Recensie: Stephanie Schuster – Vrijheid voorhanden (Wondervrouwen #3)

Recensie: Stephanie Schuster – Vrijheid voorhanden (Wondervrouwen #3)


Het is 1972 en de Olympische Spelen vinden plaats in München. In Starnberg onder de rook van München vecht Luise om haar kleine kruidenierswinkel te behouden, ondanks de moordende concurrentie van de grote supermarkten. Ook moet ze toegeven dat haar huwelijk voorbij is. De nieuwe echtscheidingswet zorgt ervoor dat zij een gewaagde stap kan zetten. In deze turbulente tijden wordt ze gesteund door haar drie vriendinnen: Helga, die droomt van haar eigen dokterspraktijk, Marie, die al haar energie in haar manege stopt en Annabel, die eindelijk het verleden van haar familie onder ogen durft te zien. Al deze nieuwe kansen doen ze beseffen: het grootste avontuur van hun leven begint nu pas.

ISBN: 9789056727178 – Uitgeverij Signatuur – Aantal pagina’s: 432 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Mooi slot van een trilogie, maar de personages en verhaallijnen hebben nog voldoende potentie voor meer delen.’

Hoofdpersonages

*****

Vrijheid voorhanden is het derde deel van de trilogie Wondervrouwen, geschreven door Stephanie Schuster. Samen met de vorige delen Alles wat je hart begeert en Alleen het beste geeft dit laatste deel van de trilogie een prachtig beeld van de tijdsgeest en de ontwikkelingen in het naoorlogse Duitsland.
De vier vrouwen die centraal stonden in de vorige delen – Luise, Helga, Annabel en Marie – zijn nog steeds de belangrijkste personages. Het zijn vier totaal verschillende vrouwen. Ze doen ander werk, hebben een andere achtergrond en staan anders in het leven. Door het leven en het lot zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden.
— Isolde

Sfeer

*****

In Vrijheid voorhanden merk je goed dat het steeds langer geleden is dat de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Hoewel, de oorlog is nog steeds dichtbij. De vier vrouwen hebben de oorlog bewust meegemaakt en geleidelijk blijkt steeds meer wat hun ouders en andere bekenden in die periode hebben gedaan. En dat valt niet altijd mee.
Alle drie boeken kennen een paar belangrijke historische gebeurtenissen. In Vrijheid voorhanden zijn dat de Olympische Spelen in München in 1972, de situatie in de DDR en de scheiding tussen Oost- en West-Berlijn.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De drie boeken van de Wondervrouwen-trilogie zijn prettig geschreven en lezen vlot. De hoofdstukken zijn afwisselend vanuit het perspectief van een van de vier vrouwen geschreven, wat zorgt voor afwisseling en vaart in het verhaal.
Aan het einde van Vrijheid voorhanden heeft Stephanie Schuster een boeiende versnelling in het verhaal en de gebeurtenissen gebracht. Het boek is het laatste deel van de trilogie, maar de verhaallijnen zijn zo geëindigd dat er best ruimte is voor een vervolg. De vrouwen zijn ook nog jong en ondernemend genoeg om veel meer te beleven tegen de achtergrond van de moderne Duitse geschiedenis.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Ook dat Richard deskundig was op het gebied van polio waaraan Helga’s zusje was overleden, gaf haar te denken. De Knaups hadden hem vast geraadpleegd. Nu was ze er meer dan ooit op gebrand om ook de Kleefeld-kwestie te ontrafelen. Koste wat kost. In de geheimen van anderen wroeten en vervolgens met de vinger naar hen wijzen was één ding. Maar jezelf en je eigen familie beschuldigen vergde lef en ruggengraat; ga er maar aan staan. Was ze klaar voor wat ze eventueel over zich afriep?’

Leesvoorschrift

Met een groot glas hete thee en een lekkere gevulde koek op een stille en zonnige zaterdagmiddag zul je heel wat bladzijden van Vrijheid voorhanden kunnen verslinden.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

432 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.