Recensie: Willemijn Kranendonk – Camping De Grote Walvis en de mysterieuze flessenpost

Recensie: Willemijn Kranendonk – Camping De Grote Walvis en de mysterieuze flessenpost


Pien is samen met haar ouders op zomervakantie, op camping De Grote Walvis. Daar ontmoet ze Milla, met wie ze meteen heel goede vriendinnen wordt. Samen met de andere kinderen op de camping, zoals de vrolijke Kees, stoere Elif en het schuchtere jongetje Sepp beleven ze allerlei grappige en herkenbare avonturen: van frietjes bietsen tot een spannende spokenjacht, van het strand opruimen tot hutten bouwen van geleende (of gestolen…?!) parasols. Tijdens deze wilde avonturen vraagt Pien zich vaak af hoe ze vrienden kan worden met kinderen die zo anders zijn dan zij zelf. Wanneer de kinderen een geheimzinnige flessenpost vinden, staan ze voor een groot raadsel!

ISBN: 9789030508632 – Uitgeverij Billy Bones – Aantal pagina’s: 128 – Kinderboek


*****

4 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een leuk en vrolijk boek over kinderen die elkaar tijdens de vakantie ontmoeten en samen allerlei avonturen beleven.’

Verhaallijn

*****

Pien staat centraal in Camping De Grote Walvis en de mysterieuze flessenpost. Ze is met haar ouders op vakantie, op Camping De Grote Walvis. Soms heeft ze last van haar ouders die geregeld ruzie maken. Pien vindt het best moeilijk om vrienden te maken. Ze wil graag dat de dingen op haar manier gebeuren en vindt het lastig als het anders gaat. Ze doet vaak dingen zonder na te denken over de gevolgen.
Samen met Milla, Sepp, Elif en Kees beleeft ze verschillende avonturen. Het boek is een doorlopend verhaal, maar de meeste hoofdstukken zijn een afgesloten avontuur. Daarmee is het een fijn voorleesboek.
Diversiteit is, zonder dat het benoemd wordt, een belangrijk thema. De kinderen hebben verschillende huidskleuren, de een is rijk en de ander bijna arm, Sepp heeft gescheiden ouders en Elif voelt zich geen meisje maar ook geen jongen. Het is allemaal heel normaal en dat is ook hoe het hoort te zijn in het echte leven.
— Isolde

Illustraties

*****

De illustraties in Camping De Grote Walvis en de mysterieuze flessenpost zijn vrolijk en kleurrijk. In ieder hoofdstuk staan meerdere grote en kleine illustraties. De verschillende kinderen zijn heel herkenbaar en na ze één keer gezien te hebben, weet je voor de rest van het boek wie het is. De illustraties maken het verhaal compleet.
Het enige wat ik een beetje jammer vind is dat sommige afbeeldingen niet helemaal overeenkomen met de tekst. Zo staat in een hoofdstuk dat Sepp zijn shirt uit heeft gedaan tijdens het bouwen van een zandkasteel, maar op de illustratie heeft hij zijn regenboogtrui wel aan. Gelukkig ligt de trui in het volgende plaatje op de grond. In een ander hoofdstuk zijn de kinderen er ’s avonds in het donker vandoor gegaan, maar is het niet donker in het afsluitende plaatje van het hoofdstuk. Omdat het meestal wel klopt, valt het extra op.
— Isolde

Stukje uit het boek

‘Pien en Milla hebben zich, samen met Kees, in een prikkelstruik verstopt. Ze spelen verstoppertje met een grote groep andere kinderen en liggen met hun buik op de grond.
‘We kunnen zo het zand van de grond likken,’ zegt Milla. Ze giechelt en steekt haar tong uit.
‘Niet doen!’ fluistert Pien en ze kijkt Milla boos aan.
‘Sssst!’ zegt Kees. ‘Anders weten ze meteen dat we hier zitten.’
Ze kijken met z’n drieën onder de takken door, naar de buutplek: een boom in het midden van het veld. Bij de buut staat een vrouw die kijkt of alle kinderen wel leuk meedoen, en of er niemand valsspeelt. De vrouw heeft Marjan. Ze is de baas van de camping.
Elif, met het roze haar, is tot honderd aan het tellen.’

Voor wie is het boek?

Camping De Grote Walvis en de mysterieuze flessenpost is een leuk voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of zes. Als ze wat ouder zijn en al kunnen lezen, is het daar ook geschikt voor. Het boek gaat over universele kinderthema’s en zal zowel meisjes als jongens aanspreken.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.