Recensie: Adam Grant – Weten wat je niet weet

Recensie: Adam Grant – Weten wat je niet weet


Intelligentie wordt vaak gedefinieerd als ‘kunnen denken en leren’. Maar in een wereld die snel verandert, zijn heroverwegen en afleren belangrijkere vaardigheden. In het dagelijks leven prefereren we het prettige gevoel van vaste overtuigingen hebben boven het ongemak van twijfelen. We horen liever meningen die ons standpunt bevestigen dan ideeën die aan het denken zetten. Meningsverschillen vinden we bedreigend voor ons ego, terwijl ze een kans vormen om te leren. Eigenlijk zouden we op zoek moeten gaan naar de waarheid, zoals wetenschappers doen.

Organisatiepsycholoog Adam Grant leert je hoe je een open houding cultiveert, bij jezelf en bij anderen. Hij hanteert het principe: argumenteer alsof je gelijk hebt, luister alsof je ongelijk hebt. Met gedurfde ideeën en hard bewijs onderzoekt hij met plezier kunt hebben in je ongelijk en nuance introduceert in beladen gesprekken. Grant laat zien dat je niet alles hoeft te geloven wat je denkt en niet alles hoeft te internaliseren wat je voelt. Hij nodigt je uit om van mening te veranderen als die niet meer zinnig is, en om meer belang te hechten aan lenigheid van geest, nederigheid en nieuwsgierigheid dan aan het merkwaardige idee dat je niet van gedachten zou moeten veranderen. Kennis is macht; weten wat je niet weet is wijsheid.

ISBN: 978900514119 – A.W. Bruna Uitgevers B.V. – Aantal pagina’s: 320 – Informatief


*****

4 van de 5 sterren — Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Boek dat je tot nadenken aanzet om voortaan je meningen en oordelen te heroverwegen en te twijfelen aan de waarheid ervan.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Dit boek maakt je ervan bewust dat wij vaak onze meningen als waarheid zien en dat we vaak oordelen dat dingen juist zijn. Maar wie zegt dat dit zo is? Waarom zouden we deze niet heroverwegen en bekijken of ze juist zijn? Kortom, Weten wat je niet weet doet je beseffen om niet zomaar iets voor waarheid aan te nemen.

Adam Grant neemt je mee in de zoektocht om nieuwsgierig te zijn, nieuwsgierig naar de waarheid of feiten en nieuwsgierig naar heroverwegen. Want ook al kun je stellig overtuigd zijn van je mening, deze kan onjuist zijn en gebaseerd zijn op je eigen vooroordelen of waarheden. Hij daagt je uit om te gaan heroverwegen, twijfels te hebben en deze te onderzoeken. Hierbij mag je je kwetsbaar opstellen en absoluut je ongelijk erkennen. Om hierbij even een treffende quote van de flaptekst te citeren: ‘Kennis is macht, weten wat je niet weet is wijsheid’.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Adam Grant heeft een fijne schrijfstijl. Hij deelt heel veel onderzoeken en feiten met je. Dit zou je af kunnen schrikken, maar het is absoluut niet hinderlijk. Als lezer kun je zijn verhaal goed volgen, mede doordat hij veel voorbeelden geeft.
Daarnaast laat hij je inzien waarom het goed zou kunnen zijn om meningen, oordelen en feiten te heroverwegen. Hij probeert je ervan te overtuigen dat dit je een rijker mens maakt.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Psycholoog George Kelly constateerde dat overtuigingen een soort bril op de realiteit vormen. Je gebruikt die bril om de wereld te begrijpen en door je omgeving te navigeren. Als je mening onder vuur komt, komt er een barst in je bril, waardoor je minder scherp ziet. Het is een natuurlijke reactie om dan op je hoede te zijn. Het viel Kelly op dat je vooral vijandig wordt wanneer je een mening verdedigt waarvan je diep in je hart weet dat die niet klopt. In plaats van een nieuwe bril op te zetten, wring je je mentaal in allerlei bochten totdat je een invalshoek vindt waarin je je mening intact kunt laten.’

Voor wie is dit boek?

Weten wat je niet weet is voor iedereen die nieuwsgierig is en open staat om meningen en oordelen te heroverwegen.
— Kaylee

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

320 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.