Recensie: Lena Johannson – Antonia’s hoop (De vrouwen van Beiersdorf #2)

Recensie: Lena Johannson – Antonia’s hoop (De vrouwen van Beiersdorf #2)


Hamburg, 1903: Gertrude en Oscar Troplowitz worden na jaren hard werken steeds succesvoller met hun bedrijf Beiersdorf. Oscar is als zakenman ook zeer betrokken bij de mensen die het minder goed hebben, iets wat in die tijd nogal ongebruikelijk is en waarmee hij de rijke Hamburgse kooplieden tegen zich in het harnas jaagt. Gertrude organiseert inmiddels zeer succesvolle kunstsalons in haar villa in Eimsbüttel. Bevriend kunstenares Irma staat mede dankzij Gertrude aan de vooravond van haar internationale doorbraak. Arbeidster Antonia heeft eindelijk haar geluk gevonden in de liefde. Maar als het noodlot heeft toegeslagen moet zij plotseling voor het dochtertje van haar beste vriendin zorgen. Ze kan niet vermoeden welke moeilijke strijd voor dit kind haar nog wacht. Tegelijkertijd ondersteunen deze drie krachtige vrouwen Oscar bij de ontwikkeling van een nieuw type crème die een revolutie teweeg moet brengen in de wereld van cosmetica – maar ook de concurrentie volgt dit idee…

ISBN: 9789400514362 – A.W. Bruna Uitgevers – Aantal pagina’s: 480 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, dat laat Antonia’s hoop haarscherp zien.’

Hoofdpersonages

*****

In 1903 was het nog niet denkbaar dat er een vrouw aan het hoofd van een succesvol bedrijf als Beiersdorf stond, dat deed Oscar Troplowitz. Hij werd echter bijgestaan door drie sterke en totaal verschillende vrouwen: zijn echtgenote Gertrude, kunstenares Irma en Antonia die bij Beiersdorf werkt. Deze drie evalueren nieuwe producten, geven adviezen, denken na over de naamgeving en de marketing van de producten.

Gertrude en Irma vinden elkaar in de kunst, Irma die zelf succesvol kunstenares is en Gertrude die kunstsalons in Hamburg organiseert om de inwoners kennis te laten maken met nieuwe kunststromingen, andere richtingen en onbekende, internationale kunstenaars. Irma maakt een aantal interessante ontwikkelingen mee, bijvoorbeeld met een Franse artiest die haar probeert te verleiden maar ook misbruik van haar maakt. In Antonia’s hoop staat echter vooral Toni, Antonia dus, centraal. Haar vriendin komt te overlijden en vraagt op haar sterfbed of Toni voor haar dochtertje wil zorgen. Dit leidt tot een langdurige en ingewikkelde, juridische strijd.

Bij alle hobbels die de vrouwen tegenkomen, blijkt hoe hecht hun vriendschap is en ze staan elkaar altijd bij.

Antonia’s hoop is het tweede deel in de trilogie over De vrouwen van Beiersdorf. Alle hoofdpersonen van dit deel hebben we al in het eerste deel, Gertrudes besluit, leren kennen.
— Isolde

Sfeer

*****

Het is het begin van de twintigste eeuw, vrouwen hebben een ondergeschikte positie, arbeiders hebben weinig rechten en de gezondheidszorg is nog lang niet op het huidige peil. Er is nog een grote kloof tussen arm en rijk, en bijvoorbeeld de rijke Hamburgse ondernemers hebben weerstand jegens Oscar Troplowitz. Oscar is in hun ogen fabrikant, hij probeert iets te doen aan de arbeidsomstandigheden van zijn werknemers en hij is joods. Het klimaat waarin de hoofdpersonen leven, is soms grimmig en moeizaam.
Maar er zijn ook best zonnige momenten. Bijvoorbeeld als Irma exposeert in Marseille, of als Toni in Berlijn is om juridisch advies in te winnen en naar het Lunapark gaat.
Het verhaal is boeiend, vooral ook omdat het gebaseerd is op historische feiten.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Antonia’s hoop leest niet moeilijk. De hoofdstukken zijn niet te lang en Johannson gebruikt geen lange zinnen of moeilijke woorden. Ik ben echter niet stuk van haar schrijfstijl. Ik vind dat ze soms nogal van de hak op de tak springt. Soms beginnen hoofdstukken midden in een gebeurtenis en heb je pas bladzijden later door wat er eigenlijk aan de hand is. Bepaalde passages hadden volgens mij organischer in het verhaal verwerkt kunnen worden, zodat het minder droog oplepelen van historische feiten was geweest maar juist onderdeel van het verhaal. Ik mis een zekere frisheid en sprankeling in het verhaal.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Bij elke stap piepten haar schoenzolen. Vreselijk luid, vond Toni, maar het was dan ook onmogelijk om geen geluid te maken op de glanzend gepoetste linoleumvloer. En dan lag Gretels kamer ook nog eens helemaal aan het eind van de gang. Een verpleegster met een kapje en wit schort kwam haar met neergeslagen blik tegemoet. Ergens klonken gedempte stemmen. In de lucht hing een onaangenaam scherpegeur. Toni’s vingers tastten naar de sjaal in haar broekzak. Die kon ze tijdens haar bezoek aan Gretel maar beter weer voor haar mond en neus houden. Die tuberculose was een gevaarlijke ziekte. Als Gretel er maar niet aan zou bezwijken. Wat zou er dan van Ellma terecht moeten komen? Het kleintje was nog maar vijf jaar.’

Leesvoorschrift

Een kopje thee, een plakje cake, een plekje in de zon en dan lekker lezen over gebeurtenissen die zich ruim 120 jaar geleden afspeelden.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

75%

25%

Hoe dik is de pil?

480 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.