Recensie: Manu Keirse – Anders leven

Recensie: Manu Keirse – Anders leven


Anders leven is een bevlogen pleidooi voor een nieuwe manier van leven, met meer ruimte voor verbinding, kwetsbaarheid en diversiteit: een humanere en meer verbonden samenleving.
Als Manu Keirse terugkeert naar het dorp van zijn jeugd, merkt hij hoe anders we leven dan vroeger. Gelukkig maar: we zijn een stuk vrijer dan vroeger en de vele voordelen van de pijlsnelle medische en technologische vooruitgang spreken voor zich. Maar onze huidige manier van leven eist ook steeds duidelijker zijn tol: oudere mensen hebben het gevoel aan de kant geschoven te worden, jongere mensen branden op en kwetsbare mensen krijgen niet de zorg die ze verdienen.

Aan de hand van drie basisthema’s – anders ouder worden, anders ziek zijn en anders sterven – gaat Manu Keirse in dit boek op zoek naar een fundamenteel andere manier van leven. Hij stelt daarbij prikkelende vragen én geeft genuanceerde antwoorden. Want hoe kunnen we ons leven en onze carrière op een heel andere manier vorm geven, zodat jonge mensen tijd hebben voor hun gezin en oudere mensen volop kansen krijgen om zich te ontplooien? Hoe kunnen we generaties niet naast elkaar, maar met elkaar laten leven? En wat als we de mens en niet de technologie centraal stellen in de gezondheidszorg?

ISBN: 9789401478137  – Uitgeverij Lannoo – Aantal pagina’s: 240 – Informatief boek


*****

4 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een positief kritische visie op hoe de mens (weer) meer in het middelpunt zou moeten komen te staan bij het ouder worden, ziek zijn en sterven.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Anders leven zet je aan tot nadenken over hoe anders zou moeten worden omgegaan met ouderen, met ziek zijn en het sterven. Het legt de verschillen bloot tussen hoe dat vroeger ging en tegenwoordig gaat. Zonder de huidige maatschappij tekort te willen doen, lees je wat een beetje van vroeger naar het nu brengen met ouderen, zieken en stervenden in positieve zin kan doen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Kenmerkend voor Manu Keirse is zijn makkelijke en zeer toegankelijke schrijfstijl. Met veel voorbeelden uit de praktijk geeft hij verheldering die eigenlijk niet eens meer nodig is. Je wordt in Anders leven aan de hand meegenomen zodat moeilijke begrippen en woorden een begrijpelijke vorm en kleur krijgen
— Isolde

Passage uit het boek

‘Vragen die helpen om ziekte in een bredere context te zien

– Waarvoor ben je bang?
– Wat weet je van je ziekte, en hoever is die volgens jou gevorderd?
– Wat is het beste en het ergste wat je kan overkomen?
– Wat moeten we over jou en je familie weten?
– Maak je je zorgen over iets waarover je met ons wilt praten?
– Wat zijn je doelen en prioriteiten in het leven?
– …’

Voor wie is dit boek?

Anders leven is voor iedereen die interesse heeft in ouderen, ziek zijn en sterven. Professionals krijgen handvaten en inzichten die de uitvoering van hun werk zeker positief zullen beïnvloeden. Het is ook een boek dat, net als andere boeken van Manu Keirse, verplichte literatuur zou moeten zijn voor artsen, overige medici en mensen die werken in de psychosociale hulpverlening en ondersteuning.
— Isolde

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

240 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.