Recensie: Natalie Haynes – De kruik van Pandora
Natalie Haynes bespreekt tien verschillende verhalen uit de Griekse mythologie vanuit een nieuw perspectief: ze stelt de vrouwen centraal.
Veel hedendaagse romans, toneelstukken en films halen hun inspiratie uit de epische poëzie en Griekse tragedies die bijna drieduizend jaar geleden voor het eerst werden verteld. In het werk van Homerus, in bijvoorbeeld de verhalen over de Trojaanse Oorlog en Jason en de Argonauten, gaat het om mannelijke helden. Vrouwen komen er meestal bekaaid vanaf. Als ze wel het onderwerp van gesprek zijn, worden ze vaak afgeschilderd als monsterlijk, wraakzuchtig of gewoon kwaadaardig. Neem Pandora, iedereen kent haar als de eerste vrouw die alle chaos en ellende in de wereld heeft losgelaten, maar in het oorspronkelijke verhaal van Hesiodus handelde zij helemaal niet uit kwade wil. Zelfs de verhalen over Medea en Phaedra zijn genuanceerder dan hervertellingen ons laten geloven.
ISBN: 9789029095402 – J.M. Meulenhoff – Aantal pagina’s: 376 – Non-fictie
5 van de 5 sterren — Juliette
Recensie in één zin
‘De kruik van Pandora is een echte eyeopener voor geïnteresseerden in de Griekse mythen.’
Wat heb ik aan dit boek?
Het is duidelijk dat Haynes veel kennis heeft van de Griekse mythen. Met deze kennis schetst zij een breder beeld van het ware verhaal van de vrouwen uit deze mythen. Elk hoofdstuk begint met het verhaal zoals algemeen bekend, om dat vervolgens beetje bij beetje te nuanceren. De vrouwen krijgen een positiever en eigen verhaal. Ze blijken niet allemaal zo slecht als ze altijd worden neergezet. Pandora heeft immers nooit opzettelijk al het kwaad de wereld in gebracht en Medusa is niet altijd al kwaadaardig geweest. Deze vrouwen hebben hun eigen verhaal en krijgen dankzij Haynes de stem die zij nooit hebben gekregen van andere auteurs door de eeuwen heen.
Naast dat de verhalen van de vrouwen vernieuwend zijn, ook al bestaan ze al eeuwen, is De kruik van Pandora ook een leerzaam boek. Haynes duikt de geschiedenis van de Griekse mythen in. Van de tragedies van Euripides tot een schilderij van Michelangelo naar de hedendaagse serie The Simpsons: de Griekse vrouwen komen overal terug. De manier waarop, zo blijkt, is tijdsgebonden. Er zijn veel verschillende interpretaties van de verhalen over deze Griekse vrouwen, maar er is en blijft nog veel wat we van ze kunnen leren.
— Juliette
Schrijfstijl
De kruik van Pandora is een mix van verhaal en geschiedenis. Enerzijds wordt het verhaal van de vrouwen verteld en anderzijds wordt dat verhaal genuanceerd of aangepast met behulp van bewijzen uit de geschiedenis. Deze mix maakt dat het boek gemakkelijk leest, ondanks de hoeveelheid informatie en namen die gegeven wordt. Haynes vertelt de verhalen eenvoudig en weeft de geschiedenis vlekkeloos door de verhalen heen. Laat de hoeveelheid voetnoten je dus vooral niet afschrikken.
— Juliette
Passage uit het boek
‘Dan is er de kwestie van een motief, dat in de oud-Griekse versie van Pandora geheel ontbreekt. Zelfs Hesiodos verklaart niet waarom Pandora het deksel van de kruik haalt en al het kwaad loslaat op de wereld. Ze doet het zomaar. Uit nieuwsgierigheid of kwade wil, dat weten we niet; we weten niet eens of Pandora überhaupt beseft wat er in de kruik zit. We weten niet waar de kruik vandaan komt of hoe Pandora eraan komt.’
Voor wie is dit boek?
De kruik van Pandora is een boek voor lezers die geïnteresseerd zijn in de Griekse mythologie en een uitbreiding ervan op de meest bekende verhalen. Het hebben van kennis van de Griekse mythen kan handig zijn, maar is geen noodzaak.
— Juliette
Voor vrouwen of mannen?
70%
30%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen