Recensie: Karen Rose – Uit de schaduw

Recensie: Karen Rose – Uit de schaduw


De dove tiener Michael is ooggetuige van de moord op zijn gewelddadige stiefvader. Hij slaat met zijn vijfjarige broertje Joshua op de vlucht en komt uiteindelijk terecht bij dokter Dani Novak. Zij is vloeiend in gebarentaal en aan haar vertelt Michael hun levensverhaal. Dan blijkt dat de seriemoordenaar die zijn stiefvader ombracht, nu Michael in het vizier heeft. Hoe bescherm je je tegen een gevaar dat je niet aan hoort komen…?

ISBN: 9789026157004 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 576 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Uit de schaduw is een boek zoals we gewend zijn van Karen Rose: spannend, goed en met veel aandacht voor de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende personages.’

Hoofdpersonages

*****

Uit de schaduw is het zesde deel van de Cincinnatti-reeks van Karen Rose, wat betekent dat je weer veel oude bekenden zult ontmoeten. Deze oude bekenden spelen een bijrol, het verhaal draait dit keer om Dani Novak en Diesel Kennedy, die we eerder in bijrollen in de voorgaande delen van de serie hebben getroffen. Je hoeft deze andere delen niet gelezen te hebben, om dit boek goed te kunnen volgen.

Dani en Diesel kennen elkaar al langer en draaien al een paar jaar om elkaar heen, vooral persoonlijke omstandigheden van Dani zorgen ervoor dat zij Diesel op afstand houdt. In dit boek lijkt Dani dan toch toe te geven en komen de twee nader tot elkaar.

De dove tiener Michael en zijn jongere broertje Joshua hebben bescherming nodig. Michael heeft gezien dat zijn stiefvader is vermoord. De moordenaar is hierachter gekomen en houdt niet van losse eindjes. Al wil hij het diep in zijn hart niet, Michael moet ook dood.

Opvallend is dat de moordenaar een op zich begrijpelijke reden heeft voor zijn daden, hij wil kinderen beschermen tegen pedofilie, maar handelt zelf ook bijzonder meedogenloos. Het onderwerp pedofilie maakt overigens ook dat Uit de schaduw een zwaar thema heeft. Eigenlijk geldt dat voor alle boeken van Karen Rose, die vaak gaan over geweld tegen en misbruik van vrouwen en kinderen.
— Isolde

Sfeer

*****

Uit de schaduw heeft een duistere sfeer. Dat een groot deel van het verhaal zich ’s avonds en ’s nachts afspeelt, draagt hier absoluut aan bij.
Het verhaal is spannend. Je weet bij wie het gevaar ligt, maar de vraag is of deze persoon op tijd gevonden wordt zodat het gevraag stopt.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De boeken van Karen Rose lezen vlot en makkelijk. Je wordt al snel in het verhaal gezogen. Er is veel afwisseling tussen personages, goed en slecht, hoofdrolspelers en bijpersonages, en daardoor blijft het verhaal je aandacht trekken.
Het is niet per se noodzakelijk om voorgaande delen in een reeks gelezen te hebben, want er zijn altijd andere hoofdpersonen. Je kan bij ieder deel inspringen, want uiteindelijk staat in ieder boek een bepaalde reeks misdrijven centraal.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Dokter Dani sloeg haar arm om hem heen en hield hem stevig vast terwijl ze hem zachtjes wiegde en zijn haar streelde.
Zoals hij elke keer dat hij had gehuild had gewild dat zijn moeder zou doen. Maar dat had ze nooit gedaan. Niet één keer.
Hij legde aarzelend zijn armen om de dokter en greep op haar rug handenvol van haar witte jas. Ze knikte tegen zijn wang en hij klampte zich aan haar vast tot hij uitgeput was van het huilen en in staat was die stomme snikken in te houden. Ze hadden het gezien. Alle vrouwen in de kamer hadden hem zien huilen.
En ze hadden hem gehoord ook.
God.
Hij werd opnieuw getroffen door een golf van vernedering. Hij was te moe om nog in paniek te raken. Iemand stopte een paar tissues in zijn hand en hij maakte zich los uit de warme omhelzing van de dokter om met neergeslagen ogen zijn gezicht af te vegen en zijn neus te snuiten. Hij kon haar niet aankijken. Hij kon geen van hen aankijken.’

Leesvoorschrift

Het is avond, buiten is het donker en regenachtig en binnen is het stil. Je zit opgekruld in een stoel onder een lamp met een glas witte wijn op een tafeltje naast je en slaat Uit de schaduw open.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

75%

25%

Hoe dik is de pil?

576 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.