Recensie: Patrick McKeown & Marion Meesters – Zuurstofwinst

Recensie: Patrick McKeown & Marion Meesters – Zuurstofwinst


Bij ademen is het principe ‘minder is meer’ van toepassing. Door minder lucht op te nemen wordt zuurstof beter afgeleverd aan de spieren, de organen en de weefsels. Zuurstofwinst geeft je de kennis en de vaardigheden om de zuurstofvoorziening van je lichaam te optimaliseren, met als gevolg een betere gezondheid in het algemeen en grotere sportprestaties in het bijzonder

ISBN: 9789491729676 – Uitgeverij Lucht – Aantal pagina’s: 207 – Informatief


*****

3 van de 5 sterren — Gemmie


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een handig boek dat tot betere prestaties kan leiden.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Dit boek geeft je een goede uitleg over je ademhaling tijdens het sporten. Als je altijd hebt gedacht dat je het goed hebt gedaan, kom je met dit boek bedrogen uit. We schijnen het met zijn allen verkeerd te doen en komen daardoor niet tot ons meest optimale sportresultaat. Je kunt je natuurlijk afvragen of je dat wil bereiken. Voor degene die dat willen geeft dit boek inzicht. Er wordt namelijk beschreven hoe topsporters hun ademhaling inzetten en er komen veel oefeningen aan bod. Al met al voldoende informatie om er iets aan te doen.

— Gemmie

Schrijfstijl

*****

De techniek van onze ademhaling komt uitgebreid aan bod en dat is – althans voor mij – even doorzetten, want sommige passages zijn vrij technisch. Over het algemeen is het luchtig geschreven zodat elke leek er uiteindelijk wel doorkomt. Bij de oefeningen haakte ik op een gegeven moment af. Maar ja, ik ben een lezer en geen sporter.
— Gemmie

Passage uit het boek

Tijdens flinke fysieke inspanning neemt het gebruik van zuurstof toe, waardoor een lichte daling van de zuurstofconcentratie in het bloed plaatsvindt. Op hetzelfde moment zorgen de toegenomen spieractiviteit en de hogere verbranding voor meer koolzuur, waardoor de koolzuurconcentratie in het bloed toeneemt. Zoals eerder aan de orde kwam, wordt de behoefte om te ademen beïnvloed door de koolzuurconcentratie (en in mindere mate de zuurstofconcentratie) in het bloed: zodra de receptoren in je hersenen aangeven dat het koolzuurgehalte te hoog wordt, krijg je een ademprikkel. De gevoeligheid van de receptoren voor het koolzuur- en zuurstofgehalte heeft gevolgen voor de manier waarop je lichaam omgaat met fysieke inspanning. Als je receptoren gevoelig zijn afgesteld en je een lage zuurstoftolerantie hebt, moet je al snel intensief en zwaar ademen. Je lichaam moet hard werken om dit ademvolume vol te houden en bovendien raak je veel koolzuur kwijt, waardoor de spieren minder zuurstof krijgen. Het resultaat is uitputting en tegenvallende sportprestaties.

Voor wie is dit boek?

Voor sporters die meer uit de training willen halen. En voor iedereen die wil weten wat er in zijn/haar ademhaling verbeterd kan worden.
— Gemmie

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

207 pagina’s
dikke-pil

[total-poll id=15730]

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.