Recensie: Richard Osinga – Munt

Recensie: Richard Osinga – Munt


Op een broeierige middag komt een man het winkeltje van Xiao Wei in een stadje in Oost-Congo binnen. De man wil een oude zilveren munt verkopen. Xiao Wei is in Congo om kostbare metalen in te kopen voor het bedrijf van zijn oom. Die oom is niet geïnteresseerd in oude munten, maar er is iets in de munt wat Xiao Wei intrigeert.
Deze munt vormt de spil in de levens van drie personen. Dat van Plamedi, de Congolese gids die de munt vond en ermee hoopt te ontsnappen aan de armoede. Dat van Eva, de Nederlandse onderzoeker die met een inderhaast opgetuigde Belgisch-Congolese archeologische expeditie de vindplaats van de munt gaat onderzoeken. En dat van Xiao Wei, die hoopt dat de munt hem in staat stelt terug te keren naar China en zijn verloofde.
Maar de munt laat zich door niemand gebruiken, het is alsof die zijn eigen plan trekt.

ISBN: 9789028453036 – Uitgeverij Wereldbibliotheek – Aantal pagina’s: 288 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Roman die noopt tot bezinning.’

Hoofdpersonages

*****

De hoofdpersonages in Munt zijn op het eerste gezicht drie verschillende personen, die toch iets met elkaar gemeenschappelijk hebben. Allereerst is er Xiao Wei, een jonge pas afgestudeerde Chinees, die in het bedrijf van zijn oom in de Congolese plaats Butembo werkt. Hij dient edelmetalen en grondstoffen voor edelmetalen van mijnwerkers in te kopen. Daarnaast is daar Plamedi, een Congolees die vroeger werd geronseld bij een rebellenbeweging en die nu werkt als gids voor expedities door de binnenlanden van Congo. Het laatste hoofdpersonage is Eva Hendriks, een wetenschapper op het gebied van palynologie, die samen met de andere leden van het team van professor Koenraads onderzoek doet naar een (door Plamedi gevonden) eeuwenoude munt. Alle drie de hoofdpersonen beschouwen de munt als een middel waarmee zij hopen dat hun toekomst meer maakbaar wordt. Maar, kun je je situatie überhaupt beïnvloeden met behulp van iets van buitenaf?
— Antoine

Sfeer

*****

Munt typeert zich als een avontuurlijke roman met een duidelijke geschiedkundige twist, namelijk die over de historie van Congo.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Het meest bijzonder aan het boek Munt is de wijze waarop de auteur speelt met de gebeurtenissen.  Hij maakt ze als het ware los van elkaar qua chronologie en plaatst ze vervolgens at random in een andere volgorde, zonder dat de ontknoping al in het begin wordt gegeven. De roman eindigt met de situatie, die aan het begin werd geschetst.

De auteur laat de drie hoofdpersonages bij elkaar komen en dat zorgt voor een verrassend effect in de roman.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Xiao Wei denkt aan de vijfhonderd dollar, aan de onvermijdelijke woede van zijn oom, aan de minachting waarmee zijn neven hem zullen bekijken, aan de teleurstelling van zijn ouders, maar het kan hem niets meer schelen. Het is genoeg.
Hij heeft zich te lang laten leiden door wat anderen van hem verwachten. Er zijn wegen die je niet moet volgen, legers die je niet moet aanvallen, steden die je niet moet belegeren, posities die je niet moet proberen in te nemen, orders die je niet moet volgen.
Xiao Wei stopt de munt weer in de zak van zijn jasje. Hij opent de kluis en stopt de stapels dollars in zijn rugzak. De coltan en het goud laat hij liggen. Het rolluik zakt in een tergend traag tempo naar beneden. Xiao Wei wil zo snel mogelijk naar huis, zijn spullen bij elkaar zoeken en vertrekken. Hij is onschuldig, maar hij weet zeker dat de politie het anders zal zien.’

Leesvoorschrift

De roman Munt komt het beste tot zijn recht bij zomerse temperaturen, terwijl je een licht-alcoholische versnapering nuttigt.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

288 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.