Recensie: Sang Young Park – Liefde in de grote stad

Recensie: Sang Young Park – Liefde in de grote stad


Op gevoelige, maar ook humoristische wijze schrijft Park over de vriendschap tussen Young en zijn huisgenote Jaehie, twee losbandige buitenstaanders die elkaar gevonden hebben in een van de dichtst bevolkte steden ter wereld, Seoel. Ze vergelijken alle mannen met wie ze het bed delen, drinken hun onzekerheden weg met rondjes soju en roken hun twijfels op met in de vriezer gekoelde Marlboro Reds. Onderwijl rommelen ze zich door het leven heen.

Als zelfs Jaehie hem verlaat omdat zij in het huwelijksbootje stapt, blijft Young achter met de zorg voor zijn zieke moeder, een ingewikkeld liefdesleven en twijfels over zijn toekomst als schrijver. Is hij zijn bondgenoot nu echt kwijt? En gaat hij ook ooit liefde vinden in de grote stad?

ISBN: 9789493248069 – Uitgeverij Das Mag Publishers – Aantal pagina’s: 274 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Wat een wervelwind aan ervaringen, de kennismaking met de queer millennial Young in Seoul smaakt beslist naar meer.’

Hoofdpersonages

*****

De onbetwiste hoofdpersoon van Liefde in de grote stad is Young. Een jonge homoseksuele man in zijn twintiger jaren die het leven, zelfstandigheid, volwassenheid en alle hobbels die daarbij horen ervaart.
Aan het begin van het boek speelt zijn vriendin en huisgenote Jaehie een belangrijke rol. Ze zijn allebei wat afwijkend, niet mainstream, en juist daardoor is hun klik goed. Maar als Jaehie gaat trouwen, blijft Young alleen achter. Het grootste deel van het boek gaat over die periode. Youngs moeder is ziek en Park besteedt de nodige aandacht aan het ziekteproces van zijn moeder.
Het meest boeiende deel van het boek gaat over de liefdes van Young, met name zijn relatie met Gyu-ho heeft mij erg geraakt.
— Isolde

Sfeer

*****

Sang Young Park schetst een mooi beeld van het leven in een superdichtbevolkte stad als Seoul. Onbekend voor velen van ons waarschijnlijk, maar al snel voel je je helemaal vertrouwd in die stad. Het is boeiend om via dit boek kennis te maken met de sfeer en de gay-scene in de grootste stad van Zuid-Korea. Zoals het ook een verwonderend effect heeft om te ontdekken dat het in Azië normaal is om bloedproeven te doen bij sollicitaties (en dat een hiv-besmetting reden voor afwijking is).
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Sang Young Park is toegankelijk, het boek leest vlot en je hebt het veel sneller uit dan je op voorhand verwacht. Het duurt niet lang voor je inleeft in de hoofdpersoon. Enerzijds schrijft Park met veel humor, anderzijds weet hij ook de nodige vertedering op te roepen. Liefde in de grote stad is een mooie debuutroman, die hopelijk door nog meer mooie romans opgevolgd zal worden.
Het boek is vertaald door Mattho Mandersloot, literair vertaler van voornamelijk Koreaanse literatuur. Aan het eind van het boek geeft hij nog een toelichting op onder andere de vele woorden die de Koreaanse taal heeft om familie- en vriendschapsrelaties aan te duiden.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Maanden later, toen we op een avond samen in bed lagen, stelde ik Gyu-ho een vraag. Waarom had hij, ondanks Kylie, besloten om met mij te zijn?
– Omdat jij het bent, hoe je het ook wendt of keert.
Omdat ik het was – niet vanwege Kylie of ondanks Kylie, maar hoe je het ook wendt of keert. Ik vond het zo’n mooie uitspraak dat ik het zachtjes in mezelf bleef herhalen.
– Hoe je het ook wendt of keert.’

Leesvoorschrift

Zoek een terras van een hippe bar, bestel de meest bijzondere (alcoholvrije) cocktail, zoek een playlist met K-pop en dompel je onder in het liefdesleven van Young.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

274 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.