Recensie: Paul Bakker – Met een verrekijker het heelal in
Ben je graag buiten en kijk je graag naar de sterrenhemel? Deze gids laat je met eigen ogen ontbrekende details van de maan zien en bijzonderheden als sterrenhopen, nevels en melkwegstelsels. Deze waarnemingen kun je doen met een gewone verrekijker, bijvoorbeeld vanuit de eigen tuin of op vakantie tijdens een mooie zomeravond.
Met een verrekijker het heelal in is een praktische, informatieve en rijk geïllustreerde gids, die helpt om zonder dure telescoop of andere ingewikkelde apparatuur, diep het heelal in te kijken.
ISBN: 9789464712094 – Uitgeverij Noordboek – Aantal pagina’s: 151 – Informatief
4 van de 5 sterren — Kaylee
Recensie in één zin
‘Je fascinatie voor het heelal, en met name het sterrenstelsel, wordt nog leuker met Met een verrekijker het heelal in.’
Wat heb ik aan dit boek?
Dit boek is erg geschikt wanneer je meer wilt weten over het heelal en op zoek wilt gaan naar de figuren binnen het sterrenstelsel.
Het boek begint met een uitgebreide uitleg over de verrekijker en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Deze heb je nodig om het boek goed toe te kunnen passen, maar dit kan ook al met een simpele variant. Daarna volgt een hoofdstuk over het zonnestelsel vol informatie en weetjes. In het hoofdstuk is ook de sterrenhemel opgenomen. Je treft overzichtskaarten aan waarin de verschillende figuren binnen het stelsel te zien zijn. Ook kun je met dit hoofdstuk op zoek gaan naar objecten. Zo wordt omschreven hoe het object eruit ziet, worden er wetenswaardigheden gedeeld en is er een zoekkaartje opgenomen met zoektips zodat je het object beter kunt vinden. Wat ik erg leuk vind, is dat er een foto bij ieder object is geplaatst met hoe het eruitziet door een verrekijker.
Na deze basiskennis volgen verdiepende hoofdstukken met sterrenkundige onderwerpen, zoals de draaiende hemelkoepel, maar ook informatie over het oog. Zeker leuk om eens door te lezen wanneer je meer kennis wilt vergaren.
— Kaylee
Schrijfstijl
Paul Bakker deelt zijn kennis op een erg toegankelijke manier. Het boek staat boordevol informatie, kennis en weetjes. Het boek deed me bij de eerste keer doorbladeren denken aan een schoolboek, maar dit is zeker niet het geval. Ik denk dan ook dat het een erg waardevol boek is voor iedereen die meer wil weten over het heelal, want je gaat er ongetwijfeld iets uit leren.
— Kaylee
Passage uit het boek
‘Hoeveel sterren kun je zien?
Het aantal sterren dat je vanaf een donkere plek met het blote oog op een mooie heldere avond kunt zien kan als overweldigend overkomen. Het zijn er zó veel dat je ze niet even kunt tellen. Dus moet je een schatting maken als ik je vraag hoeveel sterren je denkt te kunnen zien. De meeste mensen zitten er behoorlijk naast…
Het is makkelijk om op te zoeken hoeveel sterren helder genoeg zijn om met het blote oog te kunnen zien: dat zijn er maar een dikke achtduizend. Maar die kun je niet allemaal aan de hemel zien staan, want ongeveer de helft zal op elk moment onder de horizon staan. Bovendien kun je in het hemelgebied lager aan de horizon minder sterren zien omdat de aardse atmosfeer daar (meer) licht absorbeert. Op énig moment kun je hooguit enkele duizenden sterren gelijktijdig boven de horizon ontwaren en dat is dan ook nog eens alleen onder uitstekende omstandigheden. In Nederland is dat door de lichtvervuiling bijna nergens haalbaar. In een grote stad zie je maar enkele tientallen sterren. in donker buitengebied zullen het er rond de duizend zijn.’
Voor wie is dit boek?
Met een verrekijken het heelal in is een erg leuk boek voor iedereen die een fascinatie heeft voor het heelal. Met dit boek kun je voortaan figuren of objecten ontdekken wanneer je naar de hemel kijkt, met of zonder verrekijker. Ook leer je door het boek allerlei interessante feitjes, weetjes en achtergrondinformatie over het heelal.
— Kaylee
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen