Recensie: Joyce Spijker – Volg me

Recensie: Joyce Spijker – Volg me


Claire is een hardwerkende influencer die met hulp van manager Thomas in korte tijd een droomcarrière heeft opgebouwd. Op beeld lijkt haar leven een sprookje, maar de werkelijkheid is schrijnend: haar steeds slechtere gezondheid legt een bom onder haar succes.
De talent agency van Thomas, EPIC, is dankzij Claire het meest gewilde influencersbureau van Nederland geworden. De gezondheidsproblemen van Claire en de zware concurrentie maken dat Thomas steeds verder moet gaan om de droom te blijven verkopen.
Joëlle is documentairemaker voor de publieke omroep. De waarheid staat voor haar boven alles. De wereld van influencers vindt ze beperkt en heeft er geen oog voor. Een documentaire over EPIC kan haar carrière echter een boost geven. Ook hier gaat ze op zoek naar de waarheid, maar heeft ook een verborgen agenda.

ISBN: 9789026347405 – Uitgeverij Ambo Anthos – Aantal pagina’s: 312 – psychologische thriller


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘‘Volg me’ prikt heel effectief de zeepbel van schone schijn van de wereld van influencers door.’

Hoofdpersonages

*****

Claire Kant is influencer en ontzettend populair op Instagram. Rondom haar heeft Thomas zijn bureau EPIC opgebouwd en succesvol gemaakt. De wereld waarin Claire werkt en leeft is oppervlakkig en veeleisend. In de loop van Volg me wordt steeds duidelijker wat dit met haar en haar gezondheid doet.
Thomas de Bruijne is eigenaar EPIC. Hij geniet van het rijke leven dat hij heeft opgebouwd, de mooie auto, de champagne en het lidmaatschap van een exclusieve club. De druk voor hem is heel hoog en die legt hij onmiddellijk bij de influencers die voor hem werken. Er zijn meer influencers nodig zoals Claire, maar hoewel er veel gegadigden zijn, is het lastig om een tweede Claire te vinden. Daarnaast is de concurrentie ook nog eens moordend.
Merlot Satijn is de rechterhand van Thomas en probeert Thomas op het rechte pad te houden. Ze heeft weinig vertrouwen in Joëlle, die een documentaire over EPIC aan het maken is. Gaat er een belletje rinkelen bij de naam Satijn? Dat klopt! Joyce Spijker verwijst heel subtiel naar haar vorige thriller ‘In de familie’.
Joëlle Lammerstee is werkzaam bij de publieke omroep. Ze gaat een documentaire maken over EPIC. Ze heeft een heel kritische houding ten opzichte van de wereld van influencers, maar is ze wel oprecht?
— Isolde

Sfeer

*****

Je krijgt met Volg me een goed beeld van de snelle wereld van influencers en social media. Gelukkig zie je ook de bittere keerzijde van de medaille en blijkt al snel dat het niet alleen maar leuk en fijn en fancy is.
De proloog maakt duidelijk naar welk ‘hoogtepunt’ Volg me toewerkt. Het duurt echter een poos voor je helemaal helder hebt om wie het gaat en wie aan welke kant staat. Dubbele agenda’s, een gebrek aan openheid en stiekem gedrag spelen een belangrijke rol.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Joyce Spijker is prettig. Het boek leest vlot en makkelijk en je wordt snel in het verhaal gezogen. Het boek is vanuit drie perspectieven geschreven, dat van Claire, Thomas en Joëlle. Ieder hoofdstuk heeft een andere verteller. Dit maakt dat je het verhaal van verschillende kanten ziet en zo als lezer wel het complete plaatje ziet, wat de hoofdpersonen uiteraard niet zien.
De hoofdstukken zijn kort en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Een stijl die past bij de snelle wereld van social media van tegenwoordig.
— Isolde

Passage uit het boek

Het Soho House, de plek waar mobieltjes werden gewantrouwd en privacy het grootste goed was. Merlot, Thomas en zij waren meteen lid geworden toen de luxe membershipclub een paar maanden geleden haar deuren opende. Retro, chic en de nieuwe place to be als je in de creatieve media werkte. Het feit dat je er zonder lidmaatschap niet mag komen en fotograferen niet is toegestaan, bleken een hit. Bij Soho gaan ‘erbij horen’ en ‘anoniem zijn’ hand in hand. Zelf was ze er pas een paar keer geweest, in tegenstelling tot Thomas.

Leesvoorschrift

Door de korte hoofdstukken is Volg me echt een boek om in de trein onderweg naar je werk of naar een afspraak te lezen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

70%

30%

Hoe dik is de pil?

312 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.