Recensie: Matt Haig – Een jongen met de naam Kerstmis

Recensie: Matt Haig – Een jongen met de naam Kerstmis


Nikolas woont met zijn vader in Finland, waar ze het niet al te ruim hebben. Wanneer Nikolas’ vader de kans krijgt om veel geld te verdienen, neemt hij die meteen aan. Hij gaat op reis naar het noorden om te helpen bewijzen dat Elfhelm, het legendarische elfendorp, echt bestaat en laat Nikolas achter bij de kwaadaardige, kinderhatende tante Carlotta. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader.

ISBN: 9789048862726 – Uitgeverij Moon – Aantal pagina’s: 256 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Bij kerst horen magische verhalen en geloven in het onmogelijke, Een jongen met de naam Kerstmis helpt je daarbij.’

Verhaal

*****

Nikolas woont samen met zijn vader in de bossen in Finland. Zijn vader is houthakker en zijn moeder leeft niet meer. De laatste herinnering die hij aan haar heeft is de pop die ze voor hem van een knolraap heeft gemaakt.
Nikolas’ vader ziet een kans om snel meer geld te verdienen en grijpt die aan. Nikolas blijft achter bij zijn tante, die er helemaal geen zin in heeft voor Nikolas te zorgen. Eigenlijk is het allemaal vrij treurig en het duurt ook niet lang voordat Nikolas vertrekt en zijn vader gaat zoeken.
Er gebeuren een paar bijzondere dingen, met elven en muizen en rendieren. Niet alles is even leuk en vrolijk, maar je komt er wel stapsgewijs achter hoe het zit met de Kerstman…!
— Isolde

Het boek

*****

Vanaf 24 november 2021 staat de film Een jongen met de naam Kerstmis op Netflix, niet vreemd dat er nu ook een filmeditie van het gelijknamige boek is waarop je de hoofdpersoon uit de film ziet. Persoonlijk vind ik toch de oorspronkelijke, geïllustreerde cover leuker, vooral omdat de twee vervolgdelen geen filmcover hebben. De eenheid is met de filmeditie een beetje weg.
De binnenkant kent zwart-wit illustraties met een sprookjesachtige sfeer met elementen die je zullen doen denken aan de magie van de Kerstman.

Een jongen met de naam Kerstmis is dus het eerste deel van de Kersttrilogie van Matt Haig. Recensies van de volgende twee delen zullen binnenkort ook op deze site verschijnen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Matt Haig schrijft veel verschillende genres, non-fictie, romans en dus ook kinderboeken. Recent is ook zijn roman Middernachtsbibliotheek door een van de recensenten van Boekiewoogie gerecenseerd.
Een jongen met de naam Kerstmis heeft een toegankelijke schrijfstijl. De hoofdstukken zijn niet te lang en Haig gebruikt geen ingewikkelde woorden. Zijn beschrijvingen zijn helder en het verhaal is heel sfeervol. Het verhaal kent ook veel humor, bijvoorbeeld de waarheidsfeetjes die er ongelooflijk veel plezier in scheppen hoofden te laten ontploffen. Arme trol die daar het slachtoffer van is. Haig weet heel goed de ondoorgrondelijkheid van mensen te vangen.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Het was ochtend. Ze waren op weg naar het bos. Onderweg kwamen ze langs de oude stenen put waar ze nooit naar konden kijken. Op de grond lag een dun laagje sneeuw. Joel droeg een bijl op zijn rug. Het metalen blad glinsterde in de koude ochtendzon.
‘Nee,’ zei Joel. ‘Sommige mensen wonen in Zweden. En er wonen ongeveer zeven mensen in Noorwegen. Misschien zelf acht. De wereld is groot.’
‘Waarom is het een probleem dat we in Finland wonen, papa?’
‘Vanwege de bomen.”

Voor wie is het boek?

Een jongen met de naam Kerstmis is voor jongens en meisjes vanaf ongeveer tien jaar. Het is ook een leuk boek om voor te lezen en dat kan absoluut eerder, al moet je wel even rekening houden dat sommige passages misschien wat onprettig zijn voor jongere kinderen.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Het is buiten koud en guur, het wordt al donker en binnen branden de kaarsjes en is het lekker warm. Je ploft samen met een beker warme chocolademelk met extra veel slagroom in de bank om je te verdiepen in de jeugd van de Kerstman.

256 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.