Recensie: S.A. Cosby – Een laatste uitweg

Recensie: S.A. Cosby – Een laatste uitweg


Beauregard ‘Bug’ Montage is een goudeerlijke monteur, een liefhebbende echtgenoot en een hardwerkende vader. Maar ooit was Bug de man die van de heuvels van North Carolina tot de stranden van Florida bekendstond als de beste vluchtautobestuurder van de Oostkust.

Wanneer zijn zorgvuldig opgebouwde nieuwe leven in elkaar dreigt te storten voelt hij de onverbiddelijke aantrekkingskracht van de wereld van bloed en kogels. Als een vroegere kennis hem vertelt over een overval op een juwelier die niet mis kán gaan, heeft Bug het gevoel dat hij niet anders kan dan weer achter het stuur plaats te nemen. En Bug is op zijn best als de geur van benzine zich vermengt met de geur van angst.

Achtervolgd door de geest van wie hij ooit was en de vader die verdween wanneer hij hem het meest nodig had, moet Bug een laatste uitweg vinden.

ISBN: 9789044363906 – Uitgeverij The House of Books – Aantal pagina’s: 320 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren
(5 van de 5) – Antoine / (4 van de 5) – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een subliem uitgewerkte thriller met doorlopend spectaculaire acties!’

Hoofdpersonages

Antoine/Marita: De hoofdrol in Een laatste uitweg is weggelegd voor Beauregard Montage, die ook wel ‘Bug’ wordt genoemd. Hij woont in Red Hill in de Amerikaanse staat Virginia en is getrouwd met Kia. Samen hebben ze twee kinderen, Javon en Darren. Uit een eerdere relatie heeft hij ook een dochter, Ariel. Samen met zijn neef Kelvin runt hij de garagewerkplaats ‘Montage Motors’. Beauregard is typisch een ruwe bolster met een blanke pit. In het verleden heeft hij gedetineerd gezeten en hielp hij criminelen door het besturen van de vluchtauto, maar hij deed dit enkel en alleen om zijn vrouw en kinderen een goed leven te kunnen geven. Beauregard is gek op zijn Duster, een auto die hij van zijn vader heeft overgenomen en die hij soms bij zijn acties inzet.

 

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?

Antoine: De persoon die mij het meeste is bijgebleven is Boonie, de peetvader van Beauregard. Boonie staat Beauregard namelijk met raad en daad bij als Beauregard met hem praat over de klussen die hij voor criminelen moet klaren. Boonie werpt zich verder op als een peetvader voor Beauregard, nu diens vader Anthony spoorloos is verdwenen.

Marita: Beauregard is het personage dat mij het meeste bijbleef. Naar mijn mening staat hij model voor de, toch nog steeds gediscrimineerde, zwarte bevolking in de Verenigde Staten. Hij is een bekwaam man met een groot hart, maar door zijn afkomst en achtergrond kreeg hij nooit de kans om te studeren. Dit bracht hem op het criminele pad van het ‘gemakkelijk verdiende’ geld. En alhoewel hij echt wel zijn best doet om een eerlijk bestaan op te bouwen drijven financiële problemen hem ertoe om toch maar weer risico’s te nemen.

Sfeer

Antoine: de thriller Een laatste uitweg is een typische actiethriller en zindert van de spectaculaire acties en halsbrekende stunts.

MaritaEen laatste uitweg is meer dan alleen maar een actiethriller. De tweestrijd en identiteitscrisis van het hoofdpersonage Beauregard geeft het boek een extra dimensie en meerwaarde.

Wat is de kracht van dit boek qua sfeer? Wat voor gevoel had je gedurende het lezen van dit verhaal?

