Recensie: Lena Johannson – Gertrudes besluit

Recensie: Lena Johannson – Gertrudes besluit


In 1889 ontmoet Gertrude Oscar Troplowitz weer. Jaren geleden liep hij stage in de apotheek van haar vader en inmiddels is hij een succesvol ondernemer vol ideeën. Hij is voor haar de ware, ze zijn voor elkaar bestemd en willen niets liever dan samen iets opbouwen.
Oscar neemt het laboratorium over van een zekere Paul Beiersdorf en begint met het ontwikkelen van nieuwe producten. Het wordt een succesvolle onderneming met een eigen fabriek, waar hij oog blijkt te hebben voor alle werknemers en hun rechten.
Maar hoe succesvol hij ook is, de hogere kringen in Hamburg mijden Oscar vanwege zijn moderne opvattingen, maar ook omdat hij joods is. Om Oscar te helpen begint Gertrude, samen met een bevriende kunstenares, salonavonden te organiseren en invloedrijke gasten uit te nodigen. Zal het haar lukken om alle tegenstanders van gedachten te doen veranderen en Oscars bedrijf te redden?

ISBN: 9789400514201 – A.W. Bruna Uitgevers   – Aantal pagina’s: 448 – Roman


*****

3 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een interessant verhaal, dat net wat te veel van de hak op de tak gaat en daardoor de verwachtingen niet helemaal kan waarmaken.’

Hoofdpersonages

*****

Drie vrouwen staan centraal in Gertrudes besluit, het eerste deel van de trilogie De vrouwen van Beiersdorf. Beiersdorf is het bedrijf achter onder andere het bekende merk Nivea.
Het gaat in dit boek vooral over Gertrude. Zij trouwt met Oscar Troplowitz, een slimme man die het bedrijf van Paul Beiersdorf overneemt met de ambitie het bedrijf groter en bekender te maken. Troplowitz heeft zowel de chemische kennis om gevoel te hebben voor productontwikkeling, als oog voor het welzijn van zijn medewerkers, als inzicht in wat reclame voor een bedrijf kan doen. Als gevolg van zijn joodse achtergrond en het feit dat hij geen Hamburger van geboorte is, kijkt de rijke bevolking van Hamburg kritisch naar zijn doen en laten. Dat raakt Gertrude en zij probeert op alle fronten haar man bij te staan.
Ze organiseert, geholpen door haar vriendin en kunstenares Irma, salonavonden om de genodigden kennis te laten maken met diverse kunststromen en kunstenaars. Voor Irma is het contact met Gertrude en haar man een manier om zichzelf te ontplooien in haar passie. Dit combineert ze met meer toegankelijke schilderijen die Oscar op zijn beurt inzet voor reclamedoeleinden.
De derde belangrijke vrouw in dit boek is Antonia, Toni. Haar man Paul was bij Beiersdorf betrokken bij de ontwikkeling van pleisters. Paul is echter door een noodlottig ongeval overleden. Toni doet haar best om verder te gaan met zijn werk en een baan te vinden in het bedrijf van Oscar.
— Isolde

Sfeer

*****

Het verhaal van Gertrudes besluit is gebaseerd op historische feiten en speelt zich af in Hamburg aan het einde van de 19e eeuw. Het idee van een roman tegen de achtergrond van de ontwikkeling van een bedrijf als Beiersdorf met daarin een sterke rol voor vrouwen is interessant.
Een van de historische feiten die op de achtergrond speelt is de cholera-epidemie in de periode waarin het boek is gesitueerd. Het is behoorlijk confronterend om je te realiseren hoeveel overeenkomsten er lijken te zijn met de corona-pandemie die in het voorjaar van 2022 nog steeds actueel is, en dat terwijl we meer dan 120 jaar later leven…
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Er zijn recent verschillende familiesaga’s van Duitstalige auteurs uitgebracht en als je verschillende daarvan deels hebt gelezen is de verleiding groot om ze met elkaar te vergelijken. In mijn ogen heeft Lena Johannson een minder vlotte pen dan bijvoorbeeld Marie Lamballe/Anne Jacobs (twee pseudoniemen van dezelfde auteur) of Carmen Korn. Zij vertellen een afgerond en samenhangend verhaal, met uiteraard de nodige open eindes voor het volgende deel. In Gertrudes besluit miste ik nog wel eens de samenhang tussen verhaallijnen. Geregeld voelt het alsof een verhaallijn net niet helemaal is afgemaakt of onvoldoende is ingeleid. Het verhaal gaat daardoor van de hak op de tak zonder soepele of logische overgangen. Ook schiet het soms wat door in non-fictie en een droge beschrijving van ontwikkelingen, waarbij de ontwikkeling van het verhaal, wat centraal staat in een roman, even vergeten lijkt te zijn.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Gertrude had gemengde gevoelens. Oscar had gevonden waarnaar hij op zoek geweest was. In het ergste geval zou er wel weer iets anders op zijn pad komen, maar hij zou het wel vreselijk vinden als deze droom uit elkaar zou spatten. Wat had ze hem nu graag getroost, naar hem geluisterd. Toch moest ze tegelijkertijd ook wel om hem lachten. Wat was hij toch pretentieloos! Nog altijd morrelde hij niet aan de gevestigde naam van het bedrijf, enkel om zijn eigen naam op de producten en bovenaan brieven te kunnen zien. Dat haar kunstproject hem zou bevallen, verbaasde haar geenszins. Toch maakte haar hart een vreugdesprongetje toen ze zijn woorden las.’

Leesvoorschrift

Buiten schijnt een voorzichtig lentezonnetje, jij zit binnen op de bank met een kopje thee om je te verplaatsen naar het noorden van Duitsland, zo’n 120 jaar geleden.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

70%

30%

Hoe dik is de pil?

448 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.