het was de minister van Justitie in hoogsteigen persoon.’
‘Dit is een klein land, zo starstruck zal je nu ook weer niet zijn geweest. Dus het is voorbij?’
‘Ik dacht dat hij vanwege het artikel in VG belde. Maar wat ik vreemd vond is dat Bellman zelf het bericht wilde doorgeven. Zoiets gaat altijd langs de formele weg. Dat wil zeggen dat ik verwachtte dat…’’

Leesvoorschrift

Dit boek laat zich vlot lezen op een snikhete dag, onder een parasol met een verkoelend ijsje in de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

509 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.