Antoine: Het verhaal start in het eerste hoofdstuk met een zinderende straatrace en daarmee wordt meteen de toon gezet voor het hele boek. Ik bemerkte dat ik steeds verder wilde lezen, terwijl ik dat bij de meeste thrillers niet zo vaak heb. De reden is wellicht gelegen in het feit dat ‘bad guy’ Beauregard, ondanks dat hij geen geweld schuwt, het beste met iedereen voor heeft en in feite een klein hartje heeft. Al zijn acties staan in het teken van rechtvaardigheid en genoegdoening voor een ander. Verder speelt mee dat de levensgevaarlijke capriolen die Beauregard voor zijn opdrachtgevers uithaalt subliem zijn uitgewerkt in het verhaal, zonder ook maar een enkel moment saai te zijn.

Marita: In Een laatste uitweg geeft de schrijver geen zwart/wit beeld over goed en slecht. Beauregard begeeft zich op het pad van de misdaad, maar omdat je zijn motieven kent kun je hem als lezer geen slecht persoon vinden. Het is een boek waarin je zeker verder wilt blijven lezen, zeker naar het einde toe.

Antoine: Inderdaad, Beauregard kun je beslist geen slecht persoon noemen; de wijze waarop de auteur Beauregard heeft neergezet is bijzonder knap gedaan.

 

Schrijfstijl

Antoine: Tijdens het lezen voel je bijna hoe de personages de brandende hitte van de zon in de Amerikaanse staat Virginia op hun huid voelen, je ervaart bijna de koelte die de personages ervaren bij het drinken van een ijskoud pilsje. Spanning ontbreekt geen enkel moment!

Marita: De schrijfstijl van S.A. Cosby is zeer direct. Met weinig woorden slaagt hij erin een sfeer te scheppen en een omgeving te beschrijven, waardoor je het gevoel bent zelf ter plaatse te zijn. Zonder dat de schrijver dit uitdrukkelijk vermeldt is het toch mijn persoonlijke gevoel dat dit boek ook een aantal wantoestanden in de Verenigde Staten aan de kaak stelt.

 

Wat vond je goed en wat vond je tegenvallen qua schrijfstijl?

Antoine/Marita: Het verhaal kwam wat ons betreft meteen op gang en de spanningsboog werd op geen enkel moment doorbroken. Het verhaal is makkelijk leesbaar; de schrijfstijl is vlot en dat zal een groot publiek aantrekken. De vele bloedstollende acties volgen elkaar in vlot tempo op.

 

Heb je eerder iets van deze auteur gelezen?

Antoine/Marita: Voor zover ons bekend is dit het eerste vertaalde werk van S.A. Cosby in Nederland. We kijken enorm uit naar de thriller Vlijmscherpe tranen van dezelfde auteur die in het jaar 2023 verschijnt.

Passage uit het boek

‘Lazy stond op en liep om Beauregard heen. Hij bukte en bracht zijn mond vlak bij zijn oor.
‘Ik heb ’s rondgevraagd naar jou, jongen. Ze zeggen dat je sneller bent dan de duivel op de highway to hell,’ zei Lazy. Hij ging rechtop staan. ‘Maar hoezeer ik ook van jullie stijl hou, jongens, en god weet dat jullie allemaal punten scoren voor stijl, ik kan zoiets niet zomaar over mijn kant laten gaan. Ik bedoel, jullie hebben van me gestolen en nu moet ik worden gecompenseerd,’ zei Lazy op een zangerige toon. Hij klonk als een doopsgezinde predikant tijdens een geestopwekking.
Hij wees naar Wilbert. De grote man liep de kamer uit. Een paar minuten later keerde hij terug met vijf cornflakespakken. Hij dumpte de inhoud van de pakken op het bureau. Als de opbrengst van een najaarsoogst vielen geldbundels over het bureau.’

Leesvoorschrift

Lees Een laatste uitweg in de snikhete wachtruimte van je garage, waar je je auto hebt gebracht om een reparatie uit te voeren, terwijl buiten de zon hoog aan de hemel staat. Op het tafeltje staat een kop hete koffie, maar in feite lust je een lekker koud pilsje.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

36%

64%

Hoe dik is de pil?

320 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.