Recensie: S.J. Benett – De moord op Buckingham Palace

Recensie: S.J. Benett – De moord op Buckingham Palace


Het verhaal speelt zich af in 2016, wanneer het Brexit referendum de Engelse natie verdeeld en de tumultueuze verkiezingsstrijd de VS in zijn greep houdt. Wanneer er dan ook nog een personeelslid levenloos in het zwembad van Buckingham Palace wordt aangetroffen en iets later een tweede lijk in de kelder, lijkt het voor Queen Elizabeth II of ze in een koninklijke nachtmerrie is beland. De politie denkt aan een tragisch ongeval, de Queen denkt van niet.
Zo klein en kordaat als de Boss (zoals ze door haar personeel wordt genoemd) is, gaat ze samen met haar assistent secretaris Rozie op onderzoek uit en ontpopt ze zich tot een heuse Miss Marple.

ISBN: 9789046829431 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – Aantal pagina’s: 351 – Detective


*****

4 van de 5 sterren – Sandra


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘De Queen en haar rechterhand Rozie hebben hun handen vol aan een ogenschijnlijk tragisch ongeval in het binnenbad van Buckingham Palace, de vondst van een stoffelijk overschot in de kelder en andere vreemde zaken.’

Hoofdpersonages

*****

Queen Elisabeth II van Engeland, heeft eigenlijk geen introductie nodig. Deze zeer opmerkzame vrouw weet verbanden te leggen die anderen niet zo gauw zien, ze is respectvol en vriendelijk naar anderen, maar ze laat zich niet om de tuin leiden. Ondanks haar gerespecteerde leeftijd is ze nog immer scherp van geest. Ze houdt van kunst en is flink ontstemd wanneer ze een in bruikleen gegeven schilderijtje aan het ministerie van Defensie op een tentoonstelling van maritieme kunst heeft zien hangen.

Rozie Oshodi, assistent secretaris van de koningin. Zij wordt regelmatig door de koningin op onderzoek uitgestuurd om onopvallend achter de waarheid te komen; ze weet daarbij de juiste vragen te stellen. Rozie is slim en integer en beschikt over een goede conditie en een ijzersterk geheugen.

Sir Simon Holcroft, de algemeen secretaris van de koningin. Hij ontdekt de vrouw in een lichtgekleurde jurk in een rode ‘deken’ in het zwembad. Hij werkt ook aan de restauratieplannen van Buckingham Palace, iets wat steeds nieuwe complicaties met zich meebrengt.
— Sandra

Sfeer

*****

De auteur weet de sfeer bij de verschillende gebeurtenissen goed weer te geven, de ene keer ontspannen, soms onzeker en de ander keer bekruipt je duidelijk een unheimisch gevoel en ga je mee in de spanning van het verhaal. Mooi weergegeven!
— Sandra

Schrijfstijl

*****

Het verhaal is lekker vlot geschreven, doorspekt met veel humor en een doorkijkje naar het Engelse koningshuis. Er zijn verschillende verhaallijnen en de gebeurtenissen volgen elkaar redelijk snel op. Dit maakt dat je bijzonder nieuwsgierig bent naar hoe dit gaat aflopen. Hierdoor leest het lekker weg en is het boek veel te snel weer uit.
— Sandra

Passage uit het boek

‘De lage, brede muren om haar heen bestonden uit bakstenen. De grond was bedekt met ongelijke tegels en houten loopplanken over de kale aarde op plekken waar tegels ontbraken. Er liepen onregelmatige donkere lijnen op de planken: bandensporen misschien, van een kruiwagen of zo? Ze zagen er pas geveegd uit; zonder zestig jaar modder en vuil. Dat had ze niet verwacht. In het licht van de zaklamp was naast de planken een gestage stroom afval te zien. Er lag een achtergelaten muts, een beschimmelde leren handschoen, en een wikkel van een merk dat ze niet herkende. Wat waren Taz-repen? Wat het ook waren, Rozie wist vrij zeker dat ze niet uit de jaren vijftig dateerden, of waren neergegooid toen prins Philip op bezoek was. Ze was er zeker van dat geen van deze dingen hier hoorde te zijn.’

Leesvoorschrift

Installeer je lekker in de tuin in een fijne stoel of dito bank, ijswatertje met munt en citroen erbij, parasol uit en voetensteun erbij. Heerlijk even ontspannen!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

80%

20%

Hoe dik is de pil?

351 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.