Recensie: Wajih Rayyan – Kind van Aleppo
De vijftienjarige Ayla woont samen met haar familie in Aleppo in Syrië. Haar leven wordt op zijn kop gezet op het moment dat er een burgeroorlog uitbreekt. De vrijheid van vooral meisjes wordt beknot door fanatieke moslims die chaos en vernielingen aanrichten. Jonge vrouwen worden koelbloedig vermoord als ze zich niet houden aan de onredelijke regels en eisen van de jihadisten. De vader van Ayla, Sami, wordt zonder aanleiding beschuldigd van landverraad en kan op het nippertje aan de dood ontsnappen.
De grootvader van Ayla, Latif, beslist om met zijn familie naar het Westen te vluchten om het leven van zijn geliefden veilig te stellen. Het wordt een lange en slopende tocht. Ze worden regelmatig geconfronteerd met personen met oneerlijke bedoelingen die zich ten koste van de vluchtelingen willen verrijken. Toch geeft de familie nooit de moed op, het is de hoop op een betere toekomst die hen aanzet vol te houden.
ISBN: 9789022339145 – Uitgeverij Standaard – Aantal pagina’s: 109 – Roman
4 van de 5 sterren – Marita
Recensie in één zin
‘Kind van Aleppo is een realistisch en aangrijpend boek dat een tijdloos verhaal vertelt.’
Hoofdpersonages
Ayla is een vijftienjarig meisje dat geboren en getogen is in het Syrische Aleppo. Ze is een knappe studente die droomt van een toekomst als dokter. Ze ziet deze droom in rook opgaan als alle scholen gesloten worden onder dwang van de Taliban. Haar vader Sami is wiskundeleraar. Hij wordt gevangengenomen aan de schoolpoort voor landsverraad en riskeert onthoofd te worden door de jihadisten.
Latif is de grootvader van Ayla. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor zijn ganse familie. Latif en Ayla hebben een heel sterke band. Op het moment dat de situatie in Aleppo levensbedreigend wordt voor zijn familie is het Latif die het initiatief neemt om met zijn allen te vluchten naar het Westen.
— Marita
Sfeer
Kind van Aleppo is een beklijvend boek. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Het beklijvende zit mede in het feit dat het thema van het boek van alle tijden is. Er zijn immers voortdurend mensen op de vlucht en er zullen altijd vluchtelingen blijven.
Ondanks de hardheid van de gebeurtenissen in het boek is het een verhaal dat vol zit van hoop en moed.
— Marita
Schrijfstijl
Wajih Rayyan heeft in Kind van Aleppo de wanhoop, het bedrog en het onrechtvaardige benadrukt. Het is daarnaast een verhaal dat doordrongen is van liefde en hoop. Dit maakt het boek, over een toch wel gevoelig onderwerp, gemakkelijker verteerbaar voor de lezer. Met zijn boek slaagt hij erin om de problematiek van de vluchtelingen te schetsen op een manier die voor iedereen toegankelijk is via een heel direct taalgebruik.
— Marita
Passage uit het boek
‘De hele tijd verkeren ze in het ongewisse over waar ze precies naartoe gaan, en ze blijven zo veel mogelijk uit het zicht van andere mensen om te voorkomen dat ze worden verraden of aangehouden.
Ergens op de weg naar de vrijheid hoort Ayla een telefoongesprek van Dilwer met de eigenaar van de boot. Ze vraagt langs haar neus weg of de smokkelaar de boot in kwestie heeft gezien. Ze wil er zeker van zijn dat de rubberboot er goed uitziet en in goede staat is.
‘Vertrouw op God’, antwoordt Dilwer vroom. Vervolgens voegt hij er trots aan toe: ‘De eigenaar is een diepgelovig en praktiserend moslim. Ik heb de boot niet gezien, nee, maar ik heb het volste vertrouwen in hem.’
‘Meen je dat? Ben je niet en beetje naïef?’ oppert Ayla.’
Leesvoorschrift
Dit dunne boekje laat zich vlot lezen terwijl je zelf onderweg bent, bijvoorbeeld met een trein, met een flesje koel water bij de hand.
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen