Recensie: Kate DiCamillo – Flora en de fantastische eekhoorn

Recensie: Kate DiCamillo – Flora en de fantastische eekhoorn


Flora is een meisje van tien. Haar ouders zijn gescheiden. Flora houdt van stripverhalen over superhelden. Op een dag kijkt ze uit het raam en ziet ze hoe een eekhoorn in de hypermoderne stofzuiger van haar buurvrouw verdwijnt. Vanaf dat moment verandert Flora’s leven. De eekhoorn wordt haar vriend. Maar Odysseus, zo heet het diertje, is allesbehalve een gewone eekhoorn: hij kan vliegen en schrijft poëzie. Odysseus is Flora’s superheld.

ISBN: 9789401477611 – Uitgeverij Lannoo – Aantal pagina’s: 266 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een grappig en ontroerend verhaal over een meisje en een eekhoorn die plotseling op haar pad komt en direct haar beste vriend is.’

Verhaal

*****

Flora en de fantastische eekhoorn is een heel fantasierijk verhaal over een meisje en haar eekhoorn. Op een dag wordt de eekhoorn in de tuin van de buren opgezogen door een superstofzuiger, Flora weet hem te reanimeren. Odysseus, de eekhoorn, overleeft dit incident en blijkt zich op een bijzondere manier ontwikkeld te hebben. Hij kan vliegen en hij schrijft poëzie.
De moeder van Flora denkt dat Odysseus hondsdol is en wil hem dood hebben, Flora probeert gedurende het boek dat te voorkomen. Op de achtergrond leer je Flora’s (gescheiden) ouders beter kennen, net zoals buurvrouw Toetje en haar bijzondere neefje William Spiffer die tijdelijk bij haar is ingetrokken.
Vriendschap is het centrale thema van Flora en de fantastische eekhoorn.
— Isolde

Het boek

*****

Kate DiCamillo heeft Flora en de fantastische eekhoorn al in 2013 geschreven, in 2021 is een nieuwe editie uitgekomen naar aanleiding van de film die ook op Disney + beschikbaar is. Om eerlijk te zijn is alleen aan de buitenkant met een foto van Flora zichtbaar dat het een filmeditie is, het binnenwerk bevat zwartwit illustraties en niet bijvoorbeeld stills uit de film. Er staan best veel illustraties in en op een aantal plekken worden de gebeurtenissen niet in woorden, maar als het ware in de vorm van een korte strip beschreven.
Flora en de fantastische eekhoorn is een zelfstandig verhaal waarin de ene bijzondere situatie de andere hilarische scène opvolgt.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Kate DiCamillo heeft een mooie schrijfstijl. Ze schrijft korte, puntige zinnen die prettig lezen en haar woordgebruik is niet eenvoudig, maar zeker ook niet te ingewikkeld voor de doelgroep van het boek. Ze weet veel gevoel in het verhaal te leggen, waardoor de hoofdpersonen ook volwaardige personages worden die veel met elkaar communiceren. Tegelijk bevat zeker Flora en de fantastische eekhoorn veel humor door alle bijna absurde en bizarre situaties die zich voordoen.
— Isolde

Passage uit het boek

”O,’ zei Flora’s moeder. Ze klapte in haar handen. ‘Wat gezellig. Een vriendje voor Flora.’
‘Ik heb geen vriendje nodig,’ zei Flora.
‘Natuurlijk wel,’ zei haar moeder. Ze wendde zich tot Toetje. ‘Flora is erg eenzaam. Ze zit veel te vaak strips te lezen. Ik probeer haar die gewoonte af te leren, maar ik heb het druk met de roman die ik moet schrijven en ze is veel in haar eentje. Ik maak me zorgen dat ze daar vreemd door is geworden.’
‘Ik ben niet vreemd,’ zei Flora. Het leek veilig om dat te zeggen met iemand als William Spiffer naast haar die echt bijzonder vreemd was.’

Voor wie is het boek?

Flora en de fantastische eekhoorn is een leuk boek voor jongens en meisjes vanaf negen jaar. Het is geschikt om zelf te lezen, maar het is ook erg leuk om dit boek voor te lezen.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Er is geen moment te bedenken waarop je dit boek niet zou kunnen lezen. Als je verdrietig bent, vrolijkt Flora en de fantastische eekhoorn je misschien wel op. Als je vrolijk en blij bent, zal het boek je alleen maar blijer maken.
Het boek heeft korte hoofdstukken, dus het is ook heel geschikt om vlak voor het slapen gaan even een stukje te lezen.

266 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.