Recensie: Sarah Lark – Alle sterren aan de hemel

Recensie: Sarah Lark – Alle sterren aan de hemel


Het verhaal begint in Hannover 1910. Wanneer Julius von Gerstorf  en de Joodse Mia Gutermann elkaar ontmoeten is het liefde op het eerste zicht. Ze delen bovendien hun passie voor paarden.
De vader van Julius aanvaardt het niet dat zijn zoon wil trouwen met een Joods meisje en onterft Julius als deze toch zijn zin doordrijft.

In Europa beginnen er geruchten de ronde te doen over een dreigende oorlog. Op aanraden van Jakob Gutermann, de vader van Mia, emigreert het koppel naar Nieuw-Zeeland. Hij gelooft dat ze daar op een meer veilige en zekere manier een toekomst kunnen opbouwen. Het koppel slaagt erin om in Nieuw-Zeeland op een succesvolle manier hun eigen paardenfokkerij te runnen. Ze leren daar Wilhelmina kennen, die opgegroeid is in een arm arbeidersgezin.  Het meisje, dat ook een passie heeft voor paarden, wordt de stalknecht van Julius en Mia, en tevens een goede vriendin van Mia.

Maar dan breekt de oorlog uit. Julius en Mia worden ervan verdacht spionnen te zijn. Ze worden opgepakt en elk afzonderlijk geïnterneerd. Tijdens hun afwezigheid slaagt Wilhelmina er wonderwel in om de stoeterij draaiende te houden.

Als Mia er na de oorlog in slaagt om terug te keren naar huis, blijkt dat niets meer is zoals voor de oorlog.

ISBN: 9789026156076 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 496 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Alle sterren aan de hemel is, zoals de andere romans van Sarah lark, een zalig boek om te lezen.’

Hoofdpersonages

*****

Julius von Gerstorf is de zoon van een Duitse adellijke familie. Zijn vader verwacht van hem dat hij later zal trouwen met Helena, de dochter uit een andere adellijke familie, om zo hun financiële situatie nog veiliger te stellen.
Mia Gutermann is een Joods meisje, dochter van een welstellende bankier. Zodra zij en Julius elkaar ontmoeten worden ze verliefd op elkaar. Tegen de wil van zijn vader in, trouwt Julius met Mia.
Wilhelmina Stratton is een meisje dat opgroeit in een arm arbeidersgezin. Reeds heel jong is ze verplicht om te gaan werken, terwijl het haar eigen ambitie was om verder te studeren. Ze weigert haar droom over een rijker leven en over haar prins op het witte paard op te geven. En dan ziet ze Julius…
— Marita

Sfeer

*****

Het verhaal in Alle sterren aan de hemel komt traag op gang. De eerste bladzijden wemelt het van de technische termen in verband met het dresseren en fokken van paarden. Voor iemand die niet thuis is in de paardenwereld is dit nogal eentonig.
Eens je verder in het boek komt en je vertrouwd geraakt bent met de personages leest het als een trein en wil je het liefst verder blijven lezen.
Het boek is een fictief verhaal dat gekaderd werd in historisch correcte feiten. Hierdoor komt het verhaal heel realistisch over.
— Marita

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Sarah Lark is zodanig dat ze erin slaagt om je als het ware een band te laten voelen met de personages. Ze schrijft heel direct en duidelijk zonder zich te verliezen in oneindige beschrijvingen. Alleen de delen in verband met de paardendressuur zijn te langdradig. Anderzijds is ze een genie in het, op een subtiele manier, omschrijven van menselijke verhoudingen. En het is net dat wat je aan het boek gekluisterd houdt.
— Marita

Passage uit het boek

‘Nou, dan zullen we voor gezelschap zorgen,’ zei Linley genietend. ‘Pak uw spullen, mevrouw von Gerstorf. U wordt gearresteerd op verdenking van spionage en gedeporteerd. Net als uw echtgenoot.’
‘Dat kunt u niet maken!’ Julius greep instinctief naar zijn sabel, maar die had hij sinds hij het leger had verlaten niet meer gedragen. Hij bezat ook geen andere wapens, op Epona Station werd niet eens op konijnen geschoten. Julius balde zijn vuisten.
Linley glimlachte. ‘En of ik dat kan. Maar pas op, von Gerstorf. Maak uw strafblad niet nog langer door u te verzetten tegen het openbaar gezag.’
‘U wilt ons dus… allebei meenemen?’ stamelde Mia die nu pas de ernst van de situatie inzag. ‘Naar… Auckland?’

Leesvoorschrift

Dit boek laat zich vlot lezen op een stormachtige dag, veilig binnen met een kopje koffie en een koekje binnen handbereik.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

496 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.