Recensie: Michael Sels – Een doodgewone jongen

Recensie: Michael Sels – Een doodgewone jongen


Nebo is een dromer, een hoogsensitieve jongen met een enorme fantasie. Volgens hem wonen er krokodillen onder het zebrapad, komt er gifgas uit de keldergaten en is dat ene gekke vrouwtje dat hij elke dag tegenkomt een heks. Op een dag krijgt hij van die heks een papiertje: ‘Nebo, pas op voor de Bende van het Grijze Kruis! Je kan altijd op mij rekenen. Succes, de heks.’

Nebo twijfelt. Hij wil graag op onderzoek gaan, maar hij durft het niet alleen. Gelukkig is er zijn beste vriend Axi, een doener, die bovendien veel windjes laat. Samen beginnen ze een avontuurlijke speurtocht. Wat is die Bende van het Grijze Kruis? Wie op school is te vertrouwen en wie niet? Wanneer steeds meer mensen slachtoffer worden van de boosaardige bende en zelfs Axi plots spoorloos verdwijnt, moet Nebo tot het uiterste gaan om iedereen in het dorp te redden.

ISBN: 9789493111585 – Beefcake Publishing – Aantal pagina’s: 164 – Jeugdboek


*****

3 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een origineel verhaal, een spannend avontuur dat nog net wat dieper zou mogen gaan.’

Verhaal

*****

In het dorp waar Nebo woont dreigt de Bende van het Grijze Kruis langzaam de macht te grijpen en iedereen die te veel kleur in zijn of haar leven wil brengen uit te schakelen. Nebo komt achter dit complot en probeert er iets aan te doen.
In de kern gaat Een doodgewone jongen over goed en kwaad en over eerste indrukken die niet altijd even betrouwbaar zijn. Dit had echter nog wat verder uitgewerkt kunnen worden, waardoor het boek aan diepgang had kunnen winnen.
De symboliek van kleuren is erg aansprekend, en ook het feit dat Nebo een gewone jongen is met veel fantasie die dapper genoeg is om de strijd aan te gaan. Dat is iets wat menig kind tot de verbeelding zal spreken.
— Isolde

Het boek

*****

Een doodgewone jongen is zowel fysiek als in e-book beschikbaar. Er staan verschillende illustraties in, die kinderen zullen aanspreken. De illustratie op de cover sluit goed aan op het verhaal: je ziet Nebo wegrennen voor een grote, dreigende, grijze gedaante.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Het boek leest vlot en makkelijk. Af en toe stuit je als Nederlandse lezer op wat Vlaamse uitdrukkingen die net wat anders zijn dan de Nederlandse, maar als je je realiseert dat Michael Sels een Vlaamse auteur is, stap je daar gemakkelijk overheen.
Ik miste zelf wat diepgang in het verhaal. Het verhaal heeft veel potentie, maar is voor mijn gevoel net wat te snel en te makkelijk afgelopen. Het was bijvoorbeeld ook leuk geweest als de fantasiewereld van Nebo niet alleen aan het begin en aan het eind voorbij zou komen, maar veel vaker een expliciete rol zou spelen.
— Isolde

Passage uit het boek

‘In gedachten was Nebo commandant van ruimteschepen en superheld eersteklas, maar in het echt was hij een normale jongen: klein van gestalte, lichtbruin haar, een smal gezicht en donkere ogen. Hij zat in het vierde leerjaar in de Regenboogschool, hield van fietsen en computerspelletjes, had zijn eigen willetje en zei regelmatig: ‘Boeit niet.’ Een heel doodgewone jongen dus.’

Voor wie is het boek?

Een doodgewone jongen is een leuk en soms spannend avontuur voor jongens en meisjes vanaf circa tien jaar.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Het is woensdagmiddag en je bent op tijd vrij van school. Je hebt geen huiswerk en buiten regent het heel hard. Je kan maar beter lekker op je bed gaan zitten met een leuk boek. Wat vind jij van de Bende van het Grijze Kruis?

164 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.