Recensie: Leigh Bardugo – Boek der Heiligen

Recensie: Leigh Bardugo – Boek der Heiligen


Wat doe je als in de wereld die jij geschapen hebt een bepaald boek als een soort bijbel op íéders nachtkastje ligt, en die wereld vervolgens tot leven komt in een Netflix-serie? Als je Leigh Bardugo heet, dan schrijf je dat boek vervolgens zelf en maak je er samen met je team zo’n mooie uitgave van dat hij in de serie gebruikt kan worden.

Boek der Heiligen is dat boek. Al in Schim en Schaduw gebruikt hoofdpersonage Alina het boek als een leidraad bij haar queeste om informatie op te zoeken over oude heiligen, en het boek blijft daarna in de hele serie terugkomen. Nu kunnen fans van de Grishaverse het boek zelf in handen houden en meelezen met de personages van hun lievelingsserie.

ISBN: 9789463492089 – Blossom Books – Aantal pagina’s: 144 – Young Adult


*****

4 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Prachtige aanvulling op de Grishaverse.’

Hoofdpersonages

*****

Boek der Heiligen bevat een breed scala aan hoofdpersonages die elk hun eigen verhaal hebben. Je hebt onder andere Sankta Margaretha, de beschermheilige van dieven en verdwenen kinderen, Sankta Liezabeta van de Rozen, de beschermheilige van tuinlieden, en Sankt Gerasim de Onbegrepene, de beschermheilige van kunstenaars.
— Frederique

Sfeer

*****

De collectie korte verhalen leest heerlijk weg, alsof je een sprookjesbundel leest waarvan je de verhalen nog niet kent. Er zit niet heel veel spanning in het boek, maar de verhalen ademen ieder een eigen sfeer uit waardoor je het boek moeilijk weg kan leggen. De prachtige paginagrote illustraties bij elk verhaal versterken dit effect.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Boek der Heiligen komt meteen goed op gang. Het taalgebruik en de schrijfstijl zijn makkelijk te behappen en goed te volgen. De losse verhalen over de heiligen zijn niet te lang en je vliegt er werkelijk doorheen.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Ravka heeft vele slechte jaren gekend, en in een van die bittere jaren mislukten de oogsten en stierf het vee, waardoor het volk verhongerde. Zoals in zulke donkere tijden vaak gebeurt, werd een vrouw ervan beschuldigd een heks te zijn en deze ellende over haar stadje te hebben afgeroepen.
Haar naam was Magda en ze had lang aan de rand van het stadje gewoond. Ze deelde allerlei medicijnen en drankjes uit, hielp kinderen ter wereld en gaf ze pap en versterkende middeltjes wanneer hun ondervoede moeders geen melk voor ze hadden.
Magda was nooit getrouwd geweest en had geen familie om haar te beschermen, en haar huis stond op een prachtig stukje land, waar sommige machtige leiders uit de stad een begerig oog op hadden laten vallen. En dus verbaasde het Magda niet toen een van de echtgenotes haar met een magere vinger aanwees en haar ervan beschuldigde dat ze met demonen samenspande om het de goede, fatsoenlijke mensen uit de stad moeilijk te maken.
Magda wachtte niet totdat ze de aangestoken fakkels rook. Voordat de meute haar deur kon intrappen, vluchtte ze het bos in. Daar had ze al die jaren kruiden en planten verzameld voor haar geneesmiddelen en ze kende het beter dan welke jager ook.’

Leesvoorschrift

Voor Boek der Heiligen heb je een lekkere stoel in het voorjaarszonnetje nodig en vooral stilte om heerlijk weg te dromen bij de verhalen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

144 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.