Recensie: Richard Zuiderveld – Powervrouwen Nederland

Recensie: Richard Zuiderveld – Powervrouwen Nederland


Powervrouwen Nederland gaat over 25 bijzondere vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Van de grootste gifmengster aller tijden tot een sporticoon. Onze geschiedenisboeken staan wel vol met meeslepende verhalen over mannen, maar wáár zijn alle fascinerende vrouwen?
In de avontuurlijke Powervrouwen-serie van Richard Zuiderveld lees je verhalen over bijzondere vrouwen die door de jaren heen verborgen zijn gebleven. In dit tweede deel, Powervrouwen Nederland, reis je door de Nederlandse geschiedenis.

Verplaats je in het leven van de betoverende spion Mata Hari, lees hoe koningin Wilhelmina zich koppig door de oorlog worstelde, of strijd voor het vrouwenkiesrecht met de sterke Aletta Jacobs. Van de tijd van de jagers-verzamelaars, en de grootste gifmengster aller tijden, tot sporticoon Fanny Blankers-Koen.

ISBN: 9789401617185 – Xander Uitgevers – Aantal pagina’s: 144 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Ontzettend interessant, een mooie mix van historie en fictie.’

Verhaal

*****

In Powervrouwen Nederland vertelt Richard Zuiderveld het verhaal van 25 verschillende vrouwen uit de geschiedenis van Nederland. Bekende vrouwen, maar waarschijnlijk ook genoeg vrouwen die je niet kent. Of gewoon het verhaal van een vrouw uit die tijd, die nu een naam heeft gekregen, want van sommige tijdvakken bestaan er geen geschreven bronnen.
Voor iedere vrouw geldt dat ze sterk is, en dapper. En ze heeft iets heeft gedaan dat belangrijk was, in haar tijd en soms zelfs voor de loop van de geschiedenis. Uiteraard woonde ze op Nederlands grondgebied.
— Isolde

Het boek

*****

Powervrouwen Nederland is een hardcover, gedrukt op stevig wit papier. De cover is oranje, een kleur symbolisch voor Nederland.
Ieder verhaal kent meerdere kleurrijke illustraties. De stijl van de afbeeldingen spreekt mij persoonlijk niet zo aan, maar waarschijnlijk denkt de doelgroep van dit boek er anders over.
Bij de verhalen over de recentere geschiedenis is ook origineel fotomateriaal in het boek opgenomen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De 25 verhalen zijn van verschillende lengte en allemaal relatief kort. Ze lezen vlot en makkelijk en je hebt ze zo uit. De verhalen zijn geïllustreerd met feiten, over de hoofdpersoon van het verhaal, over de tijd waarin het zich afspeelt of over andere kenmerkende personen uit dezelfde tijd.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Een paar seconden later grijpt Hannie als eerste naar haar pistool, maar ze wacht op het teken.
‘Nu!’ roept Truus dan. Ze haalt haar wapen tevoorschijn, maar Hannie is sneller. Ze heft het pistool en mikt. Dat is lastig, want ze moet onder de arm van Truus doorschieten, maar dat kan ze als geen ander. Wanneer ze de trekker overhaalt, klinkt een harde knal.
BAM!
De kogen raakt mevrouw Wafelbakker in haar rug en onmiddellijk klinker er nog twee knallen.
BAM! BAM!
De kogels van de zusjes Oversteegen raken ook hun doel. De statige vrouw zakt meteen door haar knieën en eventjes krijg Hannie de neiging om haar op te vangen, maar ze negeert de impuls en laat de verraadster met haar hoofd op de grond vallen. Ze is op slag dood.’

Voor wie is het boek?

Powervrouwen Nederland is leuk voor jongens en meisjes in de onderbouw van de middelbare school. Het is een leuke aanvulling op de geschiedenislessen, afhankelijk van het thema dat behandeld wordt uiteraard.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Het boek bestaat uit allemaal korte verhalen, dus je kunt altijd wel een momentje vinden om er eentje te lezen. Je hoeft ze niet eens op volgorde te lezen!

144 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.