Recensie: Tom Fletcher – De Kerstmisaurus en de lijst van stoute kinderen
Je kent de Lieve en de Stoute Lijst van de Kerstman wel, toch? Dit jaar bevat de Stoute Lijst nieuwe namen: Ronnie Halvezool, Irry Tandstra, Marvin Janssen en… Willem Tuffer – de jongen die Kerstmis redde… twee keer zelfs! ALLE KNIPPERENDE KERSTMUTSEN!
Maar geen paniek! De Kerstmisaurus heeft een plan om alle kinderen van de Stoute Lijst op de Lieve Lijst te krijgen. Zal dit hem lukken?
ISBN: 9789030508199 – Uitgeverij Billy Bones – Aantal pagina’s: 414 – Jeugdboek
4 van de 5 sterren – Isolde
Recensie in één zin
‘De allerleukste kerstboeken zijn die over de Kerstmisaurus; geniet nog een keer mee van de magie van kerst en de noordpool!’
Verhaal
Ken je de Kerstmisaurus al? Hij is een ijsblauwe dino, kroop een keer tijdens Kerstmis uit een ei en is in de ijsmijnen door de elfen van de Kerstman gevonden. De Kerstmisaurus is een lieve en stoere dino, waar je wel voor moet vallen.
In De kerstmisaurus en de lijst van stoute kinderen maken de Kerstman en de Kerstmisaurus zich zorgen over kerst. De lijst met stoute kinderen, de Kerstman houdt vergelijkbare lijsten bij als onze Sinterklaas, dreigt korter te worden dan de lijst met lieve kinderen. Als dat gebeurt, is dat het einde van Kerstmis… En dan blijkt ook nog dat Willem Tuffer, de held uit de twee vorige delen, op de stoute lijst staat…
De Kerstman mag niets doen om te zorgen dat kinderen van de stoute naar de lieve lijst gaan, maar de Kerstmisaurus is vastbesloten om iets te veranderen. Hij volgt de stoute lijst en helpt een aantal kinderen in de lieve richting. Natuurlijk zijn ze niet zomaar stout, er is altijd een reden. Dit leidt ertoe dat De Kerstmisaurus en de lijst van stoute kinderen is opgebouwd uit een serie kortere verhaaltjes en minder een doorlopend verhaal is dan de voorgaande twee delen.
— Isolde
Het boek
De Kerstmisaurus en de lijst van stoute kinderen is het derde deel over de Kerstmisaurus. Het zijn lekker dikke boeken met een mooie en kleurrijke cover. Persoonlijk vind ik de covers van de twee eerste delen net iets sprookjesachtiger dan die van dit deel, maar de cover met de Kerstman en de kinderen past perfect bij het verhaal.
In het boek staan ook veel illustraties, waardoor het verhaal nog meer gaat leven. De Kerstmisaurus is een superschattige dino en die schattigheid heeft hij natuurlijk ook voor een groot deel te danken aan de sfeervolle illustraties van Shane Devries.
— Isolde
Schrijfstijl
Tom Fletcher is oprichter en zanger van een Engelse band, McFly, maar vooral ook schrijver van succesvolle kinderboeken. Uit de boeken over de Kerstmisaurus blijkt dat hij een vlotte pen heeft en boeiende verhalen schrijft. De Kerstmisaurus-boeken zijn vrij omvangrijk, het ruime lettertype en de illustraties spelen natuurlijk ook mee, maar lezen vlot en makkelijk. De verhalen zijn afwisselend en het kan niet anders dat ook kinderen die niet van lezen houden, verleid worden door deze boeken. Er zit veel humor in de verhalen, wat de boeken ook voor volwassenen aantrekkelijk maakt; veel herkenbare situaties en vooral veel magie, wat een beroep doet op je fantasie.
Over humor gesproken, de namen van de personages zijn overduidelijk vertaald van het Engels naar het Nederlands. Dat is nodig om de humor te begrijpen, maar persoonlijk vind ik het toch altijd een beetje jammer dat het dan zo overduidelijk vernederlandst is.
— Isolde
Passage uit het boek
”Ja ja, ik snap het,’ zei de Kerstman met een zucht. ‘Ik vind het ook niet leuk, maar ik ben bang dat ik die lijst toch een keer moet controleren, en dan op kerstavond natuurlijk nog eens. Vraag me niet waarom ik dat twee keer doe, maar dat staat in een kerstliedje, dus ik denk dat het zo hoor.’
De Kerstmisaurus keek nog treuriger. Hij vond het vreselijk dat de kinderen op die lijst met kerstmis niets kregen! En hij vond het nog vreselijker om te zien hoe verdrietig de Kerstman werd als hij al die namen van de stoute kinderen las.
‘Maar nu is het de hoogste tijd voor de weging!’ zei de Kerstman zenuwachtig terwijl hij een prachtige grote, koperen weegschaal op zijn bureau zette. Het was een ouderwetse weegschaal met aan elke kant een glimmend gepoetste koperen schaal: in de even stond LIEF gegraveerd, en in de andere stond het woord STOUT.’
Voor wie is het boek?
De Kerstmisaurus en de lijst van stoute kinderen is leuk voor iedereen die zich graag onderdompelt in de magische sfeer van kerst. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht, zelf lezen kan, maar voorlezen is ook een echte aanrader.
Voor meisjes of jongens?
50%
50%
Leesvoorschrift
Het is het leukst om De Kerstmisaurus en de lijst van stoute kinderen te lezen in de weken tussen Sinterklaas en kerstmis. Dan kan je je het beste overgeven aan de magie van de noordpool en alles wat dat mogelijk maakt. Een beker warme chocolademelk, met slagroom misschien, en een schaaltje kerstkransjes en je komt voorlopig niet weg van de kerstboom!
Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen