Recensie: Anna van Praag – Noorderlicht

Recensie: Anna van Praag – Noorderlicht


Ive is met haar vader Sjoerd onderweg naar een Waddeneiland voor een weekje vakantie, haar moeder Marente zal de volgende dag komen. Onderweg krijgen ze een auto-ongeluk.
Dat kan er ook nog wel bij. Een week op een enorm saai, regenachtig eiland. Met ouders die alleen maar met zichzelf bezig zijn. Ive kan zich wel vakantie voorstellen die spannender is.
Door het ongeluk blijft bovendien haar hoofd pijn doen. Het is soms moeilijk te zien wat echt is en wat niet. Hoe zit het met die visser, Stanley, die woont in een verlaten strandtent? En met die vrouw met de slangenharen? En vooral met Evi, de meest stoere vriendin die je je kunt wensen, die er altijd is als Ive haar nodig heeft? Truth or dare? vraagt Evi. Dare, zegt Ive. Natuurlijk.

ISBN: 9789047712534 – Uitgeverij Lemniscaat – Aantal pagina’s: 216 – Jeugdboek


****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Noorderlicht is als het echte noorderlicht: stoer, spannend en een tikje geheimzinnig.’

Verhaal

*****

Noorderlicht gaat over Ive, die op weg naar de veerboot naar een Waddeneiland een auto-ongeluk krijgt. Ze houdt er een hersenschudding en behoorlijk wat hoofdpijn aan over. Ze had al geen zin in de vakantie, ze wilde liever meedoen aan het voetbaltoernooi in plaats van met haar ouders in de regen op een saai eiland te zitten. Echt gezellig is het momenteel ook al niet tussen haar ouders.

Er gebeuren in Noorderlicht heel veel dingen met en rond Ive. Dingen die heel normaal zijn, al zijn ze niet altijd leuk, maar ook dingen die ze niet goed kan verklaren. Het geheimzinnige meisje Evi bijvoorbeeld, of de slangen die ze rond het hoofd van Uniheks Maud ziet. Enerzijds voelt het verhaal niet helemaal af, omdat je je voortdurend dingen blijft afvragen. Anderzijds is dit de kracht van het boek en zorgt het ervoor dat het verhaal je niet snel loslaat.
— Isolde

Het boek

*****

Noorderlicht is een boek zonder illustraties, maar met een prachtige cover: je ziet een oog, waarin je het noorderlicht zit. Het is een ietwat mysterieuze afbeelding en dat past ontzettend goed bij het verhaal.

Noorderlicht is een afgerond losstaand verhaal, al bieden de verschillende verhaallijnen de ruimte om eventueel in de toekomst een vervolg te schrijven.

Anna van Praag heeft op Spotify een playlist samengesteld bij Noorderlicht. Je kan deze vinden via de site van de uitgever, of rechtstreeks hier.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Anna van Praag heeft een mooie schrijfstijl. Het boek leest makkelijk en toegankelijk, maar heeft een diepere laag die je aan het denken zet en het verhaal veel diepgang heeft. Er gebeuren dingen die niet verklaard (kunnen) worden en waar je als lezer je eigen invulling aan kunt geven.
Noorderlicht gaat over zaken die herkenbaar zijn voor jongeren, en over dingen die je aan het denken zet. Zoals ook op de achterflap staat, gaat het over weglopen en terugkomen en over vasthouden en loslaten. Aan de hand van de relatie tussen de ouders Sjoerd en Marente ga je nadenken over de vraag of het beter is vast te houden aan het vertrouwde of dat je misschien meer opschiet met loslaten? Wat doe je als alles om je heen verandert? Ive maakt haar eigen keuzes, wat zou jij hebben gekozen? Dat zijn de betere boeken, die niet alleen fijn zijn om te lezen, maar die je ook nog iets meegeven!
— Isolde

Passage uit het boek

‘Ik moet de goede herinneringen van mama aan papa terughalen door haar te laten zien hoe heldhaftig hij is. Clara uit haar hoofd en papa er weer in. Dat filmpje over papa moet dus nog geweldiger worden. Dat bij de zeehondjes was alvast goed gelukt, ze hielden elkaars hand vast. En dan wordt het wadlopen naar hun liefdeshuisje en hun vroeger een soort prachtige finale.’

Voor wie is het boek?

Noorderlicht is leuk en interessant voor jongens en meisjes vanaf dertien jaar.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Boeken als Noorderlicht kun je altijd en overal lezen: in bed, op de boot naar een Waddeneiland, in de auto op weg naar Spanje (als we weer kunnen reizen), thuis op de bank, als het regent of sneeuw, als de zon schijnt, voor je gaat slapen of als je nog maar net wakker bent.

216 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.