Recensie: Whitney Goodman – Giftige positiviteit
Onze cultuur is geobsedeerd door positiviteit. Van alle kanten krijgen we te horen dat positief denken en negativiteit uitbannen de sleutel is tot geluk en de oplossing voor al onze problemen. Zelfs als we worden geconfronteerd met ziekte, verlies of een relatiebreuk is er weinig ruimte om over onze echte gevoelens te praten en krijgen we te horen ‘het komt wel goed’, ‘wees dankbaar voor wat je hebt’ of ‘alles gebeurt met een reden’.
Maar als positiviteit de oplossing voor alles is, waarom zijn er dan toch zoveel mensen angstig, depressief en opgebrand?
ISBN: 9789400514089 – Uitgeverij Lev – Aantal pagina’s: 289 – Informatief
4 van de 5 sterren — Kaylee
Recensie in één zin
‘Door dit boek ga je kritisch kijken naar het altijd maar positief moeten zijn.’
Wat heb ik aan dit boek?
Giftige positiviteit heeft in mijn ogen een verfrissende blik op het feit dat we tegenwoordig allemaal maar positief moeten zijn. Er is nog maar weinig ruimte voor negativiteit, dit is al snel gezeur of wordt gezien als ongelukkig. De overtuiging is steeds vaker dat wanneer we allemaal maar positief zijn, we automatisch gelukkig zijn.
Ik betrap mezelf er ook geregeld op dat ik zoveel mogelijk positief probeer te zijn. Natuurlijk is dat goed, wanneer je hier maar niet in doorslaat. En dit is precies het punt waar Giftige positiviteit op inspringt. Whitney Goodman beschrijft door onderzoeken en haar ervaringen als therapeut dat juist ook negativiteit heel goed en nuttig kan zijn. Het is juist ook goed om je emoties te voelen, want door constante positiviteit ga je emoties en problemen bagatelliseren. Het is juist heel nuttig om deze emoties te voelen en te erkennen, want hierdoor krop je ze niet op. Door je emoties toe te laten kun je uiteindelijk als mens groeien.
— Kaylee
Schrijfstijl
Whitney Goodman heeft een fijne schrijfstijl. Als therapeut heeft ze veel verschillende cliënten geholpen en hierdoor veel verschillende situaties, emoties en problemen ervaren. Juist door haar voorbeelden ga je sommige situaties herkennen en lees je dat constant positief zijn zeker niet altijd helpend is.
Wat ik ook mooi vind aan het boek is dat Whitney je soms even een spiegel voorhoudt. Ik vond het best confronterend om te lezen dat we andermans problemen vaak bagatelliseren of wegwuiven door te zeggen dat het wel goedkomt of door ons eigen probleem erbij te betrekken. Door positiviteit kunnen we soms absoluut de verkeerde dingen zeggen en de ander absoluut niet helpen met die positieve woorden. Vooral bij rouw, ziekte en verlies is het beter om te zeggen dat je iemand begrijpt en even die positiviteit aan de kant te zetten.
— Kaylee
Passage uit het boek
‘Giftige positiviteit heeft een grote invloed op ons vermogen om een emotionele band te smeden. We zijn bang om te laten zien hoe we ons voelen, omdat dit ‘negatief’ of ‘ondankbaar’ zal overkomen. Door de druk om alles te hebben en alles te doen, blijven we allemaal gevangen in prachtig versierde kooien. We hoeven niet alles met iedereen te delen en in je leven mag je je privacy behouden. Maar als we alleen het goede delen en alles waar we moeite mee hebben verborgen houden, zal daar beslist schaamte op volgen. Als je in je jeugd te horen hebt gekregen dat je je emoties voor je moest houden of dat al het negatieve zou moeten worden weggepompt, dan heb je misschien geleerd dat je alleen maar in de problemen komt als je je emoties toont, zodat je alles binnen hebt gehouden, omdat dit eenvoudiger was. Je hebt geleerd dat onafhankelijkheid een verdienste is en dat het een zwakte is als je mensen nodig hebt.’
Voor wie is dit boek?
Giftige positiviteit is vooral een aanrader wanneer je het positief denken eens vanuit een negatiever daglicht wilt bekijken. Het boek zegt niet dat je positief denken moet loslaten, maar het geeft je zeker inzichten waar je zelf waarschijnlijk niet zo over nagedacht hebt.
— Kaylee
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen