Recensie: Stephanie Schuster – Alleen het beste, Wondervrouwen #2

Recensie: Stephanie Schuster – Alleen het beste, Wondervrouwen #2


Aan het begin van de jaren zestig is er veel te doen in het winkeltje van Luise Dahlmann, haar trots. De schappen zijn tot de rand gevuld met verse producten uit de omgeving en lekkernijen van over de hele wereld. Luise wil de concurrentie bijblijven en de klanten vragen om zelfbediening en aanbiedingen. Drie vrouwen staan aan haar zijde in dit beweeglijke decennium: de alleenstaande moeder Helga, die als arts werkt, haar schoonzus Marie, die nu vier kinderen heeft, en Annabel, wier gezin uiteen dreigt te vallen. In deze jaren zal het leven de vier vrouwen nog dichterbij elkaar brengen dan ze dachten.

ISBN: 9789056727161 – A.W. Bruna Uitgevers – Aantal pagina’s: 480 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Flower power, abortus, anticonceptie en huwelijksproblemen.’

Hoofdpersonages

*****

In het eerste deel van de trilogie Wondervrouwen van Stephanie Schuster, Alles wat je hart begeert, hebben we kennisgemaakt met Luise, Marie, Helga en Annabel. In Alleen het beste maken we een sprong in de tijd naar de jaren ’60 en volgen we hun levens nu.
Helga is inmiddels arts-assistent gynaecologie en gaat werken in de kraamkliniek waar ze jaren terug werkte als verpleegkundige. Ze zet zich in voor het recht van vrouwen op geboortebeperking en aarzelt niet om de wet te omzeilen om daarmee vrouwen te helpen.
Luise doet nog steeds goede zaken met haar kleine supermarkt, die ze probeert mee te laten doen met de moderne tijd. Daarnaast voelt ze zich niet meer zo gelukkig in haar huwelijk.
Marie probeert een goed evenwicht te vinden tussen het opvoeden van de kinderen, het huishouden en de dieren, de zorg voor haar zwager en het toenemende alcoholgebruik van haar man.
Annabel is na jaren weer zwanger. Ze heeft aan het begin van haar zwangerschap een medicijn geslikt dat ervoor zorgt dat haar kindje met een fysieke afwijking ter wereld komt.
De vier vrouwen waren aan het begin van het boek wat uit elkaar gegroeid, maar ze zoeken elkaar voortdurend op en steunen elkaar.
— Isolde

Sfeer

*****

Alleen het beste geeft een beeld van de sfeer en de tijdsgeest in Duitsland aan het begin van de jaren ’60. De hoofdpersonen wonen in een gemoedelijk dorpje onder de rook van München. De jaren ’60 waren een tijd van verandering en vernieuwing en dat is voelbaar in het verhaal.
Het is heel interessant hoe Stephanie Schuster gebruik maakt van de actualiteit op dat moment. In het eerste deel was dat de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, het derde deel speelt zich af tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 (Vrijheid voorhanden mogen we in januari 2023 verwachten) en in dit tweede deel speelt op de achtergrond de problematiek rond anticonceptie en medicijnen die niet helemaal blijken te doen wat ze moeten doen (in Nederland vooral bekend als DES).
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Het boek leest prettig en vlot. De auteur wisselt per hoofdstuk van centrale persoon en daarmee van perspectief. Alle hoofdpersonen hebben hun eigen stem en hun eigen problemen. Ze zijn daarmee heel herkenbaar en goed van elkaar te onderscheiden. De verschillende verhaallijnen verlopen rustig en zonder grote schokkende gebeurtenissen.
— Isolde 

Passage uit het boek

‘’Ik vind het zo erg.’ Helga deed een stap naar haar toe, maar Luise weerde haar snotterend af en viste in haar schortzak naar een zakdoek.’ Jij was altijd mijn grote voorbeeld en dat ben je nog steeds.’
‘Ik?’ Luise begreep het niet. ‘Maak je een grap of zo?’
Helga lachte niet. ‘Hoe jij dat met de winkel hebt aangepakt, je ijver, je ambitie, je motivatie en innerlijke kracht, dat heeft zoveel indruk op me gemaakt. Daar heb ik me door de jaren heen aan vastgehouden. Als Luise het kan, dacht ik, wie weet lukt het mij dan ook. Alleen kalm blijven gaat mij nog slecht af. Ik laat me veel te snel op stang jagen.’’

Leesvoorschrift

Alleen het beste is een boek om rustig te lezen op je handdoekje aan het strand, achter in de tuin of op je balkon. Of lees ‘s avonds voor het slapen gaan een paar hoofdstukken.
Een kopje thee en een schaaltje bonbons zijn een perfecte metgezel.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

480 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.