Recensie: Peter Römer, Baantjer – De Cock en de schim uit het verleden

Recensie: Peter Römer, Baantjer – De Cock en de schim uit het verleden


De Cock wordt naar een statig pand aan het Vondelpark geroepen. Een makelaar heeft achter een muurtje een verborgen dichtgemaakte ruimte gevonden, waarin een vastgebonden geraamte is aangetroffen. Dit brengt De Cock jaren terug in de tijd, toen hij met zijn toenmalige maat Andy Ruiter de vermissing van Lucas Kallenbach onderzocht, in datzelfde pand, waar Lucas met zijn broer Richard woonde.
De vermissing is opgelost, Lucas is gevonden, maar de zaak is hiermee niet afgesloten, want wie heeft Lucas vermoord? De excentrieke Richard woont nog steeds in het huis, maar is na een val van de trap buiten bewustzijn, wat het er voor De Cock niet gemakkelijker op maakt…

ISBN: 9789026152269 – Uitgeverij de Fontein – Aantal pagina’s: 158 – Detective/misdaad


*****

4 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

De Cock en de schim uit het verleden leest makkelijk weg en is dan ook zeer vermakelijk.’

Hoofdpersonages

*****

Rechercheur De Cock moet na de vondst van het geraamte terug in de tijd om te achterhalen wat er speelde rond de vermissing van Lucas Kallenbach en zo de zaak op te lossen. Hij wordt hierin bijgestaan door zijn collega Vledder. Het is geen makkelijke zaak; Richard Kallenbach kan niets vertellen omdat hij in coma ligt, de erfgenaam Eddy Kallenbach wil zo snel mogelijk het huis verkopen en ook de schoonmaakster van Kallenbach is weinig behulpzaam.
— Frederique

Sfeer

*****

Het boek is meteen vanaf de eerste bladzijde pakkend. De spanning is niet perse om te snijden, er heerst een redelijk gemoedelijke dan wel raadselachtige sfeer. Je wil hoe dan ook zo snel mogelijk weten wat er precies gebeurd is en wie het gedaan heeft.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Peter Römer heeft een vlotte en pakkende schrijfstijl. De dialogen en beschrijvingen zijn helder en begrijpelijk, zonder ingewikkeld te zijn. Het verhaal komt meteen goed op gang en je vliegt er werkelijk doorheen bij het lezen.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Hij opende de schuifdeuren naar de rest van het huis en leidde het gezelschap naar een ruimte die aanzienlijk breder was dan de voorkamer en die uitliep in een grote glazen serre. Deze keek uit over een diepe tuin die doorliep tot in het Vondelpark. Door de hoge glazen ramen zagen ze de wind woest aan de toppen van de bomen rukken. Hij zette zijn apparaatje weer tegen een muur. ‘Hier kom ik op vijf meter tien, waar het kadaster zes meter zeventig aangeeft.’
‘En dus?’ vroeg De Cock met enige stemverheffing.
‘Er is dus ruimte verdwenen. Ruim anderhalve meter.’
‘En daar hebt u ons voor laten komen?’
De makelaar liep naar de muur en klopte erop. Het klonk hol. ‘Hierachter zit een ruimte, naar wij aannemen de ontbrekende anderhalve meter. Omdat de opdrachtgever nieuwsgierig was wat daarachter zat, hebben we een kijkje genomen.’ Hij wees op een gaatje in de muur.
‘We hebben een kijkgaatje gemaakt.’
‘Met toestemming van de eigenaar?’ zuchtte De Cock.
‘Met… toestemming van zijn neef.’ Hij glimlachte wat ongelukkig, liep naar de tafel en nam er een zwart kabeltje af. ‘Dit is een inspectiecamera, die precies door dat gaatje in de muur past. Er zit een ledlampje op, zodat je in het donker opnames kunt maken. En die opnames…’ hij haalde zijn telefoon uit zijn zak, ‘… kun je hierop afspelen.’
‘Dus daar staat op wat u achter het muurtje hebt gezien?’
De makelaar knikte en zocht op zijn telefoon naar het juiste beeld. ‘En dit troffen we aan.’
Hij toonde De Cock en Vledder het schermpje van zijn telefoon. Het beeld oogde wat vaag, maar het gefilmde onderwerp was onmiskenbaar.
Vledder floot. ‘Een geraamte.’

Leesvoorschrift

Voor De Cock en de schim uit het verleden heb je een rustig plekje nodig, het liefst badend in de eerste echte zonnestralen van het jaar. Laat je vooral niet storen en lees het in één keer uit!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

158 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.