Recensie: Tui T. & Kari Sutherland – De verdachte draak

Recensie: Tui T. & Kari Sutherland – De verdachte draak


De verdachte draak is het tweede deel van de serie ‘Het fabeldierenpark’.
De griffioenwelpen, in het eerste deel verdwenen waren, zijn terecht, maar het fabeldierenpark is nog niet uit de problemen. Lizzy, de gans met de gouden eieren, lijkt vermoord, en een van de draken gedraagt zich wel heel verdacht. Het agentschap dat fabeldieren beschermt, staat op het punt het park te sluiten. Maar is het wel toeval dat het fabeldierenpark zo onder vuur ligt? Of zit er meer achter?

ISBN: 9789026149962 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 320 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Hou je van een spannend verhaal, vind je het leuk om over fabeldieren te fantaseren en draai je je hand niet om voor een mysterie, dan is De verdachte draak het perfecte boek voor jou!’

Verhaal

*****

Aan het eind van het vorige deel was iedereen Lizzy, de gans die gouden eieren legt, kwijt. Ze lijkt te zijn vermoord, maar wie heeft dat gedaan? Al snel verdenkt iedereen draak Krasser, maar daar kunnen de hoofdpersonen van het vorige deel zich niet bij neerleggen. Jonas, Evi en Blauw gaan op onderzoek uit en proberen Krasser vrij te pleiten van wat hij mogelijk heeft gedaan.

Ondertussen spelen ook andere vragen een rol in De verdachte draak. Wat is er toch gebeurd met de moeder van Jonas? Inmiddels weet Jonas dat ze speurder is en voor het Fabeldierenpark van Evi’s ouders op zoek is gegaan naar een Chinese draak. Waar is ze gebleven? Jonas en zijn vader blijven om elkaar heen draaien, ze weten van elkaar niet wat ze weten, maar vermoeden dat de ander meer weet dan hij laat merken…

Jonas, Evi en Blauw worden in dit deel bijgestaan door Marco, die een weerhaan blijkt te zijn. Ook een van de agenten van het agentschap die de fabeldieren(parken) beschermt, blijkt een weerwolf te zijn.

Er doen zich veel interessante ontwikkelingen voor in De verdachte draak, maar het verhaal is nog niet ten einde. Waarschijnlijk beantwoordt over een poosje het derde deel al onze vragen!
— Isolde

Het boek

*****

De verdachte draak is het tweede deel van de serie ‘Het Fabeldierenpark’, in het voorjaar van 2021 wordt het derde deel verwacht. Het verhaal in De verdachte draak sluit naadloos aan op De vermiste griffioenen en het is erg leuk de boeken direct achter elkaar door te lezen.
In de verdachte draak komen weer nieuwe en onbekende fabeldieren voor. Wist je bijvoorbeeld dat er veel meer weerwezens zijn dan alleen de weerwolf? Er zijn ook weerberen, weeruilen en zelfs weerhanen! Maar ook andere gedaanteverwisselaars spelen een rol, zoals Keiko de kitsune. Is ze nu een vos die in een mens kan veranderen, of juist een mens die een vos kan worden?
De cover van het boek ziet er spannend en interessant uit, met verschillende fabeldieren en zelfs de schaduw van een draak. Binnenin het boek zijn veel kleine illustraties opgenomen: een weerhaan aan het begin van ieder hoofdstuk en op diverse plekken veertjes. Achterin het boek staat een fabeldierenoverzicht, met illustraties, dat weer een stukje uitgebreider is dan in het vorige deel.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Tui en Kari Sutherland zijn zussen die samen de serie ‘Het fabeldierenpark’ schrijven. Je merkt op geen enkele manier dat de boeken door twee personen samen geschreven zijn, niet aan de schrijfstijl, niet aan het perspectief. Kortom, ze hebben er heel goed een gezamenlijk geheel van weten te maken.
Er zit veel humor in het verhaal, vooral in de karakters van de fabeldieren kunnen de auteurs veel leuke dingen kwijt. De wat intelligentere dieren, zoals de eenhoorns, de griffioenen en de draken, kunnen praten. Ze hebben allemaal hun eigen unieke en herkenbare stijl en de onderkoelde gesprekken van de eenhoorns en het cynisme van de draken zijn erg grappig.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Het pad tussen de rotsen door dat zij hadden genomen, voerde langs een van de kliffen naar een andere grot, hoger in de berg.
Voor een van de grotten lag het indrukwekkendste wezen dat Jonas ooit had gezien.
De drakenschubben glansden en hun kleur verliep van puur zilver naar een opalen glans op zijn buik. Gigantische vleugels, die wel van gelooid zilverkleurig leer leken, spreidden zich uit aan beide zijden van zijn romp. Als Jonas had moeten raden, had hij gezegd dat de draak als een kat lag te zonnen.’

Voor wie is het boek?

De verdachte draak, en ook het vorige deel De vermiste griffioenen, is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien die open staan voor fantasie en bizarre avonturen. De boeken zijn ook leuk om voor te lezen.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

De verdachte draak is altijd leuk om te lezen: in de vakantie in een paar dagen achter elkaar het boek uitlezen, of elke avond voor je gaat slapen een hoofdstuk. Je zult al snel merken dat je wilt doorlezen en hoopt dat Krasser Lizzy niet heeft vermoord (al zal iedereen het begrijpen als hij het wel heeft gedaan).

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.