Recensie: Tijs van Marle – Knots

Recensie: Tijs van Marle – Knots


Anderhalf miljoen jaar geleden, in de derde grot van links in de groene vallei, werd een holenmensje geboren. Zijn ouders noemden hem Knots. Het was een naam voor een echte krijger. Alleen… Knots is niet zo stoer als zijn naam doet geloven! Wanneer Knots onverwachts vrienden wordt met Freddie de oerkie en wanneer blijkt dat sneeuwleeuw Stip zijn hulp nodig heeft, besluit hij dat het tijd is om zichzelf te bewijzen in de wereld buiten de groene vallei. Hiervoor moet hij op hol geslagen mammoeten, klauwkrokodillen en giebelende lachkikkers te trotseren… Én zijn irritante zusje Tuf in bedwang houden! Is hij stoerder dan hij zelf dacht?

ISBN: 9789030507857 – Billy Bones – Aantal pagina’s: 197 – Jeugdboek


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een fantastisch leuk kinderboek vol avontuur en humor met een mooie boodschap!’

Verhaal

*****

Knots gaat over Knots die een spannend avontuur beleeft. Miljoenen jaren geleden waren er voor de holenmensen twee grote gevaren, oerkies en sneeuwleeuwen. Knots is nog nooit een van hen tegengekomen, maar vandaag ontmoet hij ze allebei. Wat een pech, of wat een geluk. Knots helpt Freddie de oerkie, en samen met Freddie helpt hij Stip de sneeuwleeuw en dat helpt hem weer om trots op zichzelf te zijn.
— Isolde

Het boek

*****

Knots is het eerste deel van een nieuwe serie, geschreven voor Tijs van Marle en uitgegeven door Billy Bones. Ik heb het digitale exemplaar vooruit gelezen, het fysieke exemplaar zal een hardcover zijn met een kleurrijke cover.
Binnenin staan veel leuke illustraties die perfect bij het verhaal passen. Je herkent de hoofdpersonen Freddie en Knots in één oogopslag (en zult zien dat holenmensen en oerkies niet eens zoveel van elkaar verschillen). Sneeuwleeuw Stip is een schatje en irritant zusje Tuf is ontzettend grappig.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Knots leest heel vlot en zit vol humor en knipogen. Heel grappig is dat Van Marle concepten uit onze tijd een plek geeft in de oertijd zonder dat dat raar of vervelend is. Knots gaat bijvoorbeeld naar school en Freddie houdt van lekker eten. Er komen vergelijkingen met milkshakes en snowboards in het boek voor en het klopt gewoon.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Er was eigenlijk maar een ding waar Knots niet van hield en dat was slakkensoep met levende slakken. Als je langzaam at, liepen ze van je bord af. Maar holenmensen deden niet aan langzaam eten.
Holenmensen aten snel, want er kon elk moment een sneeuwleeuw voor de deur staan.
Knots vond dat raar. Ten eerste had hun grot niet eens een deur. En ten tweede waren de sneeuwleeuwen al jaren niet meer in de groene vallei gezien. Het waren verhalen om kleine holenmensjes bang te maken.
Knot geloofde daar niet meer in.’

Voor wie is het boek?

Knots is leuk voor alle jongens en meisjes vanaf acht jaar. Achtjarigen kunnen het boek zelf lezen, maar het is bijna te leuk om de kans dit boek voor te gaan lezen aan je kind aan je neus voorbij te laten gaan.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Als Knots uitkomt is het bijna zomervakantie. Neem het boek mee op vakantie, kruip lekker in een hangmat en ga eindeloos lezen.

190 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.