Recensie: Robin Broos – Do you speak Disney?

Recensie: Robin Broos – Do you speak Disney?


Voor iedereen die de afgelopen 100 jaar op deze planeet heeft rondgelopen, is Disney een onvergetelijke herinnering. Gestart als een eenvoudige tekenfilmstudio, vandaag een van de grootste mediaconglomeraten ter wereld. En zoals Walt Disney het zelf zei: het is allemaal begonnen met een muis…

Wie was de man achter Mickey Mouse écht?
Was hij een vrouwenhater, racist en FBI-infiltrant?
Welke droom heeft hij nooit kunnen verwezenlijken?
Maar ook: waarom is Disneyland een succes in Japan, maar niet in Europa? Waarheen moet je op bedevaart als ultieme Disney-fan? En hoe oud zijn de Disney-prinsessen?

Robin Broos duikt in een nieuwe magie, op zoek naar verborgen verhalen én schandalen, verrassende weetjes en de leukste lijstjes. Maak je klaar voor een wilde rit van de oprichting van The Walt Disney Company tot nu, van de man tot de animatiefilms, de muziek, de parken en het bedrijf.

ISBN: 9789401488433 – Uitgeverij Lannoo – Aantal pagina’s: 218 – Informatief boek


*****

5 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Honderd jaar Disney vervat in ruim tweehonderd pagina’s met relevante informatie en leuke weetjes.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Do you speak Disney? vertelt je alles wat je wilde weten, en niet wilde weten, over het bedrijf Disney, de persoon Walt Disney, de films, de muziek, de parken en de toekomst.
Je krijgt een kijkje achter de schermen van het bedrijf, Robin Broos neemt je in een paar bladzijden mee in het leven en de ambities van Walt Disney en je krijgt heel veel informatie over alles wat met Disney te maken heeft. Robin Broos heeft ook feiten gecheckt en geeft in Do you speak Disney? voor eens en altijd antwoord op de vraag of Walt Disney was geronseld voor de FBI en of hij de Efteling heeft bezocht toen het eerste Disneypark nog in aanbouw was. Maar je krijgt ook informatie over de verschillen tussen de kastelen in alle parken, voor dat in Parijs zijn echt andere keuzes gemaakt dan voor de andere kastelen. Of over de opbrengsten van de verschillende films, het aantal Oscars, de leeftijden van de Disney-prinsessen en nog veel en veel meer.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Do you speak Disney? is opgedeeld in zes hoofdthema’s. Ieder onderwerp bestaat uit een introductietekst van meerdere bladzijden, bijvoorbeeld de biografie van Walt Disney. Daarna komen kortere informatieve stukjes over onderwerpen die passen bij het hoofdthema. Er is veel gebruikgemaakt van illustraties (interpretaties van Disney-afbeeldingen) en infographics.
De teksten lezen vlot en makkelijk. Dat mag je op zich ook verwachten van een journalist als Robin Broos. In eerste instantie verwachtte ik een boek als naslagwerk om doorheen te bladeren en af en toe een stukje te lezen, maar Do you speak Disney? blijkt een boek te zijn dat ik van voor naar achteren gelezen heb.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Net zoals Walt regelmatig in zijn studio bleef slapen, is hij niet weg te krijgen uit Disneyland. Hij laat zelfs een appartement installeren op de bovenverdieping van de Main Street Firehouse, links van de ingang van het park. Wanneer de olielamp aan het raam brandt, weten parkmedewerkers – Cast Members – dat de grote baas thuis is. Een symboliek die tot vandaag doorgaat. De lamp brandt permanent, alsof de feest van Walt Disney nog altijd over het park waakt.’

Voor wie is dit boek?

Do you speak Disney? is een absolute musthave voor Disneyfans. Het is ook een leuk boek voor mensen die van (nutteloze) feitjes houden en mensen die geïnteresseerd zijn in hoe organisaties zich ontwikkelen en groeien.
— Isolde

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

218 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.