Recensie: Katharine McGee – American Royals

Recensie: Katharine McGee – American Royals


Stel dat na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog aan generaal George Washington was gevraagd de eerste koning van Amerika te worden. En dat Washington ‘ja’ had gezegd. Hoe zou de wereld er dan uitgezien hebben?
In American Royals lezen we over de intriges aan het Amerikaanse hof, over geheimen, schandalen en verboden liefdes. Er zijn vier hoofdrolspelers: kroonprinses Beatrice, eerste reserve prinses Samantha, intrigante Daphne en het burgermeisje Nina.

ISBN: 9789026152788 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 416 – Young adult


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een vlot geschreven en boeiende young adult roman over liefde en intriges aan het Amerikaanse hof.’

Hoofdpersonages

*****

Beatrice is de kroonprinses van Amerika en ze wordt geacht binnenkort te gaan trouwen. Ze is op een leeftijd waarvan haar ouders vinden dat ze een keus voor een man moet gaan maken. Er is een Koninginnenbal georganiseerd en er zijn allerlei huwbare prinsen uitgenodigd, waaruit Beatrice moet kiezen. Maar Beatrice is eigenlijk verliefd op Connor, haar lijfwacht…
Beatrice is niet het enige kind van de koning en koningin van Amerika. De volgenden in de lijn van de troonopvolging zijn prinses Samantha en prins Jefferson, een tweeling. Samantha is de eerste reserve (de ‘Ekster’, zoals de beveiliging haar in codetaal noemt), maar ze zit er eigenlijk helemaal niet op te wachten eventueel koningin te moeten worden. Ze wil graag haar eigen leven leiden, maar voelt zich ingeperkt door het juk van het strakke regime van het koningshuis. Ze wordt verliefd op een van de huwbare buitenlandse prinsen, Teddy.
Broer Jefferson is de populaire prins van Amerika, alle meisjes in Amerika zijn stiekem verliefd op hem en willen met hem trouwen. Daphne is het meest dichtbij gekomen. Zij heeft een aantal jaar een relatie gehad met Jefferson, maar ze hebben het een paar maanden geleden uitgemaakt. Daphne kan zich hier maar niet bij neerleggen…
Nina is de beste vriendin van Samantha. Vanwege het beroep van haar moeder heeft Nina al van jongs af aan veel tijd doorgebracht in het paleis en ze heeft een hechte vriendschap met Samantha en Jefferson opgebouwd. Nina en Jeff worden verliefd op elkaar en Daphne doet haar uiterste best daar een stokje voor te steken.
— Isolde

Sfeer

*****

American Royals is een boek dat zich afspeelt aan het hof van Amerika, als daar een monarchie geweest zou zijn. De vormgeving van de monarchie doet heel erg denken aan de Nederlandse monarchie, al lijkt de koning in Amerika toch wat meer macht te hebben dan de Nederlandse koning. Er zijn veel onderlinge spanningen tussen de hoofdpersonen. Soms zijn ze terecht, maar even zo vaak gebaseerd op misverstanden. Eigenlijk gaat American Royals over dezelfde gewone vriendschappen en verliefdheden als de gemiddelde contemporary young adultroman.
Er zit voldoende spanning in het boek, vooral met betrekking tot (onmogelijke) verliefdheden. Wat ook speelt is iets dat een paar maanden geleden, voor het begin van het boek, is gebeurd met Himari, een vriendin van Daphne. Het duurt erg lang voordat hier wat duidelijkheid over ontstaat. Het is duidelijk dat het boek het eerste deel van een tweeluik is, want eigenlijk eindigt het verhaal met voor iedere persoon een cliffhanger. Laten we hopen dat het volgende deel snel een Nederlandse vertaling krijgt.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

American Royals leest ontzettend vlot en makkelijk. Het is een smeuïg verhaal, met allemaal roddels, spanning en intriges en is daardoor maar moeilijk weg te leggen. Het tempo van het boek is hoog en er gebeurt ontzettend veel.
Opvallend is dat Katharine McGee, de auteur van American Royals, dezelfde structuur heeft gekozen als voor haar ‘Duizend hoog’-trilogie. Ook in dat boek zijn de hoofdstukken afwisselend geschreven vanuit het perspectief van een van de vier hoofdpersonen. In American Royals ligt het perspectief afwisselend bij een van de vier genoemde dames: Beatrice, Samantha, Nina of Daphne.
Leuk is dat de cover vrijwel identiek is aan het Amerikaanse origineel.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Beatrice had nog nooit van haar leven zo gesproken. De woorden ontsloten een onvoorstelbaar nieuw deel van haar, alsof ze de deur naar haar suite had geopend en had ontdekt dat er meer kamers waren dan ze ooit had gedacht, allemaal vol mogelijkheden die wachtten om te worden verkend.’

Leesvoorschrift

American Royals is een boek om op een vrije zaterdagmiddag te lezen. Het liefst zit je op een terrasje in de zon met een glas verse ijsthee naast je. Maar ja, we leven in tijden van corona én het is herfst, dus kies voor een makkelijke bank en een glas warme thee.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

85%

15%

Hoe dik is de pil?

416 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.