Recensie: Maurits van Huijstee – Doe of sterf

Recensie: Maurits van Huijstee – Doe of sterf


Donnie kan zich niet goed concentreren op zijn nieuwe school. En sinds zijn moeder is overleden en zijn broer niet meer thuis woont, is het met zijn vader ook niet meer zo gezellig. Donnie vindt afleiding in de muziek. Hij is gek op snelle teksten, beats en flow. Hij wil rapper worden. Op het pleintje in zijn nieuwe buurt houden kinderen rapbattles met elkaar. Wie wordt dit jaar de Keizer van het Plein? Donnie wil graag meedoen, maar zijn vader haat rapmuziek en verbiedt Donnie om op het pleintje te komen. Gaat Donnie voor zijn droom of zijn familie?

ISBN: 9789020624977 – Uitgeverij Kluitman  – Aantal pagina’s: 128 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een boek met een prachtige moraal, maar soms wat ongeloofwaardig.’

Verhaallijn

*****

In Doe of sterf maak je kennis met Donnie. Hij is het jongste lid van een gezin waarvan de moeder is overleden. Hij woont samen met zijn vader en af en toe komt grote broer Dylan thuis.
Alles in het leven van Donnie staat in het teken van rap. Maar hij mag hier van zijn vader niets mee doen, omdat het met zijn broer Dylan mis is gegaan toen hij begon met rappen. Ik had direct met Donnie te doen. Deze jongen is zo goed neergezet dat het voelt alsof je hem kent en dit maakt dat ik hem heel graag wilde helpen. Hij komt in dit verhaal een aantal keer de verkeerde mensen tegen en dit maakt dat Donnie steeds weer in de problemen komt.
Doordat het boek is geschreven vanuit de ik-persoon Donnie, sta je als lezer dichtbij Donnie en zul je snel door het verhaal gegrepen worden. Wat ik jammer vond, was dat er in het boek een aantal dingen gebeuren die in het echt niet zo snel zullen gebeuren. Hierdoor was het soms ongeloofwaardig en verloor ik af en toe mijn interesse in het boek.
— Eline

Illustraties

*****

Dit boek bevat geen illustraties.
— Eline

Stukje uit het boek

‘Ik ben al twee keer verdwaald op weg naar mijn nieuwe school. Het is best wel ver. En zo lang kan ik me gewoon niet concentreren.
Dat is niet helemaal waar. Ik kan me supergoed concentreren op muziek, dat zei mijn moeder altijd. Uren achter elkaar. Ik kan me alleen niet zo goed concentreren op dingen die me niet interesseren.
Ik zoek in mijn telefoon naar de track die ik dit weekend opgenomen heb. Het is mijn eigen rap voor op weg naar school.
‘Donnie… weet je zeker dat je goed aankomt?’
Mijn vader staat in de deuropening van ons nieuwe huisje en kijkt bezorgd. Hij heeft wallen onder zijn ogen. Zijn badjas heeft hij nog aan. Dikke kans dat hij die nog aanheeft als ik straks thuiskom.
‘Komt goed, pap,’ zeg ik en ik klop hem op zijn arm.
Soms lijkt het wel de omgekeerde wereld: ik stel mijn vader gerust in plaats van hij mij. Het voelt raar. Ik vraag me af wat mijn moeder ervan had gezegd.’

Voor wie is het boek?

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar die interesse hebben in rapmuziek.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

 1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.