Recensie: Tine Swyngedouw – Focusing

Recensie: Tine Swyngedouw – Focusing


Zit je soms in de knoop met jezelf, met je leven, met anderen? Worstel je met stress omdat je veel rollen combineert in je privéleven en op je werk? Of slinger je heen en weer tussen weinig tot niks voelen én overspoeld worden door je gevoelens? Je bent zeker niet alleen. Veel mensen hebben het gevoel het noorden wat kwijt te zijn in deze complexe en uitdagende tijden.

Focusing is een toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde methode die je helpt om op een veilige manier contact te maken met hoe jij je leven ervaart. Het doel? Leren innerlijk luisteren, zodat je keuzes kunt maken die aansluiten bij jouw eigenheid en kunt leven op een manier die klopt met wie je echt bent vanbinnen.

ISBN: 9789401484879 – Uitgeverij Lannoo – Aantal pagina’s: 199 – Zelfhulpboek


*****

3 van de 5 sterren — Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Focusing helpt je naar binnen te keren en zonder oordeel naar je gevoel te luisteren.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Focusing is een boek dat je leert om beter naar je innerlijke jij te luisteren. Het grote verschil met de meest vergelijkbare boeken is denk ik dat Focusing gefocust is op zonder oordeel naar je gevoel en gedachten te kijken. De methode vraagt je om oordeelloos naar jezelf te luisteren, welke gedachten en welke gevoelens signaleer je?

Tine Swyngedouw legt eerst uit wat de focusing-methode precies is en hoe zij zich deze eigen heeft gemaakt. Haar manier lees je dan ook terug in dit boek. Ze laat je kennis maken met de vier pijlers die zij onderscheidt: pauzeren, ervaren, erkennen en stem geven. Vervolgens gaat ze dieper in op focusing in je dagelijks leven en tot slot worden tal van oefeningen beschreven om de methode toe te passen op je eigen leven. Sommige oefeningen zijn er ook in audiodowload, dit maakt het soms wel fijner dan het lezen ervan.

Ik moet heel eerlijk toegeven dat dit boek me niet zo gegrepen heeft. Inmiddels heb ik al veel soortgelijke boeken gelezen en Focusing wist me niet zo te pakken. Ik vind de methode vrij ingewikkeld overkomen en het vraagt een hoop tijd, net zoals de oefeningen. Veranderingen in gedachten en gedrag worden niet van het ene op het andere moment gerealiseerd, maar ik denk dat deze methode een hele lange adem kent.

Ben je al bekend met de focusing-methode en wil je je er meer in verdiepen? Dan is dit een uitstekend boek volgens mij!
— Kaylee

Schrijfstijl

******

Tine Swyngedouw heeft de focusing-methode haar volledig eigen gemaakt. Ze beschrijft hoe je deze zelf toe kunt passen en geeft hierbij tal van voorbeelden. Dat is prettig zodat je er zo een beeld bij krijgt. De oefeningen heeft ze goed verwoord en stellen je zeker in staat om na te denken over je eigen handelen en gedachtes. Door de vele oefeningen en de tijd die zij vragen, is het geen boek dat je in een paar avonden uitleest. Het boek vraagt tijd en aandacht om er uiteindelijk iets uit te halen.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Het is dus belangrijk om je er bewust van te zijn dat veranderingen bij het leven horen en dan even je pedalen kwijt zijn ook. Ik wil je dan ook uitnodigen om op dergelijke momenten even mild voor jezelf te zijn als je zou zijn voor elke medemens van wie je houdt en die met verandering in diens leven worstelt.
De eerste stap die je dan kunt zetten is jezelf een pauze gunnen. Als je voelt dat je uit balans bent, maak dan bewust even tijd voor jezelf. Het is misschien moeilijk om op zo’n chaotisch moment ook nog eens tijd voor jezelf te maken, maar het is een noodzakelijke eerste stap. Neem die stap.’

Voor wie is dit boek?

Wanneer je meer naar je gedachten en gedrag wilt kijken zonder daar meteen een oordeel over te hebben of meteen een oplossing voor te hebben, dan is Focusing een boek voor jou. Het stelt je in staat, door opdrachten en veel voorbeelden, naar jezelf te kijken en te luisteren en zo een diepere verbinding met jezelf aan te gaan.
— Kaylee

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

199 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.