Recensie: Julia Cameron – The Artist’s Way
The Artist’s Way is het belangrijkste boek over creativiteit. Miljoenen mensen hebben deze wereldwijde bestseller bestempeld als een onmisbare gids om een creatief leven te leiden.
Het boek is nog steeds net zo relevant als toen het voor het eerst verscheen, of misschien nog wel relevanter; het is krachtig, prikkelend en inspirerend.
In deze herziene editie blikt Julia Cameron terug op de invloed die The Artist’s Way heeft gehad en beschrijft ze hoe het werk dat ze de laatste jaren heeft gedaan tot nieuwe inzichten voor het creatieve proces heeft geleid.
ISBN: 9789400512696 – Lev. – Aantal pagina’s: 279 – Zelfontwikkeling
4 van de 5 sterren — Kaylee
Recensie in één zin
‘The Artist’s Way laat de creativiteit en inspiratie in iedere kunstenaar opbloeien.’
Wat heb ik aan dit boek?
Creativiteit staat centraal in The Artist’s Way. Julia Cameron heeft dit boek geschreven voor kunstenaars die hun creativiteit niet optimaal benutten of inzetten. Vaak wordt dit veroorzaakt door blokkades, bijvoorbeeld op het gebied van onzekerheid, angst, leeftijd, geld of de mening van anderen.
Julia beschrijft in haar boek hoe je als kunstenaar je innerlijke criticus kunt verkleinen. Dit doet ze aan de hand van een twaalfwekelijks programma. Iedere week kent een thema met opdrachten. Aan het einde is er een statusupdate om te bekijken hoe je week verlopen is, wat je resultaten zijn en waar je tegenaan liep.
— Kaylee
Schrijfstijl
Julia heeft in mijn ogen een toegankelijk boek geschreven. Het is echter wel specifiek toegespitst op kunstenaars, maar ik denk ook dat het boek nuttig kan zijn wanneer je iets wilt bereiken op andere gebieden dan kunst. Thema’s die aangestipt worden zijn bijvoorbeeld rust vinden, loslaten en blokkades herkennen. Julia deelt veel ervaringen van zichzelf en anderen, geeft veel voorbeelden en weet bewustwording te creëren. De opdrachten die zijn opgenomen in het boek zijn nuttig, maar vragen wel de nodige tijd.
De quotes in de kantlijn op vrijwel iedere pagina zijn een leuke toevoeging. Sommige quotes zetten je aan het denken over creativiteit of blokkades.
— Kaylee
Passage uit het boek
‘De perfectionist is nooit tevreden. De perfectionist zegt nooit: ‘Dat is best goed. Ik denk dat ik maar gewoon zo doorga’.
Voor de perfectionist is er altijd ruimte voor verbetering. De perfectionist noemt dit nederigheid. In werkelijkheid is het egoïsme. Het is trots die maakt dat we een perfect script willen schrijven, een perfect schilderij willen schilderen, een perfecte auditiemonoloog ten beste willen geven.
Perfectionisme is geen zoektocht naar het allerbeste. Het is het najagen van het slechtste in onszelf, het deel dat ons wijsmaakt dat niets wat we doen ooit goed genoeg zal zijn – dat we het opnieuw moeten proberen.
Nee. Dat moeten we niet.
‘Een schilderij is nooit af. Het stopt simpelweg op een interessante plek,’ zei Paul Gardner. Een boek is nooit af. Maar op een gegeven moment stop je met schrijven en ga je verder met het volgende. Een film is nooit perfect gemonteerd, maar op een gegeven moment laat je het los en noem je het klaar. Dat is een normaal aspect van creativiteit – loslaten. We doen altijd het beste wat we kunnen bij het beschikbare licht dat er is om te zien.’
Voor wie is dit boek?
Wil je je creativiteit tot uiting brengen, maar merk je dat iets je tegenhoudt om ervoor te gaan? Lees dan dit boek, ga aan de slag met je blokkades en breng je creativiteit naar een hoger niveau.
— Kaylee
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen