Recensie: Stephanie Schuster – Alles wat je hart begeert (Wondervrouwen #1)

Recensie: Stephanie Schuster – Alles wat je hart begeert (Wondervrouwen #1)


Luise Dahlmann droomt van haar eigen kleine kruidenierswinkel. Het is 1953 en daar zou na jaren van schaarste alles wat je verlangt weer te koop moeten zijn. Ze ziet het al voor zich: de lange toonbank met grote snoeppotten erop, een koelsysteem voor verse producten, nylonkousen, boterkoekjes, verse broodjes op zondag. En het mooiste van alles: eindelijk onafhankelijk zijn. Drie vrouwen zal Luise daar steeds weer ontmoeten: Annabel von Thaler, de rijke doktersvrouw van hiernaast, de jonge student-verpleegkundige Helga Knaup en Marie Wagner die uit Pruisen is gevlucht. Nu er een nieuwe tijd is aangebroken, hebben ze allemaal één gemeenschappelijke wens: eindelijk weer gelukkig zijn.

ISBN: 9789056727123 – A.W. Bruna Uitgevers – Aantal pagina’s: 464 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een boeiende historische roman waaruit vooral hoop spreekt ten aanzien van een toekomst die beter zal zijn dan het verleden.’

Hoofdpersonages

*****

Vier vrouwen spelen de hoofdrol in Alles wat je hart begeert. Het is 1953, de oorlog is al een aantal jaren geleden en iedereen werkt hard aan een goede toekomst. Het is een tijd waarin vrouwen zich willen ontplooien en meer willen doen dan thuis voor het huishouden en de kinderen zorgen. Dit is na jarenlange onderdrukking ook weer toegestaan.
De twee vrouwen die de grootste rol spelen zijn Luise en Marie. Luise wil een kruidenierswinkel openen en haar man Hans, die voor een telefoniebedrijf werkt, steunt dat. Marie is gevlucht uit Pruisen en heeft tijdens haar vlucht afschuwelijke dingen meegemaakt. Ze belandt op de boerderij van de broer van Luise en vindt daar een veilig thuis. Beide broers van Luise wonen hier, ook Manni met een verstandelijke beperking die als door een wonder de oorlog heeft overleefd.
De twee andere vrouwen zijn Helga en Annabel. Helga heeft haar ouderlijk huis verlaten en gaat aan het werk als verpleegkundige in Starnberg, tot ze zwanger raakt van een Amerikaanse soldaat en ontslagen wordt. Annabel is de vrouw van de arts-directeur van het ziekenhuis waar Helga werkt. Haar man behandelt haar niet als volwaardig en ze probeert zich hier aan te ontworstelen.

Het boek speelt zich af in en rond Starnberg in Beieren, Duitsland. De winkel van Luise is een belangrijk ontmoetingspunt voor de vier vrouwen.
— Isolde

Sfeer

*****

De Tweede Wereldoorlog is nog niet zo lang geleden afgelopen en het land is weer in opbouw, al verloopt dit moeizaam. De hoofdpersonen van het boek zijn klaar met de oude situatie en zijn toe aan een nieuwe, betere toekomst. Ze werken allemaal hard om dit te realiseren.
Het is een tijd waarin vrouwen weer mogen werken en zich kunnen ontplooien.
Alles wat je hart begeert is een boek dat hoop en optimisme uitstraalt, ondanks de donkere wolken uit het verleden en de tegenspoed waar iedereen mee te kampen heeft.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Stephanie Schuster heeft een prettige schrijfstijl. Ieder hoofdstuk is vanuit het perspectief van een van de vier vrouwen geschreven en als je ze eenmaal kent heb je ook direct door over wie het hoofdstuk gaat. Het verhaal wordt vooral interessant als de vrouwen elkaar leren kennen en hun verhaallijnen zich met elkaar mengen.
Schuster schrijft al jaren boeken en heeft ze onder verschillende namen uitgebracht. De Wondervrouwen-trilogie zijn de eerste boeken die ze onder haar eigen naam heeft uitgebracht.
— Isolde

Passage uit het boek

‘‘Liever niet. Het doet me denken aan de tijd in de schuilkelder. Dat we het gedreun van de bommenwerpers boven ons hoorden en daarna wachtten op de inslagen, biddend dat we gespaard zouden blijven.’
‘Soms dijen seconden uit tot uren, ken je dat? Ik was een keer met Manni op het veld toen er een laagvlieger aankwam. Ik wilde wegrennen het bos in maar Mannie bleef stokstijf stilstaan, dus ik ben op hem gesprongen, heb hem in het gras neergeduwd en heb mijn ogen stijf dichtgeknepen. Ik hoorde het gefluit en vervolgens de bominslagen om ons heen, en daarna wist ik niet meteen of een van ons gewond was. Het waren niet meer dan seconden, maar in mijn herinnering voelt het als uren.‘ Het werd nog schemeriger, de junidag veranderde in een mistige novemberdag, ook de schaduwen losten op.’

Leesvoorschrift

Alles wat je hart begeert is een boek voor een zomerse namiddag terwijl je in de zon zit met een kopje thee bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

75%

25%

Hoe dik is de pil?

464 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.