Recensie: Tui & Kari Sutherland – De verwarrende kraak (Het Fabeldierenpark #3)

Recensie: Tui & Kari Sutherland – De verwarrende kraak (Het Fabeldierenpark #3)


Het fabeldierenpark verkeert opnieuw in zwaar weer. De gevaarlijke basilisk is vrijgelaten uit zijn verblijf en de meermensen staken. Iemand probeert het park te saboteren. De kraak lijkt aanwijzingen te hebben, maar die zijn raadselachtig. Kunnen Jonas en Evi ontrafelen wie het op het park gemunt heeft?

ISBN: 9789026155390 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 344 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Wat jammer dat met dit boek de Fabeldierenpark-trilogie is afgelopen, we willen meer fabeldieren!’

Verhaal

*****

De verwarrende kraak begint op het punt waar het vorige deel, De verdachte draak, is geëindigd. De overgang verliep zo soepel dat het even duurde voor tot me doordrong dat er in het verhaal nog maar weinig tijd verstreken was.
In ieder van de drie delen van Het Fabeldierenpark staan een paar van de fabeldieren centraal. In het eerste deel, De vermiste griffioenen, ging het vooral over de griffioenen, in het tweede deel stonden de draken en Lizzie, de eend met de gouden eieren, centraal. In De verwarrende kraak speelt onder andere de kraak, een enorm grote octopus, een grote rol. Zelf raakte ik wat in verwarring door de basilisk die in dit boek poten heeft. Ik had de basilisk van Harry Potter voor ogen, die veel meer een slang is. Tja, dat is het mooie van fabeldieren, ieder kan er zijn eigen invulling aan geven.

Alle bekende en vertrouwde hoofdpersonen én fabeldieren spelen een rol!
— Isolde

Het boek

*****

Ik heb het e-book gelezen en een van de weinige nadelen van e-books op je e-reader is dat ze zwartwit zijn en de cover niet zo mooi uitkomt als in de fysieke versie. Op de mooi geïllustreerde cover zie je een aantal fabeldieren die een belangrijke rol spelen in De verwarrende kraak.

Zoals al eerder gemeld, De verwarrende kraak is het laatste van de Fabeldieren-trilogie, die begint met De vermiste griffioenen, gevolgd door De verdachte draak. Je kan de boeken los van elkaar lezen. Er zitten echter een paar rode draden door de hele serie heen:
Wie wil het Fabeldierenpark saboteren?
Wat is er gebeurd met de moeder van Jonas?
Het is daarom het wel zo leuk om bij het eerste deel te beginnen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De verwarrende kraak is geschreven door twee zussen, Tui en Kari Sutherland. Als je het boek leest zou je dat echter niet zeggen, maar ervan uit gaan dat er slechts één auteur is. Het boek is echt een geheel in stijl. Het boek leest vlot en makkelijk. Het bevat vooral veel humor. De verschillende fabeldieren hebben elk hun eigen karakter en de gesprekken die de hoofdpersonen met ze voeren zijn vermakelijk.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Ze pakte het hengsel uit haar schoudertas wat steviger vast en Jonas zag dat er iets bruins, glanzends en harigs in zat.
‘Het is al bijna twaalf uur,’ zei Evi tegen Matthijs.
‘Ben je klaar om een kraak te gaan voeren?’ vroeg Matthijs aan Elsie. ‘En hoe ben je met kelpies?’
‘Daar vecht ik elke dag mee,’ zei ze. ‘Ik ben geboren om kelpies te temmen. Het zijn gewoon onbegrepen hellepaarden van de door die je willen opeten, weet je.’
‘Er is ook een zaratan,’ zei Evi. ‘En als je die drie gevoederd hebt, ben je klaar.’
‘Wacht – alleen?’ vroeg Jonas.’

Voor wie is het boek?

Alle delen van de Fabelpark-trilogie, en dus ook De verwarrende kraak, zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien die open staan voor fantasie en bizarre avonturen. Er zit zoveel humor in de verhalen, dat de boeken ook heel leuk zijn om voor te lezen.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Het is heel leuk om De verwarrende kraak te lezen als je net een dagje naar de dierentuin bent geweest (maar eigenlijk zijn alle momenten geschikt). Een koel plekje in de schaduw, een groot glas frisdank bij de hand, een zakje M&M’s en lezen maar!

344 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.