Recensie: Rhee Kun Hoo – Als je toch honderd wordt, kun je net zo goed gelukkig zijn

Recensie: Rhee Kun Hoo – Als je toch honderd wordt, kun je net zo goed gelukkig zijn


Als je toch honderd wordt, kun je net zo goed gelukkig zijn is de Koreaanse bestseller van dr. Rhee Kun Hoo. De gepensioneerde psychiater deelt zijn wijsheid over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, je onzekerheden onder ogen zien, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Rhee’s eigen leven is een onuitputtelijke bron van opmerkingen ervaringen als psychiater, humanist, activist, oorlogsoverlevende, echtgenoot, vader en grootvader, en zijn verhalen bieden troost. Zijn inzichten in wat een goed leven behelst, zullen bij iedereen een snaar raken, van overspannen millenials tot overpeinzende pensionado’s.

ISBN: 9789400516991 – Lev boeken – Aantal pagina’s: 219 – Zelfontwikkeling


*****

3 van de 5 sterren — Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Dit boek zet je aan tot nadenken over de manier waarop jij door het leven snelt en hoe je je leven wilt leven als je ouder bent.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Rhee Kun Hoo heeft Als je dan toch honderd wordt, kun je net zo goed gelukkig zijn geschreven om zijn kennis en ervaringen rondom ouder worden te delen. Hij gaat hierbij in op zijn eigen ervaringen en wijsheden. Hierbij stipt hij verschillende thema’s aan, zoals de band met je ouders en je kinderen, je kijk op geluk en de voordelen van ouder worden.

Ik vind vooral de woorden die Rhee deelt over vergeven heel mooi en zetten me wel aan het denken. Hij beschrijft hierbij dat wanneer je iemand iets kwalijk neemt, je jezelf dit eigenlijk aandoet. De ander heeft waarschijnlijk niet door wat er bij jou speelt. Wanneer je ervoor kiest om diegene te vergeven, help je jezelf hier eigenlijk mee omdat dit het nare gevoel bij jou wegneemt. Ik vond het een verhelderend inzicht dat het geen zin heeft om altijd maar boos te blijven of iets of iemand kwalijk te nemen.

Als je dan toch honderd wordt, kun je net zo goed gelukkig zijn is zeker een boek dat je aanzet tot nadenken. Hoe snel ga je door het leven? Ben je hierbij gelukkig en doe je dingen waar je plezier uit haalt? Sta je stil bij de kleine dingen? Ik denk dat het heel erg nuttig kan zijn om hier eens over na te denken, ongeacht je leeftijd.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Rhee Kun Hoo heeft gedurende zijn leven veel wijsheden en ervaringen opgedaan, dit merk je dan ook wanneer je het boek leest. Hij schrijft op een filosofische manier en probeert zijn wijsheden met je te delen door zijn eigen ervaringen te beschrijven. Wat hij heeft zoal meegemaakt en hoe kijkt hij hier als oudere op terug? Rhee Kun Hoo probeert je mee te geven dat je stil moet staan bij het leven en je geluk en vooral moet genieten gedurende je reis door het leven.

Het boek is geschikt voor lezers van iedere leeftijd, maar het is wel geschreven voor ouderen. Toch denk ik dat iedereen een wijsheid mee kan nemen na het lezen van het boek.

Er was wel een puntje waar ik me erg aan stoorde tijdens het lezen. Rhee schrijft heel erg vaak, beste lezer. Waarschijnlijk wil hij hiermee de aandacht van jou als lezer trekken voordat hij iets belangrijks gaat schrijven, maar ik vond het na een aantal keer heel irritant worden.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Ik zeg het nog maar een keer: het beste van ouder worden is de vrijheid die je hebt, zonder al die verantwoordelijkheden en verplichtingen van vroeger. Hoe zag je leven eruit voordat je met pensioen ging? Was je niet keihard aan het werk, voor een beter leven, voor meer geld? Je had nauwelijks de tijd om om je heen of achterom te kijken toen het leven een wedstrijd leek. Een van de dingen waar je berouw om kunt voelen op je oude dag is de spijt van dingen die je niet hebt gedaan. het leven na je pensioen is de uitgelezen tijd om die dingen alsnog te doen en te genieten van die nieuwe vrijheid. Volg je hart. Je bent op je best wanneer je niet iemand anders probeert te zijn. Zelfs als je nog maar één dag te leven hebt: het is jóúw leven. Jij kunt er wat van maken. Je zult zoveel lessen en theorieën uitproberen als je maar wilt, maar ik heb een tip voor je: je kunt beter vroeg beginnen met de tweede helft van je leven. Onze toekomst is net zo belangrijk als ons verleden, maar geen van beide zijn ze iets waard zonder ons heden. Jij bent de architect van je eigen geluk, en je kunt vandaag al beginnen met de blauwdruk te tekenen.’

Voor wie is dit boek?

We leven in een razendsnelle maatschappij en Als je dan toch honderd wordt, kun je net zo goed gelukkig zijn laat jou eens nadenken over jouw levensgeluk en ouder worden.
— Kaylee

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

219 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.