Recensie: Matt Haig – Het meisje dat Kerstmis redde
Het is kerstavond en er is iets mis. Amelia Wishart is naar een werkhuis gestuurd, waar de gemene meneer Griezel de leiding heeft en het magieniveau op de Noordpool is bijna tot onder het nulpunt gedaald; een ramp zo vlak voor Kerstmis. Vader Kerstmis weet wat hem te doen staat.
Met de hulp van een paar elfen, acht rendieren, de koningin en een man genaamd Charles Dickens, moet Vader Kerstmis op zoek naar Amelia én het geheim van kerst…
ISBN: 9789048862009 – Uitgeverij Moon – Aantal pagina’s: 320 – Jeugdboek
4 van de 5 sterren – Isolde
Recensie in één zin
‘Een leuk verhaal uit de jaren dat de Kerstman nog maar net Kerstman was; zou het allemaal wel goedkomen?’
Verhaal
Het meisje dat Kerstmis redde heeft twee verhaallijnen, die op een gegeven moment in het boek samenkomen.
Amelia Wishart is een oude bekende van de Kerstman, zij was het eerste kind dat cadeaus kreeg van de Kerstman. Het gaat in het jaar daarna niet goed met haar, haar moeder overlijdt en ze komt in een werkhuis terecht. Haar kat Kapitein Roet mag niet mee, meneer Griezel heeft de leiding en is een echte griezel, en de omstandigheden in het werkhuis (het is 1841) zijn bar en boos.
Op de Noordpool gaat het ook niet zo goed. Het magieniveau is te laag om te kunnen vliegen met de arrenslee en er gebeurt een ramp in Elfhelm. De Kerstman moet alle zeilen bij zetten om dit jaar kerst te redden en zijn belangrijkste missie is om Amelia te zoeken.
In het boek zijn leuke bijrollen weggelegd voor de schrijver Charles Dickens en koningin Victoria.
— Isolde
Het boek
Het meisje dat Kerstmis redde is het tweede deel in de kersttrilogie van Matt Haig. In het vorige deel De jongen met de naam Kerstmis (waarvan ook een recensie op onze site staat) zijn we erachter gekomen hoe de jeugd van de Kerstman was. Dit boek gaat over zijn eerste jaar als Kerstman. Het boek is los te lezen van het eerste deel, maar het is natuurlijk wel zo leuk om het eerste deel eerst te lezen.
In het boek staan veel grappige, gedetailleerde illustraties die de sfeer van het boek goed weergeven. In e-books kan je de lettergrootte aanpassen, maar illustraties zijn helaas niet in grootte te veranderen. Maar goed, ze zijn in ieder geval wel opgenomen in het e-book en dat is absoluut sfeerverhogend.
— Isolde
Schrijfstijl
Matt Haig schrijft zowel voor volwassenen als voor kinderen en past zijn schrijfstijl goed aan de doelgroep aan. Het meisje dat Kerstmis redde leest prettig. Het verhaal is ontroerend als het gaat over Amelia, het is spannend als het over de problemen op de Noordpool gaat en verder zitten er genoeg knipogen in om het boek ook voor volwassenen interessant te houden. Met name koningin Victoria is met het nodige cynisme weggezet.
— Isolde
Passage uit het boek
”Thuis,’ zei Amelia zacht tegen zichzelf. Het was een absurd idee dat ze hier een thuis kon creëren, samen met elfen en Vader Kerstmis. Haar moeder had eens tegen haar gezegd dat het leven als een schoorsteen was: soms moest je door het donker worstelen om het licht te bereiken. Terwijl ze om zich heen keek naar de kleine besneeuwde gebouwen dacht ze dat ze het misschien eindelijk had bereikt.
Dít was het licht.
En dus tilde ze Kapitein Roet voorzichtig op en stapte uit de slee, de magische mogelijkheid van haar toekomst in.’
Voor wie is het boek?
Het meisje dat Kerstmis redde is leuk voor meisjes en jongens vanaf ongeveer tien jaar. Als ze wat jonger zijn is het een leuk voorleesboek, maar hou rekening met een paar spannende passages over trollen en enkele bijzonder onvriendelijke mensen.
Voor meisjes of jongens?
50%
50%
Leesvoorschrift
Het meisje dat Kerstmis redde lees je bij voorkeur vlak voor of tijdens de kerstdagen. Zorg dat je warme chocolademelk of winterse thee bij de hand hebt, en veel chocoladekerstkransjes natuurlijk.
Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen