Recensie: Thomas Harding – Het huis aan de Prinsengracht

Recensie: Thomas Harding – Het huis aan de Prinsengracht


Midden in Amsterdam, op de Prinsengracht 263, staat een hoog smal huis. Het werd 400 jaar geleden gebouwd. Er woonden onder anderen een vrouw met twaalf kinderen en een rijke koopman, er kwamen allerlei bedrijfjes in en zelfs een paardenstal. En tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit het onderduikadres waar Anne Frank haar dagboek schreef. Het bood Anne, haar familie en vier anderen een schijnbaar veilige plek voor meer dan twee jaar. Tegenwoordig is het een veelbezocht museum en de thuisbasis van de Anne Frank Stichting.

ISBN: 9789045129433 – Querido – Aantal pagina’s: 56 – Informatief prentenboek


*****

4 van de 5 sterren – Ies


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een visueel overzicht van de geschiedenis van het gebouw dat later het beroemdste huis van Amsterdam werd.’

Hoofdpersonages

*****

De hoofdpersoon in dit boek is eigenlijk het huis aan de Prinsengracht. We zien hoe Amsterdam ontstaan is, wie dit prachtige grachtenpand gebouwd heeft en zijn bewoners door de eeuwen heen. Uiteraard is Anne Frank de meest beroemde bewoner van het pand, maar hier wordt niet extra veel aandacht aan besteed. Alle bewoners en tijdvakken krijgen evenveel aandacht.
— Ies

Illustraties

*****

De illustraties zijn heel uitgebreid, steeds over twee pagina’s. Qua kleurgebruik is het vrij somber, met donkere bruin- en groentinten. De tekenstijl is bijzonder, omdat er geen omlijning te zien is in de illustraties. Het is bijna alsof de afbeeldingen met gekleurd papier zijn gemaakt en niet getekend.
— Ies

Schrijfstijl

*****

Het boek is duidelijk geschreven met het idee dat het huis de hoofdpersoon is. Hierdoor wordt het verhaal van Anne Frank op een korte, bondige manier verteld, zonder al te veel uit te wijden over waarom ze moest onderduiken en wat er gebeurde na haar arrestatie. Het boek is daarom geschikt om ook aan wat jongere kinderen voor te lezen, die niet precies weten wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is.
— Ies

Passage uit het boek

Leesvoorschrift

‘Het huis aan de Prinsengracht’ is een mooi boek om voor te lezen op de basisschool als startpunt van het geschiedenisthema Tweede Wereldoorlog. Of laat je kinderen het boek lezen voordat je het Anne Frank Huis bezoekt. Ook voor volwassenen zal het boek nieuwe informatie bevatten over dit wereldberoemde gebouw.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

56  pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.