Recensie: Tali Sharot & Cass R. Sunstein – Doorbreek de sleur
Alles wat nieuw is verliest ooit zijn glans – zelfs spannende relaties, topbanen en adembenemende kunstwerken. Na verloop van tijd merken we de mooie dingen in ons leven niet meer op. En ook de negatieve dingen in ons leven vervagen. Het vermogen van de mens om zich aan te passen is essentieel voor ons voortbestaan, maar zorgt ook voor blinde vlekken. Daardoor zijn we ons vaak niet bewust van de dingen die zich langzaam maar zeker om ons heen ontwikkelen. We raken gewend aan luchtvervuiling of blijven in ongezonde relaties. En misschien nog wel ernstiger: we worden blind voor ons eigen wangedrag en voor ongelijkheid, en zijn ook meer geneigd om verkeerde informatie te volgen.
Maar wat als we een manier konden vinden om alles opnieuw te zien? Wat als we ons weer open kunnen stellen, niet alleen voor al het moois, maar ook voor de slechte dingen die we niet meer opmerken en dus niet proberen te veranderen? In Doorbreek de sleur bundelen Tali Sharot en Cass R. Sunstein inzichten uit de neuro- en gedragswetenschappen om ons te tonen hoe we de wereld met nieuwe ogen kunnen bekijken, ingesleten routines kunnen doorbreken en onze hersenen kunnen resetten voor een gelukkiger leven.
ISBN: 9789000387564 – Spectrum Boeken – Aantal pagina’s: 304 – Zelfontwikkeling
4 van de 5 sterren — Kaylee
Recensie in één zin
‘Erg interessant boek over gewenning en verwondering in relatie tot geluk.’
Wat heb ik aan dit boek?
Doorbreek de sleur is een erg interessant boek over gewoontes en de relatie hiervan tot geluk. Wij hebben allemaal onze gewoontes en velen van ons houden deze graag in stand. Hierdoor ontstaat sleur en worden we immuun voor verandering of vallen ons nieuwe dingen niet (snel) op. Het boek probeert jouw bewustwording mee te geven om eens buiten deze gewoontes te kijken en jezelf te verwonderen.
Een goed voorbeeld dat beschreven wordt in het boek zijn social media. We kennen allemaal het gedachteloos scrollen door accounts van anderen en dit kost onbewust heel veel tijd. Tijd die ons weinig oplevert. Deze gewoonte van het scrollen is erg moeilijk om te stoppen en het boek daagt je uit om eens minder te scrollen en de ontdekken wat je dan doet met deze tijd, wat je ziet en meemaakt.
Ik vind het ook goed dat het boek thema’s zoals racisme en milieuvervuiling benoemt. Ook hiervoor zijn we inmiddels ‘blind’ geworden en deze zaken zijn vaak gewoon voor ons. Doordat de schrijvers de thema’s aanstippen wordt je als lezer er ook weer bewust van dat milieuvervuiling en racisme geen gewoonte mogen zijn.
— Kaylee
Schrijfstijl
Tali Sharot en Cass R. Sunstein hebben een fijne schrijfstijl. Zij geven duidelijke inzichten, veelal onderbouwd met neuro- en gedragswetenschappelijke feiten. Het boek leest vlotjes weg en kent veel verhelderende momenten zodat je geboeid blijft. Ik denk dat Doorbreek de sleur je zeker aanzet tot nadenken over je eigen gedrag en gewoontes, maar ook over dat van anderen.
— Kaylee
Passage uit het boek
‘We monitoren de wereld voortdurend en stellen bewust of onbewust ons oordeel bij zodat we nauwkeurige voorspellingen kunnen doen. Op hun best zijn onze neuronen verfijnde biologische rekenmachientjes die frequenties, betekenissen, relaties et cetera bijhouden. Als bijvoorbeeld de meeste piloten die we tegenkomen mannen zijn, verwachten we dus een mannelijke piloot te zien als we in een vliegtuig stappen. Als aan die verwachtingen wordt voldaan is er geen verrassingssignaal in onze hersenen dat ons waarschuwt dat er iets niet klopt.’
Voor wie is dit boek?
Wanneer je meer wilt weten over gewoontes en gedrag in relatie tot geluk, dan raad ik je zeker aan om Doorbreek de sleur te lezen.
— Kaylee
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen