Recensie: Rachel Joyce – De platenzaak

Recensie: Rachel Joyce – De platenzaak


Frank is de eigenaar van een platenzaak in Unity Street, een doodlopende straat even buiten het grote winkelcentrum van Londen. Hij verkoopt alleen vinyl, van elk formaat en in ieder genre en tot ergernis van zijn leveranciers verkoopt Frank geen cd’s. De kennis van muziek en het gevoel daarbij heeft hij van zijn moeder, die hem met liefde hierover vertelde in zijn jeugd. Met dit gevoel weet hij welke muziek de mensen nodig hebben, ook als ze het zelf niet weten.
Het leven van Frank raakt danig in de war, wanneer Ilse Brauchmann, een mysterieuze vrouw in een groene jas, zijn winkel binnenvalt. Hij voelt zich enorm aangetrokken tot haar, maar tegelijkertijd wil hij er ook van wegrennen.

ISBN: 9789403107103 – Uitgeverij Cargo  – Aantal pagina’s: 328 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Unieke combinatie van lezen en muziek.’

Hoofdpersonages

*****

Frank, de eigenaar van de platenzaak is een vriendelijke man die altijd klaarstaat om iemand te helpen. Hij weet van aanpakken, maar is onzeker over zijn eigen gevoelsleven.
Kit, zijn achttienjarige hulp in de winkel, onhandig en enthousiast, maar voor Frank heel dierbaar.
Samen met Pastoor Anthony, met zijn winkel in religieuze geschenken, en Maud van de tatoeagestudio, steunen zij elkaar in de achteruitgang van de buurt.
Ilse Brauchmann, de mysterieuze vrouw die langskomt, is ook een persoon waar je van gaat houden tijdens het lezen.
Tenslotte is er Peg, de moeder van Frank. Zij is niet fysiek aanwezig, maar wel belangrijk in het verhaal.
— Joke

Sfeer

*****

Er hangt een muzikale sfeer rondom dit boek. De muziektitels die genoemd en soms besproken worden, wil je gewoon toch gaan luisteren. Heerlijk ontspannen met een prachtig verhaal.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het is een vlot geschreven verhaal vol met gebeurtenissen en boeiende personages.
Door het verhaal heen lees je in aparte hoofdstukken hoe Peg, de moeder van Frank hem, toen hij jong was, naar muziek liet luisteren en hierbij mooie verhalen vertelde. Dit vloeit heel mooi in elkaar over.
— Joke

Passage uit het boek

Dus glimlachte Frank, omdat hij altijd glimlachte als een klant zijn hulp inriep. Hij stelde vragen die hij altijd stelde. Wist de man wat hij zocht? (Ja, Chopin.) Had hij iets anders gehoord wat hij mooi had gevonden? (Ja, Chopin.) Kon hij het neuriën? (Nee, hij dacht van niet.) De man keek achterom om er zeker van te zijn dat niemand meeluisterde, maar niemand luisterde. Door de jaren heen hadden ze in de platenzaak van alles meegemaakt. Natuurlijk waren er de gewone klanten die voor nieuwe platen kwamen, maar vaak wilden mensen iets meer. Frank had hen door ziektes, verdriet, verlies van vertrouwen en werk geloodst en ook alledaagsere zaken als voetbaluitslagen en het weer. Niet dat hij van al die dingen iets af wist, maar het was gewoon een kwestie van luisteren en hij had een eindeloos geduld.

Leesvoorschrift

Lekker op de bank met een goed glas bier en natuurlijk een platenspeler ernaast.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

328 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.