Recensie: Stacey Hall – De vondeling

Recensie: Stacey Hall – De vondeling


1754. Zes jaar nadat Bess haar onwettige dochter Clara achterliet in een kindertehuis in Londen, wil ze de dochter die ze nooit heeft gekend terughalen. Ze is geschokt wanneer ze ontdekt dat Clara al eerder werd opgeëist, door haarzelf… Haar leven komt op zijn kop te staan en ze probeert uit alle macht te achterhalen wie haar dochtertje heeft meegenomen en waarom.

Aan de rand van Londen worstelt een jonge weduwe die haar huis al tien jaar niet heeft verlaten met het verwelkomen van een nieuw kindermeisje. Haar verleden dreigt haar in te halen en haar zorgvuldig geconstrueerde wereld uit elkaar te scheuren.

ISBN: 9789044360578 The House of Books – Aantal pagina’s: 320 – Roman


*****

3 van de 5 sterren –Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Historische roman die zich halverwege de achttiende eeuw in Londen afspeelt, helaas iets te voorspelbaar.’

Hoofdpersonages

*****

De ene hoofdpersoon van De vondeling is Bess Bright. Bess heeft aan het begin van het boek net een baby gekregen, maar kan het kindje niet op voeden. Ze staat het af en brengt het weg naar het Foundling Hospital, een kindertehuis. Zes jaar lang legt Bess elke penny die ze verdient opzij om dan haar dochtertje weer op te kunnen eisen.
De andere hoofdpersoon is Alexandra Callard. Zij is de weduwe van de man waar Bess zwanger van geworden is. Alexandra heeft een dochtertje van zes jaar, Charlotte . Zou dit het kindje van Bess zijn?
Alexandra leidt een bijzonder leven. Het kan niet anders dan dat ze in het verleden een trauma heeft opgelopen waardoor ze weigert naar buiten te gaan. Zeker sinds haar man Daniel is overleden, komt ze nergens meer, alleen één keer in de week in de kerk. Ze legt dat ook aan haar dochtertje en haar bedienden op. Charlotte verzet zich daar uiteraard steeds meer tegen.

Tenslotte is er dokter Mead, de arts en het hoofd van Foundling Hospital. Hij was bevriend met Daniel Callard en komt geregeld bij Alexandra op bezoek. Ook ontfermt hij zich over Bess als zij op zoek gaat naar haar kindje.

Op een dag neemt Alexandra, op voorspraak van Mead, een kindermeisje voor Charlotte in dienst, Eliza Smith. Zou dat…?
— Isolde

Sfeer

*****

De vondeling is een prima en onderhoudend verhaal. Het boek is niet heel erg spannend, maar je bent wel benieuwd naar wat er nu in het verleden van Alexandra is gebeurd. En wie is degene die het kindje van Bess heeft opgeëist als zij dat zelf niet is?
Het boek speelt zich af in een andere tijd, en dat weet Stacey Halls goed te beschrijven. Je waant je tijdens het lezen voortdurend in het Londen van de achttiende eeuw.

Het is een prima en onderhoudend verhaal, maar het is helaas te voorspelbaar en eigenlijk niet verrassend.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De vondeling leest vlot en makkelijk. Het kost niet veel moeite om door te lezen. Daarnaast is het verhaal (te) goed te volgen en gebeuren er geen ingewikkelde dingen. Helaas is het allemaal niet iets voor de hand liggend en is zeker het eind te snel afgewerkt.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Haar nieuwsgierigheid kende geen grenzen, vulde het huis, perste zich tegen de ramen, vloeide door de kamers, nestelde zich in alle spleetjes en hoekjes, laden en kasten. Het zou niet lang duren of het werd een onstuitbare vloedgolf. Binnenkort zouden de spullen die ik had gekocht om haar bezig te houden – muziekinstrumenten, huisdiertjes, boeken en poppen – en haar wekelijke uitje (vijf minuten in het rijtuig, een uur in de kapel, vijf minuten terug naar huis) niet langer toereikend zijn. Ik wist dat de dag zou komen dat ze de zon op haar gezicht zou willen voelen, in het park zou willen wandelen, te midden van volslagen vreemden, als een doodgewoon persoon, en ik zie dat met angst en beven tegemoet.’

Leesvoorschrift

Dit is een boek om op een regenachtige middag te lezen. Je eet, net zoals Bess in De vondeling doet, een eenvoudige maar voedzame maaltijdsoep, samen met een homp brood en lauwe thee met een scheut melk.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

65%

35%

Hoe dik is de pil?

320 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.