Recensie: Kayte Nunn – Het Zijden Huis

Recensie: Kayte Nunn – Het Zijden Huis


De Australische geschiedenislerares Thea Rust komt aan op een exclusieve kostschool op het Britse platteland. Voor het eerst in het 150-jarige bestaan van de school mag er lesgegeven worden aan een groep meisjes. Thea verblijft met hen in het Zijden Huis, een omgebouwde zijdefabriek met een donker en mysterieus verleden.

In 1768 verlaat Rowan Caswell haar geboortedorp om te werken voor een zijdehandelaar. Ze belandt in een nieuwe, maar gevaarlijke wereld.
Ook in 1768 droomt Mary-Louise Stephenson ervan zijdeontwerper te worden, een baan die over het algemeen is voorbehouden aan mannen.

ISBN: 9789044361155 – The House of Books – Aantal pagina’s: 352 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Drie sterke vrouwen, ze leven in een andere tijd maar zijn toch met elkaar verbonden.’

Hoofdpersonages

*****

Het zijden huis vertelt de verhalen van drie jonge, sterke vrouwen.
In het heden staat Thea Rust centraal. Ze komt voor haar werk in het Zijden Huis te wonen en daar gebeuren vreemde en onverklaarbare dingen. Thea is geschiedenislerares en gaat op onderzoek naar de geschiedenis van het Zijden Huis. Het Zijden Huis heeft een bewogen geschiedenis.

Rowan Caswell gaat werken als persoonlijke bediende van zijdehandelaar Holland in het Zijden Huis. Ze weet veel van geneeskundige kruiden, maar in 1768 moet je voorzichtig zijn met dat soort vaardigheden. Voor je het weet word je van hekserij beschuldigd, met alle gevolgen van dien.
Mary-Louise gaat zijde ontwerpen voor dezelfde handelaar Holland. Haar ontwerpen zijn bijzonder, maar sommige mensen zijn huiverig als ze zien welke bloemen en planten ze gebruikt voor haar ontwerpen…
— Isolde

Sfeer

*****

De sfeer is een van de sterkste punten van Het Zijden Huis en Kayte Nunn maakt duidelijk en goed onderscheid tussen de verschillende hoofdpersonen. Bij de ene persoon is de dreiging anders, en groter, dan bij de andere. Ze geeft zelf in het nawoord aan het fascinerend te vinden hoe traumatische gebeurtenissen een stempel op een plek kunnen drukken die nog eeuwen later te voelen is. Ze heeft het naar mijn smaak in het heden op bepaalde plekken wat te horrorachtig uitgewerkt, wat volgens mij niet nodig was geweest (en ik hou daar gewoon niet van).
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Het Zijden Huis is een boek dat vlot en makkelijk leest. De structuur van twee verhaallijnen in verschillende tijdperken is een vertrouwde, maar blijft boeiend. Leuk is dat Nunn in dit boek twee hoofdpersonen in het verleden bij elkaar brengt, die gezamenlijk hun invloed op het heden hebben.
Het boek blijft boeien tot de laatste bladzijde en dat heeft vooral te maken met het onderzoek dat Thea doet naar de geschiedenis van het Zijden Huis en waarvan de puzzelstukjes in de verhaallijn in het verleden stapsgewijs gelegd worden.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Ook voor haar universitaire scriptie had ze dat onderwerp gekozen en ze was zich ervan bewust dat in Wiltshire, meer dan elders, voornamelijk oude en arme vrouwen waren beschuldigd, opgehangen of verdronken vanwege de verdenking die hun ten deel was gevallen. Meestal, wist Thea, waren de vrouwen zondebokken die de schuld kregen van een mislukte oogst of besmettelijke ziekten en ze keek ernaar uit om meer te weten te komen over sommige minder bekende incidenten, want ze moest nog een specifiek aandachtspunt voor haar onderzoek bepalen.
‘U gelooft dus in magie?’
Wat een vreemde vraag. ‘Niet in het minst. Misschien beschikten zulke vrouwen wel over speciale vaardigheden en kennis, maar bovennatuurlijke krachten? Dat waren beschuldigingen van mensen die bang waren voor wat ze niet begrepen of niet konden verklaren.”

Leesvoorschrift

Als tegenwicht voor het grillige en regenachtige weer in Engeland, waar Het Zijden Huis zich afspeelt, lees je dit boek als het buiten lekker warm is en de zon schijnt. Een bankje in het park, of gewoon een makkelijke stoel in de achtertuin, een glas koel water en lezen maar.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

70%

30%

Hoe dik is de pil?

352 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.