Recensie: Sander Blom – Dodenherdenking

Recensie: Sander Blom – Dodenherdenking


De Tweede Wereldoorlog eindigde jaren geleden. Maar heeft de oorlog zijn laatste slachtoffer al opgeëist?

2019 – In een kanaal bij Baflo wordt het lichaam van een lokale wethouder gevonden. Ze is kaalgeschoren en in haar voorhoofd staat een hakenkruis gekerfd. Aan politierechercheur Martin Doodeman de uitdagende taak om de dader te vinden voordat er meer slachtoffers vallen. Hij raakt daarbij steeds verder verstrikt in een web van leugens en almaar verder escalerende protesten tegen het aangekondigde windmolenpark. En dat terwijl er steeds meer verbindingen blijken met de oorlog.

1942 – Spitfirepiloot Chris Evans stort neer boven het uitgestrekte Groningse land. Hij duikt onder bij een boer, maar daar lijken hij en de andere onderduikers steeds minder veilig voor de Duitsers. En terwijl de oorlog vordert, blijkt dat het echte gevaar van de NSB’ers in het dorp komt…

ISBN: 9789493059993 – Uitgeverij Palmslag – Aantal pagina’s: 336 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Sander Blom maakt het spannend vanaf de eerste regel.’

Hoofdpersonages

*****

Martin Doodeman is de politierechercheur die de leiding krijgt over het moordonderzoek. Hij is superblij dat hij eindelijk weer eens de leiding heeft, want daar was lange tijd geen sprake van. Karin is zijn trouwe collega die de stem van rede is als Martin zelf niet helder na kan denken. Beiden worden bijgestaan door een heel team van collega’s, die gezamenlijk de aanwijzingen leveren die de zaak uiteindelijk oplossen.
Petra Lelieveld, Gijs van den Berg en Wouter Plat zijn wethouders van Baflo die ruziemaken over de komst van windmolens rondom het dorp, waarbij het dorp nog steeds in de greep van de Tweede Wereldoorlog lijkt te zijn. En Chris Evans is een Engelse spitfirepiloot die bij Baflo neerstortte tijdens de Tweede Wereldoorlog.
— Frederique

Sfeer

*****

De spanning zit er meteen goed in bij Dodenherdenking. De gebeurtenissen roepen veel vragen op en dus lees je lekker snel door om de antwoorden te krijgen die beetje bij beetje worden verstrekt. Het boek houdt je in zijn greep, maar wordt gelukkig nooit echt eng.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Sander Blom schrijft helder en het boek leest vlot. Dodenherdenking komt meteen goed op gang en het tempo blijft door het boek heen ongeveer gelijk, waardoor niets wordt afgeraffeld.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Hij remde af bij het binnenrijden van Winsum. Door het zonnige weer was het erg druk met fietsers. Zo snel als hij durfde reden ze door het dorp, voordat hij het gaspedaal opnieuw diep intrapte.
‘Had ons slachtoffer iets met de windmolens te maken?’ vroeg hij. Baflo was de afgelopen maanden veelvuldig in het landelijke nieuws geweest. Er stond een groot windmolenpark gepland net buiten het dorp, wat op veel verzet stuitte. De protesten van de bevolking waren gegroeid van ludiek tot illegaal en de term terrorisme werd nu zelfs gebruikt.
‘Geen idee,’ zei Karin. ‘Veel meer kan ik zo snel niet vinden.’
De kerktoren van Baflo verscheen boven de bomen. Hij stuurde het dorp in. Ze kwamen langs de kerk die op een verhoogd stuk land stond en omzoomd werd door bomen. Hij draaide rechtsaf, volgde de weg langs de kleine supermarkt, de fietsenmaker en de garage en was toen alweer het dorp uit. Een industrieterrein volgde.
Het was niet te missen waar ze moesten zijn.

Leesvoorschrift

Dodenherdenking komt het beste tot z’n recht op een mooie lentedag terwijl je rustig van de eerste echte zonnestralen geniet, met een glaasje fris in de buurt en oortjes in zodat niemand je kan storen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

336 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.