Recensie: Aafke Romeijn – Ga gewoon wat leuks doen

Recensie: Aafke Romeijn – Ga gewoon wat leuks doen


Auteur en muzikant Aafke Romeijn kampt al sinds haar tiende met zware, terugkerende depressies. Ze kreeg uiteindelijk op haar negentiende de diagnose, waarna er momenten waren dat ze dacht niet meer met deze verlammende mentale ziekte te kunnen leven. Inmiddels weet ze beter.

In Ga gewoon wat leuks doen vertelt ze hoe een (leven met) depressie eruitziet, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je er weer vanaf kunt komen – en waarom dat eigenlijk nooit ‘gewoon iets leuks gaan doen’ is. Aafke schrijft openhartig over haar lange zoektocht naar de diagnose, de verschillende vormen van therapie, haar wisselende ervaringen met de ggz en (de bijwerkingen van) haar medicatiegebruik. Ook schuwt ze taboeonderwerpen als het effect van haar depressies op haar seksleven, zwangerschap en moederschap niet.

ISBN: 9789463493215 – Uitgeverij Blossom Books – Aantal pagina’s: 212 – Non-fictie


*****

4 van de 5 sterren — Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Indrukwekkend verhaal over het leven met depressies.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In Ga gewoon wat leuks doen neemt Aafke Romeijn je mee in haar volledige verhaal rondom depressie. Al sinds ze een kind is heeft ze last van depressies en beschrijft haar lange zoektocht naar goede hulp en medicatie. Hierbij legt ze uit hoe depressie ontstaat, hoe behandelingen eruit kunnen zien, welke medicatie voorgeschreven kan worden en welke invloed haar depressies hebben op haar leven.
Hierbij is ze ontzettend persoonlijk en deelt haar eigen ervaringen. Ik vind het interessant om te lezen hoe heftig dit kan zijn. Aafke beschrijft ook regelmatig de noodzaak van goede psychologische of psychiatrische hulp én de enorme wachttijden hiervoor. Heftig, schrijnend en tegelijkertijd ontzettend verontrustend…
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Aafke Romeijn heeft een eerlijk en openhartig verhaal geschreven rondom haar depressies. Ze neemt je mee in haar ervaringen, gedachten en de gevolgen ervan. Zelf heb ik niet te kampen met depressies en kan me daarom (gelukkig) niet identificeren als lezer. Ik kan me wel goed voorstellen als je depressies hebt, dat dit boek heel fijn is om te lezen omdat je waarschijnlijk veel herkent. Dit geldt ook voor mensen met iemand met depressies in hun omgeving. Ik denk dat je door dit boek beter begrijpt wat er in het hoofd van diegene omgaat.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Hoi, ik ben Aafke, en zo lang ik me kan herinneren heb ik last van periodes waarin ik me lichamelijk en mentaal zo beroerd voel dat ik niet of nauwelijks meer functioneer. Vaak begint zo’n periode met een gebeurtenis die klein is, maar in mijn hoofd enorm wordt opgeblazen. Zo heb ik als kind ooit weken niet geslapen omdat ik een knuffelaapje was kwijtgeraakt op school. De gedachte aan dat schattige aapje dat ergens in z’n eentje in dat grote schoolgebouw lag, vond ik ondraaglijk, en hoe vaak mijn ouders ook aanboden een nieuw aapje voor me te kopen: ik was dag in, dag uit angstig, radeloos en verdrietig.’

Voor wie is dit boek?

Dit boek is voor iedereen die meer wil weten over depressies en depressief zijn. Bijvoorbeeld omdat je er zelf mee te maken hebt, of misschien iemand in je omgeving. Of als je meer wilt weten over depressies, hoe ze ontstaan, wat ze inhouden en hoe behandelingen eruit zien.
— Kaylee

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

212 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.